En film om Elvanse, effekttröskel, verkningstid och dosering

Som svar på ett par specifika frågor har jag gjort en kort film som förklarar lite mer om hur den relativt nya ADHD-medicinen Elvanse fungerar. (Ny i Sverige alltså, internationellt har den använts rätt länge, under namnen Elvanse och Vyvanse).

Elvanse består av ett ämne som heter lisdexamfetamindimesylat. Dimesylat-ändelsen betyder att amfetaminmolekylen är bunden till två små mesylatjoner. De har ingen särskild effekt och därför säger man oftast bara lisdexamfetamin. Lis- står för att en amfetaminmolekyl sitter ihop med en aminosyra som heter lysin. Aminosyror är de små beståndsdelar som proteiner är gjorda av. Eftersom lysindelen är störst innehåller 30 mg elvanse bara ungefär 8,9 mg dexamfetamin (detta står även att läsa i FASS för den som inte tror mig på mitt ord). Det motsvarar i styrka nånstans runt 18 mg concerta, som är den lägsta concertadosen.

När lisdexamfetamin löses i vatten händer inget särskilt enligt de studier som gjorts (man kan därför tex lösa upp 30 mg elvanse i 1,5 dl vatten och dricka 0,5 dl för att få 10 mg elvanse). Inte heller bryts lysinbindningen ner nåt speciellt i magtarmkanalen. Men i blodet, närmare bestämt inne i de röda blodkropparna, finns enzymer som passar perfekt för att klippa sönder bindningen mellan lysin och dexamfetamin. Det går dock ganska långsamt, vilket ger en lång, jämn och förhållandevis låg dos av dexamfetamin, som jag även pratar om i filmen.

Dex- betyder att molekylen är vänd åt höger. Amfetamin är nämligen ungefär som höger- och vänstervantar, de kan vara vända åt olika håll. Sorten som är vänd åt vänster kallas lev- eller levoamfetamin. (Tänk en stund till på höger- och vänstervantar, så förstår du raskt att ett ämne som är vänt åt ena eller andra hållet kan ha olika effekt i kroppen, t ex är en vänstervante tämligen obekväm på höger hand, sitter illa och täcker inte handleden särskilt bra. På liknande sätt har levamfetamin en något annorlunda och för många sämre effekt i kroppen än dexamfetamin.)

 

Här skriver Läkemedelsverket mer om lisdexamfetamin.

248 reaktioner på ”En film om Elvanse, effekttröskel, verkningstid och dosering

 1. Hej, tack för en informativ film.
  Vi har provat Elvanse, de tre första månaderna var den som en mirakelmedicin. Sonen var nöjd. Därefter hände något som till slut fick oss att gå tillbaka till Concerta (som egentligen inte fungerar särskilt väl). Sonen fick vredesutbrott på vredesutbrott. Hans humör blev helt förskräckligt. Vi kopplade ihop det med medicineringen med Elvanse. Efter att vi bytt medicinen upphörde det hetsiga humöret i princip samma dag som
  medicinen byttes. Har du hört om något liknande hos något annat barn?

  • För enstaka personer kan elvanse ”lagras på”, så att dosen blir högre med tiden. Det brukar visa sig efter 6-8 veckor ungefär, men tre månader är antagligen inte helt omöjligt heller. Det låter som nåt sånt. Trist! Man kan testa att tex vara utan medicin ett par dagar eller ta mindre dos med jämna mellanrum för att få ner grundnivån igen.

   • Elvanse är inte beroendeframkallande om du tar den som medicin. På grund av den långsamma frisättningen av den verksamma substansen påverkas inte lustcentrum i någon hög utsträckning, därför uppstår inget beroende. Det går inte att öka på frisättningen genom att tex snorta eller injicera Elvanse, så beroendepotentialen är låg. Preparatet lämnar enligt studier magsäcken på ca 15 minuter, men själva den aktiva substansen frisätts mycket långsamt, och detta sker inne i de röda blodkropparna och går inte att påverka.

    Medicinen går ur varje kväll, så det behövs ingen nedtrappning. Du kan låta bli att ta Elvanse en dag, flera dagar eller sluta helt direkt.

 2. Hej.
  Du skriver att om man löser upp 30mg i ett glas med 1,5 dl vatten så kan man dricka 0,5 dl för att få i sig 10mg Elvanse. Kan man då spara resten för att ta senare under dagen?
  Anledningen till att jag undrar är att jag just nu går på 60mg (30+30 ca kl 08.00) men tycker det går ur kroppen innan dagen är slut. Min läkare sa att jag skulle prova 70mg och vid behov fylla på med 30 under dagen. Men jag känner att 70mg är för mycket på en gång och att det nästan är så att 60 känns lite mycket. Har provat 30 först för att senare fylla på med en 30 till, men det blir för lite. Har då kommit fram till att 50 skulle nog vara perfekt på morgonen för att sen fylla på med 30 mitt på dan.
  Men grejjen är ju den att det är ju inte gratis med denna medicin, och jag har nu börjat om på mitt högkostnadsskydd, så en burk 70mg kostade mig 1031:-
  Så jag har inte råd att prova med 50mg, den kostar ju nästan lika mycket. Men eftersom jag har en hel burk med 70 så tänkte jag att om jag blandar med vatten och tar så det blir 50mg först så kan jag ta resten senare, ca 20mg, eller?

 3. Tack!
  För din fina film om det grundläggande i ADHD medicinering. Det som är skrämmande är att det är så många behandlare som inte riktigt förstått.
  Bra gjort!

 4. Hej! jag tar nu 70mg och har ca 2 timmar av upprymda känslor när jag tagit medicinen, Skulle det kunna vara så att man får en positiv effekt när kurvan är påväg upp och att det sedan blir för mycket? För efter dessa timmar får jag ångest, börjar frysa men samtidigt svettas, blir rörig i huvudet och darrig i kroppen, bland annat. Har också sömnproblem som jag inte alls hade förut. vad tror du?

  • Ja, så kan det bli. Har du testat att ta en mindre dos? Elvanse kan lösas i vatten och så dricker man upp en del. Om du tex löser 70 mg kapseln i 1,4 dl vatten och dricker upp 1 dl så får du ca 50 mg.

 5. Hejsan. Du verkar ha koll på det hær med med adhd-medicinering. Jag har nyligen gått øver från 2×50 elvanse vid två olika tillfællen varje dag, dvs ca 30 mg rent dexamfetamin, till attentin. Har ræknat via ritalin: 5mg ritalin = 18mg concerta, 10mg =36mg concerta, 15mg=54 mg concerta, och sedan delat detta med 2. Har dærfør kommit fram till att rætt dos før mig skulle vara 7,5 mg 3-4 gånger per dag. Ær detta en långsiktigt bra dos vad gæller tolerans etc? Ær rædd før att en før høg dos kommer att gøra att effekten minskar med tiden, något jag verkligen vill verkligen vill undvika.

  • Hej Fredrik! Det är inte riktigt så enkelt att beräkna dosering när man går mellan ett långtidsverkande preparat som elvanse och ett korttidsverkande som attentin. Eftersom koncentrationen i blodet av dexamfetamin så att säga svänger mer med Attentin än Elvanse är nog det vanligaste att man behöver en högre dos, kanske 30% eller så. Men det är bara ett riktvärde. Och motsatsen förekommer ockkså, att man behöver mindre Attentin.

   Det enda jag kan säga är att det är rimligt att börja testa någonstans runt 30 mg dexamfetamin per dag (8,9 mg damph per 30 mg elvanse ger ca 30 mg damph per 100 mg Elvanse) uppdelat över flera tillfällen, och så justera dosen därifrån. Mycket mer effektivt än att räkna med att ta ett visst antal doser per dag är att ta en dos (tex 1/2 eller 1 tablett, eller möjligen rimlig dagsdos delat på tex 4 till att börja med), och sedan hålla koll på klockan, och skriva upp hur lång tid den verkar och när du tycker den går ur. För att därifrån fundera över antal doser per dag.

   Hur snabbt en person gör sig av med dexamfetamin ur blodet som läkemedel för ADHD varierar väldigt, dels med kognitiv belastning, fysisk aktivitet och dagsform, sömn, mat, dryck och födovanor (mat som gör urinen mer basisk eller sur påverkar utsöndringshastigheten i njurarna), och även hormoncykler ffa för kvinnor. Även andra mediciner kan spela roll. Dessutom skiljer det sig mycket från person till person, vi har alla vår unika genuppsättning som avgör hur läkemedel metaboliseras. Utöver det är lämpliga doser helt individuella, en person svarar bra på en låg dos, en annan inte alls. Någon har låg tröskel för biverkningar osv osv. Sammantaget är det omöjligt att säga vad som passar just dig, Attentin 4 ggr/dag eller 10 ggr/dag.

   Generellt tycks det dock vara så att det finns en ”eftereffekt” av Elvanse som inte finns med Attentin, det finns någon studie där man visat att effekten av Elvanse hänger kvar längre även när koncentrationen i blodet sänks än med motsvarande dos/koncentration i blodet av dexamfetamin direktverkande tex som Attentin. Vad det beror på är svårt att säga. Ur biologisk synpunkt är det logiskt att hjärnan reagerar med långsammare svängningar på långsammare förändringar som med långtidsverkande preparat, och svänger snabbare vid snabbare förändringar. Man kan se det som en anpassning till omständigheter och omgivning. Men det är bara en teori, inget som vad jag vet är bevisat. Det kan ändå vara värt att veta, att med Elvanse beskriver många patienter en viss kvarstannande effekt även efter rebound, medan med Attentin blir det snabbare upp men också snabbare ner, inte bara i koncentrationen i blodet utan i effekten sett i relation till den koncentrationen.

   Någon tillvänjning eller toleransutveckling är väldigt osannolikt att du skulle råka ut för i de här doserna. Efter en inställningsperiod på upp till ett par månader brukar dosen och effekten vad jag förstått vara relativt konstant.

