Kepsförbudet är en faktafråga, inte en åsiktsfråga

Och där kom skolans ordningsregler hem i ryggsäcken, med det puckade, kontraproduktiva kepsförbudet. Efter många år av ”okej älskade barn, jag ska inte bråka om det” har jag nått min gräns.

När ska Skolverket agera? Och ska det verkligen behövas? #rorinteminkeps #rörinteminkeps #skola

(Här berättar jag lite mer om vad vi vet om avskärmning och intrycksallergi idag: https://www.dropbox.com/s/y73vn9qejjqj6b8/Kepsf%C3%B6rbud.mp3?dl=0 )

Uppdaterat: Här är det färdiga brevet

Hej!

Jag har återigen fått lappen om skolans ordningsregler, med de diskriminerande passagerna om ”ingen huvudbonad inomhus” osv. Den kan jag av naturliga skäl inte låta mitt barn skriva på.

”Kepsförbudet” innebär nämligen en ren diskriminering mot personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och/eller neurologisk sjukdom. Dessutom är det en föråldrad, kontraproduktiv regel, som faktiskt sänker studieresultaten, stjäl undervisningstid och inte bidrar till ökad studiero.

Det här är inte en åsiktsfråga; fakta struntar helt i vad vi tycker. Forskning och beprövad vetenskap visar tydligt att förbud mot huvudbonad i skolan:

1. Diskriminerar funktionsnedsatta. Man kan argumentera att den som har medicinskt behov av huvudbonad naturligtvis är undantagen reglerna. Men varför ska personer som behöver skärma av vissa synintryck pekas ut via skolans ordningsregler? Och hur ska en elev utan någon särskild diagnos bevisa sitt behov? Vore det inte bättre att göra miljön lika tillgänglig för alla?

2. Inte har någon påverkan på ordningen, men däremot stjäl tid från undervisningen. Man har tittat på vad som händer med ordningen i klassrummet när kepsförbudet tas bort. Svaret är: Inte mycket. Ungefär samma elever bär huvudbonader som tidigare, i ungefär samma utsträckning. (Matsalen förvandlas inte till ett brinnande inferno och korridorerna håller för den extra vikten av huvudbonadernas eventuella väta.) Däremot upplever många lärare att det sparar tid och kraft att kunna ägna lektionsstarten åt undervisning, i stället för huvudbonader.

3. Är ingen hygienfråga. Tvärtom förväntas många personer som arbetar i labmiljö eller storkök ha mössa eller liknande av just hygienskäl. Vårt hår är nämligen en betydligt större smittohärd än våra kläder.

4. Är föråldrat. Hur många vuxna kan idag redogöra för varför just vi i Sverige betraktat avsaknaden av (manlig*) huvudbonad som en respektfråga? Samhällsregler ska ha en samhällelig funktion, annars är det enda vi lär våra barn att de inte behöver tänka själva. Den dag vi återinför huckle för alla gifta kvinnor, kombinerad brud- och begravningsklänning samt lagen om straff för alla som inte odlar höstrovor, ska jag med glädje hälsa även förbud mot huvudbonad i svensk skola som nåt meningsfullt. Men i vår tid fyller det ingen funktion.

5. Ger lägre studieresultat. Vi vet genom forskning att kanske så många som 10-15% av eleverna ”tänker bättre” när de får skärma av sig, till exempel genom huva eller keps. Det handlar inte enbart om ökad koncentration, utan även om förbättrad kognition och uthållighet, när hjärnan belastas mindre av irrelevanta intryck. Att skärma av en del av synfältet är ett snabbt och billigt och enkelt sätt att skapa bättre fokus vid svåra uppgifter. De här eleverna får därför de facto sämre studieresultat av en kepslös skola.

I 12 år – varje år jag haft barn på den här skolan – har eleverna uppmanats att diskutera förbudet mot huvudbonader. Men inget har hänt. Eftersom det inte fungerat att vänta och se kommer här i stället raka puckar:

Kepsförbud är en strukturell diskriminering och har därför inget i svensk skola att göra. Jag kan inte med gott samvete uppmuntra eller ens tillåta mitt barn att skriva under ordningsregler som förespråkar sådant. Inte heller kan jag föreställa mig att någon av er vill förespråka sådant, i alla fall inte som princip. Tvärtom har ju vår skola gjort sig känd för ett stort engagemang kring arbetsro, likabehandling och inkluderande lärmiljöer.

Visst är det väl dags att modernisera ordningsreglerna, så att de stämmer överens med vad vi vet idag, i stället för vad någon trodde på för många decennier sedan?

Glada hälsningar

Tina Wiman, författare och funktivist som bl a utbildar om hjärnan

*Kvinnor, däremot, förväntas enligt samma svenska/europeiska tradition inte ta av sig några huvudbonader alls, utom i sitt eget hem. Jag vet inte vad du känner; själv är jag inte vidare pigg på att föra vidare den typen av samhällsvärderingar till mina barn.

