Tänkte inte på att säga åt barnet att gå till skolan. My bad. #barnibehov

Hejsan, du rektorn eller pedagog som har hand om ungar som mina på dagarna. Jag tänkte bara passa på att bekänna en sak:

Orsaken att min unge inte kom iväg till skolan idag, eller regelbundet på nästan två år, var att jag liksom glömde att tala om för hen att hen borde vara i skolan. Att jag aldrig sade ifrån, skällde, tvingade eller krävde. Vi hade inga våldsamma konflikter eller tårdrypande tretimmarssessioner för att komma till skolan alls. I stället hade vi mysiga hemmadagar där vi båda fnulade runt med vad vi hade lust med, åt godis, gav varandra små komplimanger och kramades, glömska av allt vad ”skolplikt” och ”lönearbete” heter.

För jag är en såpass dålig förälder att tanken att ”Helt enkelt säga till på skarpen eller bära iväg ungen till skolan” aldrig föresvävat mig. Och min dröm i livet var att min unge inte skulle kunna gå i skolan så att min inkomst försvann, mitt arbetsliv pajade och jag själv packade ihop av stressen i att ta hand om ett utmattat, ångestfyllt och sönderstressat barn dag och natt.

Vad kan jag säga? Jo, jag vet:

Är du helt från vettet, människa? Hör du inte själv hur korkat det låter?

Om det hade hjälpt att säga till min unge att gå till skolan hade hen kommit till skolan vareviga dag. Men min unge har en funktionsnedsättning. Det betyder en medfödd svårighet att fungera på samma nivå som sina jämnåriga. Helt enkelt en annorlunda utveckling av hjärnan.

Om det hade hjälpt att säga till på skarpen hade min unge inte haft det. Det är vad begreppet funktionsnedsättning betyder.

Tänkte bara att det var bra om jag inte glömde att tala om det också.

15 reaktioner på ”Tänkte inte på att säga åt barnet att gå till skolan. My bad. #barnibehov

 1. Denna text va så himla klockren och beskriver en exakt situation jag kämpar med varje dag. Att få skola/omgivning att förstå det här är som att stånga sig blodig varje gång man försöker.
  TACK för dina många kloka, fina och betydelsefulla texter! Beundrar en människa med det engagemanget du har!

 2. ”Bära iväg ungen”, det är ju dessutom tveksam hur pass långt upp i åldrarna det är faktiskt tillåtet utanför en nödsituation.

 3. Bra som vanligt och det här hemska ”åh så mysigt att kunna vara hemma på dagarna med din dotter och ta det lugnt” 😡 Jo eller hur!!!! För det är knappt jobbigt alla att vara hemma en hel dag med en 11 åring som har den här typen av funktionsnedsättning …😤

 4. Så bra skrivet!! Du vet verkligen hur orden ska formas till att göra våra verklighet förståligt 😃 Tänk om vår rektor, lärare och andra förståsigpåare också kunde förstå detta 😉
  På sista mötet försökte rektorn att få oss (föräldrar) att förstå att vi måste ju tala om för sonen att han har NPF så han ”förstår” varför han behöver stöd och hjälp 😕😠😡
  Tina, du är min IDOL 😍

 5. Pingback: Tänkte inte på att säga åt barnet att gå till skolan. My bad. #barnibehov | ovanligabarn

 6. Du ska bara veta att denna platsar så väl just idag när den kom upp i mitt flöde.
  Sorgligt att det behöver uppdateras om det igen och igen. 💙💔🙁

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.