 6. Tack för snabbt och utförligt svar! Lite ironiskt, en av anledningarna till att jag gick från elvanse till attentin var att jag tänkte jag kunde sänka mitt dagliga intag. Mycket av dosen i de långverkande medicinerna får man ju på slutet av dagen, som ett led i att man inte skall ”krascha”. Om jag tog kortidsverkande skulle jag, tänkte jag, få dos enbart då det verkligen hade terapeutisk verkan. Men de korttidsverkande preparaten gör alltså att dosen egentligen kan förväntas behövas höjas? Men visst borde det kunna hjälpa sömnkvaliteten då medicinen slutar att fungera mer abrupt? Läste också något om att medicinerna finns i blodplasman i 24 med långtidsverkande mediciner, att jämföra med 6h med korttidsverkande. Vet egentligen inte vad det betyder, men det låter som om detta torde vara mer skonsamt för kroppen. Tänkte att om medicinen går ur mer fullständigt har det mindre negativ verkan på kroppen.

  Jag har åkt på en liten förkylning, så jag har svårt att bedöma dess effekt, provade 4x5mg igår, och tar 3×7,5 idag. Tror jag ska prova 3×10 imorgon. Jag fick lov av läkaren att höja upp till 10 mg.

  Vad är din uppfattning om c-vitamin etc? Har läst en hel på nätet om att folk överhuvudtaget inte får någon effekt då dom ätit vitaminpiller och mycket frukt. Hur pass viktig är kosten egentligen? Undrar om det inte är placeboeffekt, men det verkar lite som om jag blir smått sömnigare på kvällen när jag äter frukt och bär.

  Angående det här med tolerans. Om jag skulle hamna på en dos som motsvarar 70-80 mg metylfenidat, (rek högsta dosen metylfenidat enligt fass är 60 mg/dag, skulle detta inte vara negativt ur ett tolerans perspektiv? Vad anser du om perioder av ”semester” från medicinerna, är dessa att rekommendera? Hur pass skadlig är egentligen långtidsbehandling med de här medicinerna?

  • Maximumet för långtidsverkande mediciner ligger i den första tredjedelen av verkningstiden, så det är inte så att större delen av dosen ”sparas” till eftermiddagen/kvällen i något av de preparat som finns idag, i synnerhet inte elvanse, som har en tydlig maxkoncentration för att sedan gå nedåt, som du ser i diagrammet på filmen. Däremot kan det vara såpass mycket att det är svårt att somna.

   Hur länge något finns i blodet i låga doser beror på många olika faktorer, tar du tillräckligt mycket av vad som helst kommer det att finnas kvar i ett dygn eller mer. Däremot handlar det ju ofta om spår, inte precis om någon verksam dos, när man pratar om centralstimulantia. För kroppen är det inte självklart att det ”sliter” att vara medicinerad, det beror på. Om man har ett stort behov av ADHD-medicinen men inte är lagd åt att få biverkningar som tex hög puls är det troligtvis bättre att ligga på en jämnare dos över dygnet än att den ändras, både ur hjärnans och övriga systems synpunkt.

   Vissa personer är mer känsliga för svängning än dos, för dem är det skonsammare att vara medicinerade så att koncentrationen i blodet ändras så lite som möjligt (det här ser man ofta inom autismspektrum eller hos personer som har sensoriska problem, sensory integration dysfunction). De mindre diffar som långtidsverkande ger kan därför vara mest skonsamt för vissa. ADHD ger regleringssvårigheter på en bred front, och även kroppen kan helt enkelt fungera bättre, med en mer exakt reglering, när man är medicinerad. Med det sagt så vill man såklart ändå ha minsta verksamma dos som praxis, enligt devisen ”man vet vad man har men inte vad man får”.

   De något längre studier som gjorts är inte helt enkla att tyda. Någon sorts långvarig skada tycks det dock inte vara frågan om. Här vore det önskvärt med långa studier med högt bevisvärde, men det kommer aldrig att hända. För att göra något sådant skulle man behöva följa ett antal patienter i säg 10-20 år, där man lottar så att alla tror att de får medicin medan hälften egentligen får placebo. Inget vetenskapligt råd kommer att godkänna en sådan försöksplan; det är inte etiskt hållbart att strunta i att använda en beprövad medicin med god effekt under många år och falska förespeglingar. Så det kommer vi helt enkelt aldrig att få se.

   Däremot kan man ju nämna att det finns studier som tyder på att ADHD-symtomen blir mindre med åren hos ungdomar som medicinerar, jämfört med ungdomar som inte gör det. Men det är små studier, och de är långt ifrån entydiga. På populationsnivå är det dock skillnad, risken för brott, trafikolyckor, tidiga dödsfall osv är betydligt mindre under de perioder som en person medicinerar, vilket är ett annat bra sätt att lägga upp en studie på. Det finns inga stora förekomster av allvarliga biverkningar, men det finns enstaka fall där man tror att det skett dödsfall eller allvarlig hjärtsvikt i samband med helt vanlig ADHD-medicinering hos tidigare friska individer. Det är dock såpass få att i studier med hundratusentals deltagare har man inte fångat upp någon ökad frekvens av sådana fall. Eftersom man givetvis måste värdera allvarliga biverkningar som viktiga att ha koll på är det ändå något som studeras vidare.

   När du talar om tolerans, undrar du då över behov av dosökningar eller över missbrukspotentialen? Ca 60 mg/dag är just nu högsta rekommenderade dos för barn i Sverige (lite beroende på vilken av FASS sidor och preparat man tittar på). För vuxna finns ingen separat rekommendation, men det är ganska ovanligt med så lite som 54 mg som dos hos en vuxen. Flera andra länder har högre maximalt rekommenderade doser. 60-80 mg är inget som du kommer att utveckla någon sorts tolerans av i normalfallet. Det kan givetvis finnas personer som gör det, men de är i så fall mycket få, så nätt lägger man nämligen inte maximala rekommendationer, utan man har en rejäl säkerhetsmarginal.

   Missbrukspotentialen hos metylfenidat är låg, på grund av dess kemiska struktur som ger en långsam effekt i själva hjärnan som motverkar missbruksmekanismerna, och ffa administreringssätt, via munnen. Om man injicerar eller snortar metylfenidat ökar beroendepotentialen. Hos elvanse är den högre men fortfarande lägre än hos amfetamin, och den är ganska låg även vid injicering (eftersom själva omvandlingen till dexamfetamin i de röda blodkropparna är det som tar tid, elvanse har i sig själv ingen verkan). Hos amfetaminpreparaten är den högst. Men fortfarande ganska försumbar jämfört med hur amfetaminmissbruk ser ut. En hel ask Attentin, 100 tabletter, motsvarar 2 måttliga överdoser amfetamin, som kan men inte behöver vara livshotande. (När du ser scientologartiklar om hur man förskrivits doser på 500 mg per dag av läkare kan du alltså le lätt överseende. 500 mg per dag innebär magpumpning och sjukhusvård efter första dagen.)

   Generellt sett så diskuteras idag i läkarkåren ”hur man hjälper personen att komma ihåg sin medicinering varje dag och fortsätta ta den fast det är krångligt att minnas och jobbigt att hämta ut medicin på apotek mm”. Missbruk hos ADHD-patienter av ADHD-medicin existerar nästan inte alls, när man tittar på forskningen. I Sverige finns inom vården någon sorts fördom att det skulle vara så, men den är ogrundad och inte evidensbaserad.

   • Och så kosten, ja. Det är viktigt för alla med en allsidig kost som man tål. Men beroende på vad du tänker på kan effekten vara allt från jättestor till försumbar. C-vitamin hör väl inte till de saker som vi idag har brist på, då ska man inte äta frukt och grönt överhuvudtaget, ungefär. Vitaminer som D-vitamin och olika B-vitaminer, särskilt vitamin B6, kan dock ha en stor effekt på ADHD, men då handlar det ofta om att ge det i medicinska doser, inte i de nivåer som dagligt rekommenderat intag ligger på. D-vitamin kan man äta rätt mycket av på eget bevåg, B-vitaminer ska man inte experimentera med själv utan där är det lämpligt att ha labprover och en läkare inkopplad. B-vitamintillskott kan dölja allvarliga vitaminbrister, och det är möjigt att överdosera dem så att man får permanenta hjärn- och nervskador. Mineraler som Magnesium och Selen kan också vara extra viktiga för personer med NPF.

    Men kort får man väl säga så här: Märker du att du mår bra av något som inte verkar helt orimligt eller farligt, så gör du ju det. Kör på. Märker du att du inte mår annorlunda, eller kanske till och med dåligt av någon viss föda, låt bli den.

   • Det verkar som om dosen bara håller i ca 3 h. Vid denna tidpunkt måste jag nog ta en ny dos. Det är lite av en besvikelse, hade hoppats det skulle räcka längre. Är det då bäst att ta medicinen vid 3 h istället för vid 3,5 h som jag har gjort. Jag märker j att andra och tredje dosen känns mer verkningsfull en den första. Tyder detta på att effekten av de tidigare doserna finns kvar även efter de där 3-4 timmarna? Jag ska försöka vara försiktig med att dra några slutsatser.

    Det verkar inte som om jag har några svåra biverkningar alls av medicinerna, annat än att aptiten är nedsatt, mycket värre med dexamp än med metylfenidat. Så jag bör kanske inte oroa mig så mycket om hälsonackdelarna. Och det stämmer, fördelarna med symptomlindringen kommer ju också ha en allmän positiv inverkan på ens liv. Om man på något sätt skulle skatta ”snällheten” i ADHD mediciner , dvs hur pass skadliga man misstänker att de är på lång sikt (tex jämfört med vanliga blodtrycks eller magsårs mediciner, hur pass skadliga kan man isf säga att dom är från 1-10?

    Beroende är jag inte alls rädd för egentligen, då jag aldrig har gått över den satta dosen. Jag tänker bara långsiktigt, och högre dos borde ju öka risken för detta. Men det är så klart sant det du säger att dom nog har stor marginal när dom bestämmer maxdosen, så jag behöver kanske inte oroa mig för mycket.