17 svar till “Kepsförbudet är en faktafråga, inte en åsiktsfråga

 1. Bra där. Tack för att du orkar.

 2. Word! Oj vad mycket energi vi lagt på detta…utan framgång

 3. Du är bäst.

  //din hemliga beundrare Mats R (shit, glömde att jag var hemlig. Får gömma mig bakom en keps)

  Faktiskt en suveränt bra text, måste vara svårt att argumentera mot den/detta.

 4. Krigar mot detta fåniga kepsförbud av ännu en anledning. Sjukdomen alopecia som gör att man tappar sitt hår helt eller fläckvis. Även min kusin är drabbad och fick som undantag tillåtelse att ha keps i grundskolan för att dölja sina fläckar. En dag i matsalen skriker en mattant tvärs över lokalen; ta av din keps!!! Sen upptäcker hon vem det är och lägger till; oj det var du, då får du ha den på! Snacka om att bli utpekad. Det enda man vill i grundskolan är att få smälta in och inte vara annorlunda eller sticka ut. Jag har keps (pga min sjukdom) både på restauranger och annat. Skulle någon komma och mästra om att det är otrevligt att jag har den vid ett matbord skulle jag bli fly förbannad. Det hade varit fruktansvärt kränkande att någon annan anser dig ha rätt att bestämma över vad jag ska ha på min kropp, och jag tycker barn och ungdomar ska bli behandlade precis med samma respekt som vi vuxna. HUR kan det var kränkande för någon om man har en bit tyg på sitt huvud eller inte??? Ser fram emot att bli den jobbiga mamman om mina barn någon gång hamnar på en skola med så oerhört fåniga och meningslösa ”trivselregler” 🙂

  • Det är verkligen svårt att förstå att människor inte av sig själva inser hur utpekande det är att vara ”den som får ha kepsen på”. 😦

 5. H hade en underbar lärare som intensivt försvarade hen mot alla som tyckte hen skulle ta av sig hooden. Det var så vilsamt och lugnande för H att få dra sig in i den.

 6. Hej!
  Har du några källor till de fakta du skriver?

  Jag håller med dig i sakfrågan och det låter rimligt. Jag tycker detta är en viktig fråga men om jag ska kunna argumentera om detta behöver jag källor.

 7. Håller med så mycket!
  Jag skriver till varje termin på alla barnens lappar att jag emot kepsförbud.
  Har frågat på några skolor jag jobbat på varför de har det. Inget argument har givits. Bästa var ”vi har bestämt det”. Min mamma drev frågan i många många år då hon jobbade som högstadielärare helt utan framgång, motargumentet då var att det var oartigt har jag för mig.
  Det är så galet frustrerande.
  Hejlskov sa någonstans att man ska ha regler som är begripliga (han är väl knappast ensam om det) den här regler är verkligen ett hinder mot goda relationer!

  • Ja, det är jättekonstigt. Ingen annanstans i samhällsrummet drivs linjen att man måste ta av sig huvudbonader, eller skriva på regler om det. Enbart i skolan. Och tydligen är det suuuuperviktigt, fast ingen enda kan ge en begriplig redogörelse för varför.

   Själv finner jag det ur ett historiskt perspektiv obehagligt, faktiskt. För hela seden lyder så här: ”Män tar av sig huvudbonaden inomhus, eller i sällskap av en kvinna. (Gifta) kvinnor har på sig huvudbonad, utom i hemmet.”

   Wowza…! Eller inte, liksom.

   Helt klart skadligt för relationen, att inte kunna ge bättre skäl än ”så har vi alltid gjort”. Det betyder ju nämligen bara samma sak som ”vi kom inte på nåt bättre”…

 8. Per Skagerström

  Det borde vara de som förespråkar avtagande av keps som ska komma med godtagbara argument och källor. Jag har ännu inte hört ett godtagbart argument.

 9. Hej jag undrar vart du finner belägg för punkt 5 i brevet kring ökade resultat! För just nu denna diskussion med en skola och behöver mer vetenskapligt stöd för att bevisa min poäng då en 24årig kille med ADHD tyvärr inte ger tillräckligt med pålitlighet i en fråga om keps, mössa och luva i klassrummet!

 10. Grymt bra skrivet! Studerar just nu till grundlärare med arbete mot fritidshem. Vi har en kursuppgift nu när barnkonventionen äntligen blivit lag att koppla just barnkonventionen till något problem inom skolans värld. Vår grupp tänkte direkt på artikel 12 om barnets rätt till uttryck och mening. Vi har gjort en film om just användandet av huvudbonad, hur det kan vara en trygghet för elever och hur det generellt inte respekteras av lärare.

  För 10 år sedan gick jag en kurs i pedagogiskt ledarskap där vår lärare nämnde just huvudbonad. Hon var den första lärare som någonsin sagt till oss att vi fick ha musik i öronen och huvudbonader på om det hjälpte våra studier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.