    Jag har misstänkt att jag kanske har någon sorts brist på b-vitamin då jag konstant är trött. Jag borde kanske gå till vårdcentralen om detta.

    Tänkte också på det här med surhet osv. Har läst online att man ska undvika c-vitamin på morgonen då det helt kan förta effekten av medicinen, och att gärna skall kombinera medicinen med en proteindrink, och att detta skulle förbättra dess effekt. Vad tror du om detta?

    Även, tänkte fråga dig vad din erfarenhet är med ginseng. Har märkt väsentlig effekt på mig. Den gör en både lugn och fokuserad. Finns har detta testats på adhd-patienter? Har hört att fiskleverolja skulle ha nästan lika stor effekt som medicinerna.

    Likaså, meditation. Jag har på sistone fått mig att faktiskt meditera några gånger per dag och märker en lugnande effekt. Tror kanske det kan vara det viktigaste tillskottet till medicineringen.

   • Hej Fredrik! Jag har inte glömt dig, men har ett migränanfall som verkar dra ut på tiden.

    Långsiktigt finns inga misstankar i forskningen om att ADHD-mediciner skulle vara skadliga. Tvärtom är de ju för de individer som behandlas till fördel på populationsnivå även på längre sikt, mindre brott, längre förväntad livslängd, färre självmord, mindre psykisk ohälsa osv osv.

    Det finns medicin kvar i blodet när effekten avtar, precis som i filmen om elvanse handlar det om att det måste vara tillräckligt mycket för att ge nån effekt, som liknelsen med saft, blir det för utspätt så smakar det helt enkelt inte saft längre. Därför kan du få en något ”starkare” effekt av nästa dos, om du tänker på det som kullar med uppförs- och nerförsbackar så börjar du ju från noll (i princip) på morgonen, men när medicinen börjar gå ur är du kanske bara halvvägs ner för kullen igen, om du då tar mer medicin så startar du från den punkten så att säga. Lite förenklat, för matematiskt går ju den första dosen fortfarande nedåt samtidigt som nästa går uppåt, så det kommer inte att se ut exakt så, men på ett ungefär.

    Du bör ta medicinen så att du inte får några besvärliga rebound-perioder, eftersom ADHD-medicin tenderar att fungera så att rebound kan undvikas men inte lika enkelt avbrytas. Rebound är namnet på när man känner sig trött, kanske lite nere eller lättirriterad, kanske får jobbigt med ljus och ljud etc, medan hjärnan ställer om sig till ”omedicinerat” läge. Det brukar vara 30 minuter eller lite mer, men en del kan få riktigt besvärlig rebound som varar i många timmar.

    Ang undvika c-vitamin på morgonen etc etc kan du nog lugnt räkna med att såna saker står i fass. Eller fråga en apotekare, de brukar tycka det är roligt att förklara detaljerna i medicinupptag och -metabolisering. 🙂 Generellt är personer med ADHD ofta känsliga för saker som blodsockersvängningar, så en proteindrink är säkert jättebra på morgonen, men hade säkert gett bra effekt även utan medicin. Om upptaget förändras kan jag inte svara på just nu, min migrän gör att jag har svårt att läsa (däremot inte att skriva, lustigt nog).

    Jag har inte testat ginseng, tror jag, har något minne av att jag testade nåt annat… jo, Rosenrot! Det var ju rätt meningslöst. Koffein är också ganska värdelöst på mig. Men om du märker effekt är det ju toppen! Vet även andra som sagt samma sak.

    Meditation är en sån grej som faktiskt har långsiktig effekt på ADHD-symtomen, exakt hur och varför vet man inte, men det har troligen att göra med att de övergripande kontrollsystemen i hjärnan tränas. Jag har själv sysslat med olika former av meditation sedan tonåren, och tror uppriktigt sagt att jag annars hade haft svårt att funka överhuvudtaget i vardagen. Så jag är med dig på den, helt klart den största effekten på min ADHD utöver medicin.

 7. Hej!Min 13-åring medicinerar med Elvanse sedan 9 månader med ganska god effekt. Skolan var lyriska i början. Dock är han svårhanterlig innan medicinen verkar och när den gått ur, vilket den gör på eftermiddagen. Den håller ca 7 timmar. Han har 30 mg men har provat 50 mg. Vi märker ingen skillnad alls på doserna. Sedan före jul har aggressionsutbrotten ökat markant och nu eskalerat till att likna depression, ångest och hemska utbrott. Det går inte att komma iväg till skolan. Allt känns hopplöst. Jag undrar ibland om medicinen kan vara orsaken till de eskalerande utbrotten och depressionen eller om det är anpassningar i skolan som är grejen. Han vill själv inte ha anpassningar för han vill inte vara annorlunda. Funderar på om Strattera är ett alternativ. Läkaren tycker det men sonen har jättesvårt att ta medicin och jag är rädd att det kommer öka utbrotten när han ska ta den. Har du erfarenheter av Strattera och barn som tagit den nya flytande varianten? Vad tror du om mina tankar om bieffekter av Elvanse? Till saken hör ju också att han äter dåligt och hans redan låga tillväxtkurva planar ut…

  • Hej! Jag har goda erfarenheter av Strattera för barn där centralstimulantia inte fungerat eller där det är väldigt besvärligt den omedicinerade tiden. Det är väldigt individuellt så man ska alltid vara försiktig med andras erfarenheter, det går inte på förhand att säga hur det kommer att bli. Jag tänker också att det kan vara värt att testa med lite mindre elvanse, säg 20 mg en dag om han normalt sett har 30. För att sedan äta 30 igen. Viktutplaningen i sig räcker för att förklara utbrott, aggression osv. Så ett tredje sätt kan vara att behålla medicineringen som den är och försöka fylla på lite extra kalorier med till exempel näringsdrycker som mottagningen kan skriva ut. Lycka till!

   • Tack för ditt svar. Vi fyller på med extra kalorier så mycket det bara går. Dessvärre innebär det en hel del socker… Det blir enorma utbrott kring maten så det finns inget alternativ till att han får det han vill ha. Typ feta milkshakes och potatismos.
    Vet du något om flytande Strattera? Det sägs att den har stark smak så man kan ju undra hur det ska gå…
    Situationen med utbrotten är nästintill ohållbar. Syskonen och ibland jag själv blir rädda…och så nu att han inte går till skolan heller. Lite panikkänslor har jag.

   • Socker är en bisak i sammanhanget, hamnar hjärnan i svältläge så minskar många förmågor drastiskt. Så om man så måste hålla vikten uppe med ostbågar är det fortfarande nyttigare än att hjärnan inte hänger med och utvecklas. Vad han kan tänka sig att äta eller dricka är bra, och innehåller det vitaminer och mineraler så fine, om inte så är det ändå bättre än alternativet.

    Hur har skolsituationen fungerat hittills? För ett alternativ är ju att det är en långsam tömning av energireserver som ligger bakom hur han mår nu.

   • De stora problemen började runt höstlovet. Men jag tycker verkligen att han får i sig mat. Det är det knepiga. Han gör dock av med massor energi för han kan vara ute och hålla på med sportaktiviteter i timmar.
    Han har alltid haft svårt i skolan, med koncentration och inlärning och sådär, men han har aldrig vägrat gå dit förrän före jul. Han kan inte säga vad det är, han får bara ångest och utbrott. Ser deprimerad ut. Ibkand säger han att han är mobbad. Ibland säger han att det är för skrikigt i klassrummet. Ibland säger han att lärarna ljuger och är dumma i huvet. Men ofta när han har klarat en dag i skolan så är han glad och tycker att det har varit bra.
    Till saken hör att han bytt skola. Inte klass och lärare, utan de har bytt skolbyggnad. Men han tror inte själv att det beror på det. Han brukar inte vara så känslig på det sättet.
    Förlåt att jag frågar igen; men erfarenhet av flytande Strattera? Det är ju ganska nytt…

 8. Jag har ingen erfarenhet av flytande Strattera, tyvärr. Äter tillräckligt gör han ju inte om vikten stannar av. Men det finns ju Strattera i kapselform, har han svårt med kapslar?

   • Tycker han själv att medicinen är till hjälp? Så att han kan tänka sig att träna på att svälja kapslar eller medcoat, till exempel? Eller är det mer ni andra som märker att den är bra för honom? Man kan ju alltid testa med ett ritprat om medicinen och försöka med flytande Strattera. Går det så går det.

   • Han förstår nog inte riktigt att den hjälper honom, men vi ser ju att den gör det koncentrationsmässigt. Tyvärr blir han låg och lite illamående om vi missar medicin en dag och det oroar mig. Jag funderar på vad Elvanse gör med honom egentligen. Blir han lite beroende? Och kan Elvanse vara en delorsak till att han mår så dåligt på kvällar och mornar?
    Har läst att Strattera sen dessutom kan ge ökad ångest och aggression. Rädd för det. Vi har varit ganska motsträviga med medicinering, men det blev tillslut nödvändigt för att klara skolan och dagen. Han har haft medikinet förut, men den var svårare att ta och hjälpte så kort stund.

   • Låg och illamående låter ungefär som man mår varje dag utan ADHD-medicin även om man inte ens provat medicin nånsin i sitt liv, i alla fall åtskilliga personer jag känner. Att bli beroende av Elvanse är i stort sett omöjligt vid terapeutiska doser, jag kan inte se ett sånt scenario på världskartan. Elvanse har alldeles för lång omsättningstid och för låg halt i blodet för att ge ett beroende. I enstaka fall kan man må dåligt efter ett tag med Elvanse, men då mår man ännu sämre medicinerad tid, så det låter inte så troligt. En betydligt mer trolig tolkning är att han är väldigt hjärntrött, och att det därför märks mest omedicinerad tid. När medicinen går ur kan man få en omställningsstund som är jobbig, på kanske en halvtimme eller en timme, så kallad rebound. Det är medan hjärnan ställer om sig. Men på morgonen mår man inte dåligt av medicinen innan man tagit den.

    Alla ADHD-mediciner kan ge ökad ångest och aggression. Det är en del av det system som är påverkat vid ADHD, och därför kan medicinen påverka det åt endera håll. De flesta blir dock lugnare och mindre aggressiva. Men det finns exempel på motsatsen. Då avslutar man förstås den medicinen, det är ju inte meningen att man ska må sämre med medicin. En del kan behöva medicinera ångesten i stället, det brukar även kunna ha positiv effekt på aggressiviteten.

    Det du berättar låter mer och mer som utmattningssyndrom/reaktioner på långvarig stress eller kanske depression. Något som tyvärr inte är alltför ovanligt bland ungdomar och vuxna med NPF. Då mår man något bättre under medicinerad tid, men mår aldrig helt bra. Här finns mer läsning om det: http://www.lararnasnyheter.se/specialpedagogik/2010/10/21/hemmasittarna-ofta-utbranda

    Och så lite grann om allmän trötthet och NPF i tonåren: https://prestationsprinsen.wordpress.com/2013/09/08/skoltrott-tonarstrott-utmattad-om-en-prestationsprins-som-blir-sa-trott-pa-riktigt/

 9. Hej och tack för en bra video.
  Jag har lite funderingar över de märkliga resultat jag fått av Elvanse.

  Jag har medicinerat i 4v nu, fick min diagnos i vuxen ålder nyligen.
  v1 (8d 30mg: ingen effekt alls, förutom att jag inte längre somnade på fm och hade energi att orka göra saker på kvällen. Men somande till o från på jobb och hade noll fokus under dagen.

  v2 (10d) 60mg: Effekt efter ca 1,5- 2h (piggare) men ”jobbeffekt” (dvs fokus på jobb och förmåga att PÅBÖRJA) efter 2-3,5h, som höll i sig i max 2-4h. Så, intag kl 05:30 = pigg vid 7, och jobbade ok mellan 8-11-ish men vissa dagar kunde jag inte jobba alls. Efter lunch började det sega till sig och kunde störtdö mellan 13-15 (på helgen krasch vid 18). Mit tjobb blev ROLIGT istället för JOBBIGT. Ingen påverkan på hyperaktiviteten, lika pillig som vanligt (vilket inte stör mig).

  v3 (7d) 70mg + 5mg Attentin vid behov. Ingen skillnad från 60mg på fm dvs Bra fokus fm ibland, ibland inte. Krasch varje dag mellan 13-15-ish from 4 dagar in på ny dos.
  Attentin tog jag en lördag, 5mg, kl 18:30 och gick från kollaps på köksgolvet till ”normal”pigg på 20 min. Inga sömnproblem.
  När jag tagit attentinet (efter 4d in) vid 12:30 har det antingen fördröjt kraschen men inte gjort mig piggare, eller varit helt verkningslöst.

  V4 (nu) Attentin enbart. Min maxdos är 3x20mg. Imorse 07:00 tog jag 10mg, ingen effekt alls (20mg lät mycket jämfört med aktivt elvanse).
  10:00 15mg. Ingen direkt effekt, en smula piggare, men fortfarande seg. Inget tålamod att tänka, ingen ork att påbörja ngt. 13:30 10mg. efter 1h börjar jag känna mig funky, får blinka oftare, men fortfarande seg, ovilja att komma igång och bara slö, Ointresserad liksom. Inte mitt vanliga spralliga pratiga jag.

  Frågor: Attentin och Elvanse är ju samma sak, dexamfetamin, fast det ena fritt och det andra bundet. Hur kan Elvanse göra mig pigg och arbetsför, och attentinet göra mig slö/utan effekt?

  Elvansen är opålitligt och ger olika effekt var dag på mig FÖRUTOM att jag blir piggare på fm och hör/förstår vad folk säger, dock är det inte var dag jag klarar av att påbörja en arbetsuppgift. Antingen går det enkelt och är roligt, eller så vill jag men ”kan inte” förmå mig.. Varför är det sådana skillander från dag till dag?

  Hur skall jag gå tillväga för att finna en dos som passar mig?
  Mina problem är ffa ”attention”, tålamodet och trötthet (trolig narkolepsi).
  På 60 och 70 har det funkat OK på fm, men bara korta timmar och inte varje dag.
  Hur kan jag förhindra kraschen?
  Gå tillbaka till Elvanse och ta en högre dos attentin redan vid 11?
  en extra dos Elvanse vid 10? Så att jag ex börjar med 50 på morgonen och tar 30 vid 10? Eller bara högre dos på morgonen?
  Attentinet piggade upp när det togs en kväll i liten dos, men hjälpte inte fokus och hjälpte inte alls vissa dagar.
  Men nu idag när jag kör bara attentin så har jag varit seg och trött och slö, med samma vanliga adhd-hjärna (bristande tålamod och ingen ork att försöka mig på ngt jobbigt som kräver tankekraft). Kommer det bli bättre av 3x40mg?
  Jag har inga som helst problem med ork och fokus omedicinerad när jag gör ngt som intresserar mig, så hyperfokuset funkar utmärkt.

  Jag går privat och har uppföljning varje vecka. Attentinet provar vi ensamt för att Elvanse är så opålitligt och krascharna blev värre och värre och sista dosen golvade mig totalt, blev helt apatisk.

  Tar gärna emot synpunkter och tankar. Tränar gärna på morgonen (och tar meds före) eller på kvällen (som jag aldrig orkar längre). Noga med kost, tar vitamin/mineraltillskott.
  Svara gärna på mail om du har tid/möjlighet, eller hör så att andra kan få svar.

  • Det går inte att säga vad som kommer att bli bättre och inte, utan man måste prova in medicin och dos precis som du gör. Elvanse har en annorlunda effekt på hjärnan, trots att det är samma ämnen. Något i själva frisättningstiden gör att det får en bättre effekt på vissa, men sämre på andra. Sen är det rent krasst så här: Personer med ADHD blir inte alltid pigga av centralstimulantia, tvärtom är det vanligt att man känner bättre hur man mår. Dvs är man jättetrött så känner man det mer medicinerad än omedicinerad. Är man lite seg fast inte uttröttad blir man lite piggare, och är man väldigt pigg blir man kanske ännu piggare. CS har en effekt på kroppsuppfattning och förmågan att känna efter hur man egentligen mår som är väldigt distinkt för vissa personer. På liknande sätt finns människor som medicinerade känner hunger/mättnad fast de inte gör det annars, uppfattar att tiden går och kan beräkna tid etc.

   För mig låter det du beskriver lite som crash and burn, dvs att göra för mycket ena dagen (utan att känna det) för att sedan vara helt dränerad nästa dag. Kan det vara nåt sånt som strular med elvanse?

   Det kan ju också vara så att cs inte är nåt för dig. Då finns andra typer av mediciner man kan testa som kan ha effekt både mot ADHD och narkolepsi mm.

 10. Tack för en pedagogisk film. Jag har en son på 14,5 som fick sin diagnos med medicin för 1 år sen. Prövade concerta först men det fungerade inte alls och han kände sig arg och konstig hela tiden. Nu kör han Elvanse 50 mg sen maj 2015. Medicinen fungerar bra, men då tonåren har kommit med full kraft så vet man inte alltid vad som är ADHD och vad som är vanlig tonårshumör. Skolan är tung, han har också dyslexi, men har 20 tim/vecka med egen speciallärare samt anpassat så att han praktiserar på en cykelverkstad 1 gang per vecka och läser då inte NO-ämnena alls längre. Det som dock är vårt största beskymmer det är att han tappat mycket I vikt. Han har ingen matlust direkt och blir mätt så fort. Vi går på täta controller och har ett ständigt hot att de skall plocka bort medicinen vilket inte känns bra. han har fått näringsdrycker men gillar dem inte. Får I sig shots med extra kalorier från dietisten, men det räcker inte. Vet du något som kan vända matlust I samband med ADHD medicin? Vi skall även in på glutenprov nu om nån vecka då han har mycket magproblem.

  • Det som brukar vända matlusten mest effektivt är kalorier! Dvs man måste komma över en magisk gräns i ätande för att återfå lusten att äta. Finns nåt han gillar alls?

   • Han gillar Mc Donalds och pizza, men det blir lite dyrt, även om han nu får det ett par ggr i veckan. Han tröttnar snabbt på livsmedel, vi har kört pizzabullar, nutella, varm choklad med vispgrädde funkar i perioder som extra kalorihöjare, mackor går inte alls just nu, men han hoppar över måltider om man inte tjatar/påminner/kollar av osv, och tjat är sällan positivt.. Han säger själv att han aldrig är hungrig..

   • Att man inte är hungrig när man äter ADHD-medicin är ju nämligen ingen orsak att inte äta. Det är trist och jobbigt osv, men människor äter. Precis som bilar tankas. Det är bara ett faktum, som man även som vuxen ohungrig får stå ut med. Har många fina vänner som har svårt att äta med medicin i kroppen, men gör det ändå så att säga.

 11. Hej! Jag har tagit Elvanse ett tag nu men får helt fel effekt än den jag vill ha. Ungefär 1.5h efter jag tagit medicinen så blir jag jävligt trött och får ännu sämre koncentration osv. Elvansen ska hjälpa mig att bli lite piggare, bättre koncentration osv men blir som sagt helt tvärtom. Har testat doser mellan 30-120mg. Vad är det som är fel??

  Kan även tillägga att jag tidigare i mitt liv har missbrukat amfetamin under ca 10 års tid, om det kan ha med saken att göra?

  • Det finns några personer som blir trötta av själva vändningen när elvanse sjunker, trots att nivån är hög. De brukar vara snabba omvandlare, dvs att de har en snabb omsättning av elvanse till dexamfetamin till nedbrytningsprodukter. Det kan vara så att du tillhör dem, och att när elvanse börjar jämna ut sig och sjunka lite långsamt blir du trött.

   Men 120 mg är inte heller särskilt mycket för någon som har en utökad tolerans pga tex tidigare missbruk. Där har man i studier sett att man kan behöva större doser för att överhuvudtaget få effekt. Så kanske har du för låg dos för dig. Prata med din läkare om hur doserna bör ligga enligt den senaste forskningen.

   • Tack för snabbt svar.

    Ang dessa personer som blir trötta av själva vändningen, det finns inget för dom att göra än att byta medicin då? Eller även detta dos relaterat?

   • Det blir bättre med lägre doser, och jämnare doser, man kan tänka sig att man fyller på flera gånger under dagen även av långtidsverkande, tex 30 + 30 + 20 + 20 mg eller så, med överlapp så man inte hinner bli trött, som är en form av rebound. Elvanse kan lösas i vatten och man kan dricka en del i taget. Det kan funka.

   • Ok! För jag känner absolut ingen effekt av varken 30mg och heller inte på 120mg. Dvs min koncentration blir inte bättre, tar inte för mig saker lättare osv. Om man då fyller på med dom doserna som t.ex du skrev kommer jag väl antagligen inte få någon effekt heller då jag inte ens känner det på 120mg? Det enda (bi)effekten jag känt är att jag vissa gånger blir väldigt trött osv.

   • Nej det är inte sannolikt att du då skulle få någon effekt av en jämnare dosering. Antingen är elvanse inte medicinen för dig, och det är den inte för alla, eller så föreslår jag en justerad dos utifrån ökad tolerans.

 12. Ok! Då kanske Metamina/Attenin är den medicin jag behöver i sånfall? Jag har den och ritalin kvat och testa. Jag tyckte dock att concerta triggade för mycket så tror inte metyldenidat är bra för mig.

  Hur högt kan man gå i dos på elvanse? Många läkare är ju nitiska och vill ej gå högre ön 120mg.

  • Jag vet faktiskt inte, men det finns ju studier, så fråga läkaren efter dem tänker jag. Hoppas du kan få till en bra lösning med medicin som funkar!

 13. Ok! En sista fråga. Många gånger jag tagit elvanse så har jag efter några timmar blivit väldigt flummig i huvudet och inte varit med helt i verkligheten. Vet du vad det kan bero på?

  • Det skulle kunna vara rebound-effekten, dvs omställningen som sker när den dopaminåterupptagningshämmande effekten försvinner och hjärnan får låga halter dopamin igen. Dvs det beror på själva övergången mellan medicin/ inte medicin.

 14. Hej igen Tina! Vet inte om du har kunskap om snabbverkande dexamfetamin men frågar ändå. Jag har fått Attentin i stället för Elvanse då det inte funkade bra. Jag har tagit 20mg idag (vid ett tillfälle) och efter 40 minuter började den flummiga känslan komma (exakt den som på Elvanse). Och vad kan detta bero på?! Det kan ju inte bero på någon rebound effekt då jag får den känslan när det börjar ”kicka in”… jobbigt att bli flummig i stället för klar i skallen.

  • Hej Daniel! Hyr har det gått med medicineringen för dig?
   Vill inflika med en grej. Jag märker att jag blir flummig /sämre koncentration /ibland bortkopplad verkligheten osv när jag har för hög dos. Även överfokuserad.

 15. Mycket bra film! Har du gjort någon liknande/ eller kan du göra en om Attentin? Jag försöker hitta info om hur lång tid Attentin verkar men hittar inget, vet du?

  • Attentin är snabbverkande, och därför varierar hur länge det verkar väldigt mycket mellan olika personer, beroende på hur snabbt man utsöndrar det i urinen, vilket i sin tur beror på saker som gener, blodflöde, vilken pH man har i urinen pga kostvanor osv. Så det är omöjligt att svara på.

 16. Hej igen och tack för ditt tidigare svar.

  Jag övergick helt till attentin och den fungerade perfekt med en smygande effekt likt alvedon smyger den igång och smyger sig ur. Nästan inga bieffekter alls, jag upplevde bara ökad torrhet i mun och minskad aptit men MYCKET lättare att äta än på elvanse.

  Intressant det du skrev att man blir mer kroppsmedveten på medicinerna, för jag har annars svårt känna hunger/känna mättnad men attentinet ökar detta.
  Jag fick dock ”tvångssjukskrivas” av min chef pga extrem utmattning som medicinen dämpade. Jag fixade jobba med inget annat. Upptäckte en grav anemi som jag kämpat igenom. Fick rusande puls som medsen ökade på. Misstänkt utmattningssyndrom. Har gått från att inte sova alls, till att mhj av akupunktur nu knappt göra annat än sova. Tar inga meds sen fyra v tillbaka för att inte bränna ut mig mer.

  Jag tror inte pulsen är ett resultat av medicinen utan av kronisk stress som jag pushat igenom (kirurgi, diagnoser, anemi, nytt jobb mm). Min puls är fortfarande i taket så fort jag stressar men har börjat komma ner igen.

  Fråga: har du någon erfarenhet/kunskap av förhöjd puls som biverkning av mediciner, dvs kan det vara attentinet, eller är det som jag misstänker allt annat som gett mig en vilopuls 30 slag över mitt normala?

  Tacl för en bra blogg!!

  • Förhöjd puls är visserligen en vanlig bieffekt av adhd-mediciner av olika slag, men det är ju inte det enda som påverkar. Magnesiumtillskott med b6 brukar lindra biverkningar, även pulsmässiga. Finns på apoteket. Men om du fortfarande har så hög puls utan medicin är det något att diskutera med din läkare; såklart kan det handla om stress, men i ovanliga fall kan de här medicinerna skada hjärtat permanent. Vilket i och för sig inte brukar märkas enbart som förhöjd puls utan även på andra sätt, men det är ändå nåt som du ska diskutera med en läkare som är insatt.

 17. Hej har tagit elvanse i ca 5-6 månader på 30mg, väldigt mkt biverkningar på låga doser på conserta,medikinet mm ,elvanse kändes som en dröm i början kunde ta en tablett när ja vakna å sen kunde jag inte somna om vilket va bra i mitt fall, den effekten har dock försvunnit och kan nu somna om fast ja intagit tabletten, antar att de bara va något ja själv trodde på och därför ja inte somna om? Har från och till fått ont i magen,bröst, och min vilopuls låg mellan 90-110 i 2-3 veckor när den normalt sätt alltid vart på 60 (blodtryck normalt) läkarn trodde på stress ångest fast ja själv inte känner av något av de direkt? Har provat dela upp 2 30mg över dagen men funkade inge bra, har provat 1st 40mg och den kände ja mig bara något mer drogad av än 30mg, ofta illamående och har svårt att köra bil pågrund av de ,kan detta bero på att jag har mag ont lr medicinen tro? Ska nu prova att ta en 30mg på morgonen och sedan en 20mg några timmar senare för att på så sätt kunna ha effekt lite längre för de känns som den går ur efter 6 timmar typ, har extrema sömnproblem men har inte känt att elvansen hjälper lr försämrar det och sömnmedicin fungerar ej på mig , haft sömnproblemen i ca 6 år från och till och därför ja sökte hjälp och fick diagnosen add, elvansen gör att ja jobbar på som en maskin problemet är bara illamåendet/sömnbristen som gör att ja ej kan ta mig till jobbet, sen undrar ja hur de egentligen är med inmedicineringen ? Finns det något som säger att man ska va och kolla upp diverse hos sköterskan me något mellanrum för jag har inprincip fått prova och experimentera mig fram själv och hållt koll på vikt blodtryck osv pågrund av för få tillfällen hos sköterskan och när ja väl fått åka dit så har ja fått be om att få kolla upp blodtryck /puls och fick ta blodprov en gång innan ja börja med medicinerna för 8 månader sen, vet ej om ja ens ställde någon fråga?mkt i huvet just nu 🙂

  • Hej! Det där låter lite för komplicerat för att jag ska kunna ge något råd. Jag tycker du ber att få en tid med din läkare och kanske tar med det du skrivit ner och diskuterar det. För det låter som om det kan vara mycket som spelar roll. Lycka till!

 18. Hej, jag har läst alla inlägg (så gott som), mycket intressant och matnyttigt. Jag undrar om du har några synpunkter eller tankar kring Intuniv (Guafacin) i kombination med Elvanse. Jag har fått uppfattningen att det är vanligt att kombinera centralstimulerande med guafacinbaserade preparat i USA. Tror du att det kan ligga något i resonemanget om att preparaten verkar synergiskt och det skulle krävas mindre mängder centralstimulerande för att få terapeutisk effekt – vilket borde vara positivt?

  Har du några tankar om att kombinera NMDA-blockerare som Memantin med Elvense? Resonemanget bygger på att man börjar misstänka att hjärnans NMDA-nätverk är inblandat i ADHD-diagnoser (det ska vara kraftigt förstärkt och kan ge knasigheter på andra håll) och genom att hämma dess aktivitet så ska det behövas mindre mängder CS och i teorin i alla fall kunna reversera eller i alla fall motverka eventuell tolerans mot centralstimulantia. (Du skriver tidigare att du inte tror att doser av dexamfetain som motsvar100 mg av preparatet Elvense inte bör leda till att man utvecklar tolerans, men i de fall det måste till högre doser för nå terapeutisk effekt tänker jag på.)

  Jag har ADHD, är en man på 42 år och normal vikt/metabolism och har ordinerats 60 mg Elvense dagligen. Jag tycker att det känns som ”minsta laget”, finns det fog för det synsättet enligt dig?

  Tack för en bra sida – du ger information som är svår att hitta någon annan stans!

 19. Hej!!
  Jag har haft elvanse nu i några månader, 50 mg. Har märkt att efter ca 4 timmar blir jag trött & brukar alltid vila på lunchen. Sedan när jag ska jobba vidare känner jag mig helt off känslomässigt och vill inte göra nånting. Känner mig sedan lite känslig och sen sätter damphjärnan igång.
  De dagar jag är ledig upplever jag inte riktigt samma sak, antar att det är mer stimuli på jobbet.
  Behöver jag höja? Eller ska man prova & sprida ut dosen på 2 tillfällen? Känns ju relativt lågt med 50 mg.
  Sen undrar jag om man istället kan ta en snabbverkande Ritalin att kombinera med?

 20. Bra ”frågor och svar” spalt detta. Det är annars väldigt svårt att hitta välinformerade svar rörande Elvanse. Här kommer lite fler funderingar:
  Först ska sägas att jag har haft Elvanse i ungefär 8 mån. Jag ligger på en dos av 100mg per dag. Plus nån Attentin tablett vid behov på kvällen. Jag har inga som helst biverkningar förutom svettningar. Men det beror också på en annan medicin. Några här har nämt att deras blodtryck och puls ökat och det på ganska låg dos. Med mig var det tvärt om, mitt blodtryck och min puls sjönk och blev bättre och bättre varje gång dom höjde dosen under insättningen. Och det var naturligtvis väldigt skönt. Mitt annars så höga adhd stresspåslag och irrationella oroskänsla sjönk undan av medicinen.

  Nu till en fråga, som många många verkar undra över. Läkarna har helt olika åsikter om detta, vilket gör att många som kanske skulle kunna få mycket bra hjälp av Elvanse istället slutar med medicinen, eller endast till liten del upplever någon positiv effekt.
  Dosfrågan. Den eviga och så ofta infekterade dosfrågan.

  Tyvärr så verkar många läkare vara mer intresserade av milligram än av att verkligen hjälpa sina patienter. Jag har haft tur som ändå får 100mg Elvanse. Många får inte ett milligram mer än den stipulerade maxdosen på 70mg. Dock hävdar Shire att det är upp till läkaren att helt bestämma dos för vuxna, då testerna med 70 mg som maxdos endast avser kontrollgruppen barn och ungdomar.

  Så var sätter man gränsen? Naturligtvis ska dos anpassas för varje enskild patient så att medicinen har en tillfredsställande terapeutisk verkan. Vad är annars meningen? Att kategoriskt förskriva samma max 70 dos till alla patienter är rena vansinnet. Faktorer som ålder, vikt etc etc räknas inte in.
  Att 70mg skulle vara maxdos för vuxen är helt fel. För det första är vi ju ett växande antal som har mer än 70mg. .. med tillfredsställande resultat. För det andra så är det ju helgalet om tex en patient upplever att Elvanse är väldigt bra, men att dosen måste höjas. Om patienten då står på 70mg och läkaren är en av dom som vägrar att gå över. Ja, då blir det istället ett lidande för patienten, som kanske skulle ha ett jättebra liv om dosen ökades till säg 130mg.

  Sedan finns det läkare. Varav flera jobbar inom beroendevården. Detta har jag läst på nätet. På svenska brukarföreningens bloggar. Som anpassar Elvanse dosen efter den dos dexamfetamin som patienten haft i tex Metamina. Det vill säga…. om tex patienten haft maxdos metamina, vilket är 80mg, och ställs över på Elvanse, så blir dosen 280 mg Elvanse. Av den anledningen att en 70 mg tablett Elvanse innehåller ca 20 mg aktivt dexamfetamin…. och resten är lysin. Läkaren räknar då på den verksamma substansen i medicinen, vilket ju blir 4×70mg tabletter Elvanse per dygn. Alltså, 4×20 mg dexamfetamin. Detta för att hamna på samma dos patienten alltså hade innan på Metamina.
  Och det verkar fungera alldeles utmärkt enligt bloggarna. En del ligger tom lite lågt. … och får höjas där med.

  Man frågar sig vad som är rätt här? Ingen verkar ha ett sanningsenligt svar.
  Jag upplever också att min dos är en smula låg. Jag skulle helt tvivelsutan må mycket bättre om jag istället hade två 70mg Elvanse per dag. Det är också så att tvärt emot vad fass och läkare hävdar så håller inte effekten av Elvanse mer än fem timmar i de allra flesta fall. Så i mitt fall skulle tex en 70mg tablett på morgonen och en på eftermiddagen vara mycket mycket bättre. Jag upplever ingen som helst eufori eller annan narkotisk stimulans. Blir trött på morgontabletten, men det är rätt rofyllt så det gör inget. För övrigt funkar elvanse som sagt väldigt bra för mig. Förutom att dosen då är lite låg.

  Vill gärna höra dina tankar om detta. Det är ett stort problem, som gör att många ställer sig negativa till Elvanse.

  • Precis som Shire påpekar, och som det även står i FASS, ska dosen anpassas individuellt. Det är olyckligt att stanna på 70 mg för vuxna eftersom rätt många vuxna inte har någon bra effekt på så låga nivåer (märk alltså att man kan ge säg en tioåring 70 mg…) . Har en person bara fem timmars effekt av Elvanse är det antingen så att dosen är för låg eller att man är en så kallad snabb metaboliserare, att man snabbt rensar ut medicinen ut blodet. Har man ett tidigare missbruk av centralstimulerande finns studier som visar på att man behöver högre doser än andra, men jag har inte studerat dem i detalj.

   • John Raine!

    Det du skriver är mycket intressant eftersom vi är olika och reagerar på olika doser. Ha för låg dos är lika fel som att ha för hög dos.

  • Det kan man göra, det händer inget särskilt, men elvanse stannar i låg dos kvar i kroppen i ett par dagar, så det gör att man kanske får ta lite mindre concerta än man varit van första dagen, och att första dagen tillbaka på elvanse inte har lika bra förutsättningar som den tredje-fjärde.

   Men det händer inget särskilt. Utöver att man har en mer kortverkande medicin. Och det kan ju vara bra, ibland.

   • Okej, bra att veta. Tycker jag blir väldigt ”plan” och jättefojuserad av elvanse, vilket är bra på tex jobbet. Men i andra sammanhang kan det ibland vara sämre 🙂

   • Ska man bara fortsätta på samma Elvanse dos sedan då?
    Ja det kan bli väldigt känslolöst ibland faktiskt, vilket kan vara skönt till viss del, så man kan fokusera 😁

   • Oftast har man inte tillgång till olika styrkor, och det varierar från person till person. Med den effekt du beskriver skulle jag tro att det går bra med den valniga styrkan.

 21. Jag känner mig rätt låg varje em, så pass att folk i omgivningen lägger märke till det :/ har 70 mg elvanse.. har även sertralin 50 mg.
  Kan man kanske höja upp sertralinen en aning för att få bukt med deppigheten som kommer varje dag samma tid? Eller går inte det pga att det är rebound på elvanse?

  • Såklart kan det vara elvanse, det märker du ifall du tar elvanse en timme tidigare eller senare på dagen. För ganska många med ADHD/ADD tar orken liksom slut på eftermiddagen. Men det finns fler skäl än rebound att ha humördippar samma tid på dygnet varje dag. Har du kollat sköldkörteln? Binjurarna? Måltidstider och mellanmål?

 22. Äter attentin blir så påverkad av 10 mg…bara ligger. Ögonen krymper…har add…får äta 5×6 mg dag….
  Tar max 10 mg på morgon 10 på lunch 5 på em….är det för hög eller låg dos då tröttheten o spänningar i huvudet pågår….får också yrsel o hög puls vid lätt anstängning som att hå till affären…

  • Prata med din läkare om att testa att dela tabletterna, de har skåror för att delas, och tagit mindre i taget för att se om det blir bättre. Ett annat alternativ som en del mår bättre av är Metamina som förskrivs på licens om Attentin inte fungerar eller ger besvärliga biverkningar. Trots att de innehåller samma ämnen finns det flera exempel i Sverige på patienter som reagerat helt olika på de två.

 23. Är det nån mer än jag som har märkt att när nivån sjunker (vilket den gör väldigt snabbt på mig) så blir man ibland varm i ansiktet? Men samtidigt fryser? Detta går över om jag tar min andra dos..?
  Nu när jag varit ute i minusgrader är det alldeles som att huden är mer känslig än innan jag började med Elvanse, svider och känns torr.. :/

  • Det är en ganska vanlig reaktion på all centralstimulantia. Både att det hettar i ansiktet när den går ur och att ansiktet kan kännas irriterat eller torrt.

   • Jaa…då har jag mao extremt kort effekttid av elvansen, precis som jag säger till läkaren. Av nån anledning så vill han inte skriva ut kortverkande, känner att det skulle vara lättare att styra med det som tillägg till elvansen.

 24. Hej
  Jag äter 40 mg Elvanse på morgonen vid 7 men känner att medicinen går ut redan vid 14-tiden. Jag har Medikinet 40mg morgon + 30mg lunch innan, men tyckte att humöret växlade för mycket men den medicinen.

  Skulle en doshöjning till 50 ge effekt tror du? Eller är det alt, att fylla på med 30mg Elvanse lunch?

  Min läkare har givit mig 5 mg tablett Medikinet att fylla på på em men jag gillar inte effekten av dessa då de går ut kroppen.

  /Sofia

  • Ja, en höjning gör alltid den förväntade verkningstiden längre för elvanse. Normalt sett testar man dos genom att gå upp tills effekten blir sämre eller för stora biverkningar uppstår, och då går man ner ett steg igen. På så sätt har man hittat bästa effekt.

 25. Tack för filmen

  Förhoppningsvis så ska jag få byta från Metamina till Elvanse efter att ha varit utan medicin ett tag. Det som jag funderar på innan träff med vården är denna sak. Gör jag dumt att byta från Metamina (Idag Attentin) till Elvanse? Varför är så många kritiska till det sistnämnda och ger medicinen mer kroppsliga biverkningar med depottablett?

  Conserta och Retalin var rena rävgiftet för mig men säkert bra för andra.

  MVH

  • De allra flesta inom vården, och de allra flera patienter, är mer positiva till Elvanse än tex Metamina eller Attentin.

   Metamina/Attentin ger för många en mer ojämn effekt, med något större biverkningar i dostoppen. Men det går inte att säga generellt, för en del mår bättre av korttidsverkande och en del av långtidsverkande. Amfetaminpreparaten (Elvanse, Metamina, Attentin) har ofta mindre biverkningar på hjärt-kärl-system än metylfenidatpreparaten, när man öht får biverkningar där.

   Men det som nog är viktigast för attityderna är något helt annat, nämligen att man kopplar ihop mediciner med drogmissbruk:

   Metamina och Attentin består av amfetamin, och kan lätt missbrukas. Elvanse har en så långsam frisättning och en kemisk sammansättning som gör det meningslöst att missbruka jämfört med mycket annat. Det skapar helt enkelt ingen kick, för de allra flesta.

   Så att vården generellt är mer negativ till de snabbverkande amfetaminerna beror på att de anses mer riskabla. Sen handlar det ju om betydligt större doser om man ska missbruka amfetamin än det man normalt sett tar i medicinskt syfte mot ADHD.

  • Det är samma verksamma substans, men inte exakt samma övriga ämnen i tabletten, därför räknas Attentin som ett ”generiskt läkemedel”.

   Det är mycket vanligt att man reagerar olika på de två, trots samma dos med samma verksamma ämne, och det fenomenet gäller generika generellt.

 26. Tack Tina för dina mycket kloka svar.

  Ja, jag har aldrig kommit på tanken att missbruka Metamina men förstår vad du menar i fel händer.

  Det ganska så tråkigt att hela tiden hålla reda på tiden när nästa dos ska tas och man glömmer.

  Sedan så blir jag lite rädd att läsa alla dessa biverkningar trots att jag vet att mitt liv blir mycket hälsosammare.

  Eftersom jag är ganska smal som en sticka så kan jag inte prata med någon om hetsätning i samband med ADHD.

  Hetsätning blir alltid onyttig mat när min hjärna blir stressad i olika situationer. När jag tar ADHD medicin så försvinner allt detta direkt.

  Då behöver jag inte dricka en massa liter vatten om dagen men svårt att förklara för den som inte har ätstörning.

  Då äter jag nyttigt och orkar träna som gör att hela jag mår bra i slutänden.

  Sedan så kommer detta att jag skäms för att behöva äta medicin och tror mitt hjärta ska bli förstört.

  När man läser på nätet så är det alltid människor som inte tål eller gillar våra mediciner som skriver.

  MVH

  • Så är det verkligen! Min personliga åsikt är att om man anser att ADHD-medicin är droger bör man låta operera sig utan narkos. Annars är det inte mycket bevänt med trovärdigheten. Vi använder ju mediciner i just medicinskt syfte, och precis som alla andra mediciner går ADHD-mediciner att använda på onyttiga eller farliga sätt. Det är inget unikt för ADHD-preparat, och forskningen är rätt tydlig på att ”läckaget” av ADHD-mediciner till missbruk är mest av allt en myt; folk behöver helt enkelt sin medicin själv och är inte alls beredda att sälja den på gatan.

   Ang hetsätning kanske det kan intressera dig att veta att man faktiskt håller på att studera just elvanse vid bulimi, med vad jag förstått goda resultat. Spännande!

   Vid ADHD är ett väldigt vanligt symtom att man får nästan som cravings, otroliga sug efter sött/fett. Det beror på att hjärnan saknar energi och därför signalerar svält. Så de flesta med ADHD har i någon mån en matstörning. Jag kallar det inte en ätstörning med flit, det är ju inget som har med idéer eller föreställningar att göra, utan en rent biologisk funktion:

   Vid stress, belastning eller trötthet gör ADHD-hjärnan åt mer energi per timme för att leva. Dessutom är man med ADHD ofta okänslig eller överkänslig för vanliga hunger/mättnadssignaler. Därför är hetsätning eller sockerjagande snarare en form av självmedicinering vid ADHD än en regelrätt ätstörning.

 27. Hej igen

  Ännu ett stort tack till dig Tina och om du visste vilket stöd orden är för mig. Kommer aldrig mer att be om ursäkt för att jag äter ADHD medicin. När det gäller ätstörning så har jag den under kontroll så länge som jag tar medicin. Men så fort jag slutar så går det bara ett par dagar och knappt det.

  Trots att jag gillade Metamina så kommer jag att ge Elvanse en chans och det kan vara skönt att slippa hålla koll på tiden under dagen.

  MVH

 28. Hej tack för bra beskrivning.
  Letat länge efter tydlig info kring elvanse utsöndring , nu till frågan!
  Jag är tjej på 23 år som har tatt elvanse i ett helt år nu 50+30 mg dagligen. Det var toppen hela tiden och jag hade inga bekymmer förutom att jag rasa lite i vikt men nu känner jag inte samma effekt alls? Alltså efter ett år. Jag har tappat koncentrationen helt fast än jag tar samma dos. Jag är inte närvarande känns det som här men inte. Jag är inte lika glad av saker och ting som förut man kan säga att jag är inte mig själv längre ? Otroligt rastlös och mitt humör svänger som bergochdalbanor. Försökt stoppa medicinen och trappa ner men nä då känner jag det som jag skrev ovan dubblet så mycket och får grova aggressioner. Jag har justerat min medicin själv , har tatt 50mg i sju månader och 80mg i 6 månader . Hur ska jag göra ? Tar fortfarande 80 mg men känner ingenting har bara ångest och är typ död i mig själv ingen gnista alls.
  Så frågan är det effekten som är slut ? Eller vad är frågan om.
  För övrigt har vart stressad nu en månad och vart nere för min relation tog slut så vad tror ni ?
  Jag är vilsen.
  Mvh
  Lejla

  • Hej Lejla! Jag tror inte ditt jobbiga mående beror på medicinen, utan det låter som om du har någon form av depression eller liknande, och som du själv tänker ligger det nära till hands att detta har att göra med stress och sånt. Det låter helt rimligt att vara upp-och-ner när en relation tagit slut, med eller utan Elvanse.

   Kontakta din läkare ändå, tänker jag, den mottagning som skrivit ut din medicin, och fråga om det går att göra något. För med ADHD i livet har man så det räcker utan extra påfrestningar. Lycka till!

 29. Väldigt intressant ämne. Ffa. diagrammet. På fass står endast tmax och cmax i allmänhet.
  Som jag förstår det så har din dotter f84.0?
  Med tanke på att du lyfter fram Centralstimulerande läkemedel, så kan jag bara anta att hon eller någon annan i din närhet har adhd?

  Gärna fler diagram…anträffande andra substanser, gillar diagram och statistik. 👍👍👍
  Min personliga medicin intag per dag är allt från 4-10 substanser. Då räknas inte receptfria läkemedel in (det är ju till kaffet👍, diklofenak tex.).

  Centralstimulerande (inklusive modafinil), antidepressivium (inkl TCA ”the real stuff”), bensodiazepiner, z-analoger. Gärna mediciner som påverkar noradrenalin, som jag tycker är ett problem, strattera, Voxra tex. Behöver farao 80 mg strattera, 300 mg voxra plus modafinil eller elvanse bara för att upprätthålla ”någolunda” energinivå. Så man inte ligger i sängen och glor i taken. Hahaha! Inte för att det är så mkt. sämre i slutändan.

  Önskar alla en riktigt bra begravning…det är åtminstone nått att se fram emot, som ingen rutten psykiatriker eller ”bödels myndigheten Försäkringskassan” kan ta ifrån någon!

 30. Hur ser det ut med studier på doser över 70 mg?

  Några studier med positivt resultat vid autism (ej adhd)?

  Det traditionella man får höra (från psyk), är att tex. elvanse försämrar autism och förbättrar adhd. För de som har den diagnoskombinationen.

  • De studier som finns på doser över 70 mg (och ja, de finns) handlar om ADHD. Men i andra studier uppfyller ca 80% av alla med AST och normal eller hög begåvning även kriterierna för ADHD.

   Visst kan autistiska drag komma fram mer när man medicinerar ADHD. Men man kan även få mer ork och energi till att funka bättre i vardagen, och det finns några mindre studier på vuxna med AST som visar att cs ofta ger bättre sociala interaktioner och ökad social förståelse.

   Personligen tänker jag att om man får mindre ADHD-symtom framträder resten av ens personlighet, som man redan har, utan att döljas av hattande och fnattande, eller seghet och tröghet, eller hur man ska uttrycka det. Men i höga doser så ger ju all centralstimulantia tex som symtom att man snöar in på det man håller på med, dvs stim kan bli en biverkning hos NT. Det kan man kanske eller kanske inte dra någa slutsatser av, men så ser det i alla fall ut.

  • Pubmed är jag välbekant med sedan skoltid. Har dock endast access till det som är gratis.

   Jag förstår att du har en dotter med autism, F84.0?
   Är du psykiatriker eller dylikt?

   • Jag är inte psykiater, jag är kemist. Fast jag jobbar med att utbilda inom NPF. Min dotters diagnoskoder är hennes ensak, men jag har flera barn med olika diagnoser inom både AST och NPF.

  • Ok. Tack för svar, det uppskattas.
   Har F84.0 som huvuddiagnos själv.

   Kemist, intressant kombination. Känns som det skulle behövas kemister inom psykiatrin.

   AST? Gissar på Autismspektrumtillstånd?
   Anledning till att jag frågade om din dotters diagnos, var om du har erfarenhet F84.0, eftersom det är den diagnos jag har. Frågan var egentligen inte riktad kringgående din dotters diagnos. Du får ursäkta mitt språk, formulering etc. hjärnan är inte bättre.
   Sverige översätter ”disorder” till ”tillstånd”. ”Tillstånd” betyder att det är övergående alternativt går att bota, eller är jag ute och snurrar…

   Om du orkar och vill, så får du gärna ge ett utlåtande på följande text.
   Jag har F84.0 som huvuddiagnos. Är över 30 år. Bedöms vara normalbegåvad, totalt sett (ojämn begåvning). Handikappen utklassar fördelarna i antal och påverkan.

   2016 tog energin fullständigt slut, pga. yttre omständigheter. From. april (2016), började energin dala. Fick då modafinil, och återkom i någorlunda form.
   Värsta beskedet kom i slutet av augusti. september, oktober var värst.
   ”Fast forward”!
   Energin har icke kommit tillbaka, trots att senaste 2 månader ändå varit relativt ok. Började förbättras i november ca. Dock är jag fortfarande energilös. Borde inte kroppens kortisolnivåer, noradrenalin återställas? Om det nu är det som spökar. Jag vet inte, kan det röra sig om en permanent försämring…är det vanligt bland autistiker med permanenta försämringar mellan 30-40 år?

   Elvanse, som jag testat (fått från bekant). Har haft goda resultat, dock är det väldigt stor skillnad på vad jag skall göra under dagen. Om jag skall anstränga mig så fungerar 100 mg kanon, om jag inte ska göra nått, så är 100 mg katastrof. Då kanske vi pratar 30 mg alternativt inget alls, något substitut istället (vet ej).
   Intar, har intagit en uppsjö av olika mediciner. Minimum 4 olika substanser per dag, aldrig färre. 6 substanser är vanligt (receptfria räknar jag inte in), som mest ca 10 st.

   Jag sökte på ”autism elvanse”, på det sättet kom jag in på din blogg. Tittar man på vad du skriver, så ger det mig en uppfattning. Tittar man på kommentarsfälten, så är det verkligen vad jag skulle kalla ”frågeställning”, som du sedan på ett mycket bra sätt svarar på.

   Jag förstår inte om det jag skrivit är passande eller inte?

   Du får gärna selektera i det jag skrivit, både i detta meddelande och tidigare. Du får publicera precis vad du vill, du kan formulera om det jag skrivit tex. för att förtydliga för andra, och därmed förtydliga vad du svarar på.

 31. Hej! Du har inte skrivit nåt opassande rent formellt, problemet ser ut så här: Jag är en privatperson som också råkar vara förälder till flera barn med autism. Det innebär att jag inte har tid att svara utförligt på komplicerade frågor, och just nu har jag det ännu mindre än vanligt eftersom vi har någon sorts kombination av magsjuka och förkylning i familjen. Det jag kan svara på är saker jag i så fall kan säga snabbt och ur huvudet, men måste jag tänka efter noga, skriva långt eller ägna mig åt research hinner jag inte. Nu råkar grunderna kring elvanse sammanfalla med min generella yrkeskompetens och saker jag råkar kunna rätt mycket om, och därför har jag svarat på några frågor kring det.

  Man kan möjligen se det som ett socialt misstag/fel att du ställer frågor till någon när det går att anta att personen inte har tid och ork att svara, i egenskap av privatperson med en familj som uppenbarligen kan förväntas ta rätt mycket tid (oavsett AST i familjen eller ej har vi flera barn). Men man kan också argumentera att den som inte kan svara antagligen kan säga precis det: Jag hinner inte, jag orkar inte, jag vill inte eller vad det nu kan röra sig om.

  Och jag har som sagt inte tid att svara utförligt på komplicerade frågeställningar. Några små spridda skurar kan jag dock bidra med:

  Javisst har jag erfarenhet av F84.0. Men det är inte så väldigt viktigt med den exakta autismdiagnosen, autism är autism, oavsett vilka andra egenskaper eller färdigheter personen ifråga har, tex begåvning, utbildning etc. Bra klargörande från din sida ang orsaken till att du undrade över det!

  AST är den vanligaste internetförkortningen av autismspektrumtillstånd.

  Tillstånd som medicinsk term säger inget om varaktighet. Vi har på svenska tyckt att det känns mer neutralt än en rak översättning av engelskans disorder.

  Att ha svängande behov av CS och olika biverkningsprofil beroende på vad man gör (särskilt graden av fysisk aktivitet) känner jag tyvärr igen alltför väl, flera i min närhet har samma problem. Jag har ingen kortfattad förklaring på det, och de förklaringar som tar längre tid är inget som är vetenskapligt bevisat utan mina lösa funderingar. I någon mån berättar många patienter samma sak kring CS, men kanske inte i så stora skillnader mellan dos-behovet som du beskriver. Jag är dock inte alls förvånad – men jag blir svårligen förvånad över att människor reagerar väldigt olika på olika läkemedel.

  Det är alltför vanligt att personer med NPF går in i väggen eller får en väsentligt minskad energinivå mellan 30-40. Om det finns andra tecken på mitokondriedysfunktion kanske tillskott som tex magnesium, D-vitamin eller Q10 kan hjälpa?

  /Tina

 32. Läst (och avpublicerat som du skrev) din senaste kommentar, tack! Jag tror inte jag förstår vidden, men jag kan relatera i någon mån. När människor börjar prata om att ADHD är en tillgång (jag har ADHD) kan jag se rött. Tillgång, really? I så fall är väl skulder på banken och ett ruttet hustak också tillgångar. Den känslan har jag ganska ofta. För livet blir så krångligt med en funktionsnedsättning. Tillgångar i min ordbok betyder något positivt. Inte att man får kämpa sig blå.

  Lycka till m läkarsamtal, Fk och alltihop!

 33. Hej
  Jag undrar om du vet något om elvanse vid graviditet? Har kollat på fass men det fanns inte nåt klart svar/verkar inte finnas så mycket erfarenhet.
  Är oplanerat gravid och velar mellan abort eller inte, men är det risk för skador så känns valet ganska självklart.
  Kan det bli nån konstig korsreaktion mellan elvanse och abort medicin? Eller narkos? 😦

  • Jag har inte koll på det, tyvärr. Centralstimulantia vid graviditet är troligtvis en avvägning som görs från gång till gång, så kolla med din behandlade läkare!

 34. Hej Tina, igen

  Glömde fråga en sak som jag gått och tänkt på under en längre tid tack vara allt negativt man läst. Får man hjärnskador av Elvanse trots att dosen är låg? Tråkigt i så fall eftersom Dexamfetamin passar mig bättre än något annat jag tagit för min ADHD.

  • Hej! Nej, elvanse i medicinska doser ger inga hjärnskador. Man skulle aldrig få tillstånd släppa en medicin som ger hjärnskador med dagens rutiner och krav.

 35. Tack för svaret.

  En person skrev det på nätet att vi får hjärnskador och sedan gick jag och tänkte på det hela tiden.

  Glad Påsk Tina.

  • Folk säger så mycket. När det gäller barn finns faktiskt ett trettiotal studier som tyder på att de områden som är mindre i hjärnan vid ADHD (jo, det finns sån forskning och i år kom en stor metastudie i ämnet så det anses vara avgjort), faktiskt växer snabbare när de får ADHD-medicin. Så att det så att säga får mindre ADHD än de skulle ha haft. Om det finns en liknande effekt för vuxna är mer okänt, vår hjärna växer ju inte på samma sätt.

 36. Tack Tina

  Kommer framöver att berätta för dig hur det går med min hemska ätstörning när det gått ett tag. Metamina var bra men kunde inte hålla koll på tiderna jag skulle ta den under dagen. Därför hoppas jag nu på Elvanse och ska bli skönt att bara ta en tablett på morgonen.

  MVH

 37. Hej Tina!

  Jag har tagit Elevanse (30 mg) sen den 10e april, men känner än så länge inte att jag blivit piggare eller att den reducerat mina ”igångsättningsproblem”. Tvärtom har jag fått biverkningar i form av illamående (väldigt problematiskt då det känns som om övre delen av magen ständigt är i ”rörelse”), feberilningar på kvällen när medicinen går ut, blir yr och torr i hals/mun, får spänningar i käke/hals vilket leder till att kräkreflexerna går igång. Pga illamåendet så har mina koncentrationsproblem snarare ökat än minskat, då det är psykiskt påfrestande att ständigt gå omkring och känna som om man ska spy 😦

  Åt Concerta 18 mg 2 ggr per dag förut som gav mig mer av en kick framåt och fokus, men av den fick jag också biverkningar i form av illamående men mycket lindrigare, dock gav den mig grov ångest när den gick ur på kvällen och gjorde mig personlighetsförändrad, vilket jag upplevde som väldigt negativt. Gick från att vara glad och uppåt till att bli tyst och inåtvänd.

  Vet inte vad jag ska göra. Ska jag hänga i eller ska jag ge upp? Blir det bättre?

  • 30 mg elvanse motsvarar ungefär 18 mg concerta i effekt, så du borde för det första ha en högre dos för att uppleva effekt. Tyvärr brukar biverkningarna bli större med större dos, så vete katten om det är någon bra idé. Prata med din läkare. Det går ju att tex ta någon snabbverkande (5-10 mg) på kvällen för att lindra rebound. Det finns ju även två långtidsverkande preparat, Strattera och Intuniv, så du slipper svängningar.

   Biverkningar och rebound har enligt min erfarenhet en korrelation till perceptionsproblem, dvs att man är känslig för ljud, ljus, smak osv, men även för hur kroppen känns. Även om biverkningarna av centralstimulernade tenderar att klinga av med tiden (6-8 veckor för det värsta) så vänjer sig en person med perceptionsstörningar mycket sämre vid mediciner som ger biverkningar och/eller svängningar/förändringar vid i- och urgång. Det är nästan regel inom autismspektrumtillstånd, och vanligt inom ADHD.

   • Hej Tina,
    Jag blev helt lyrisk när jag hittade denna blogg. Min man började med Elvanse för drygt en vecka sedan, 30 mg. Han är som en stor hög med deg. Han orkar ingenting, men på insidan är han helt lugn, vilket han aldrig varit! Han sover dessutom bättre. Men denna extrema seghetskänsla? Kommer den avta? Krävs en högre dos? Han har för många år sedan missbrukat amfetamin och mindes att effekten av amfetamin var densamma (slöhet/seghet) om han tog för lite. Han har provat enstaka doser Elvanse tidigare (missbrukat då snarare) på 70 – 100 mg och inte alls haft denna känsla utav seghet, snarare mått väldigt bra och varit pigg och framåt med ett lugn inuti, klarat av uppgifter etc. Kan han ha för låg dos såhär långt? Är det för tidigt att utvärdera?
    Superbra film!

   • Det kan definitivt vara så att han har för låg dos, och nej, det är inte alls för tidigt att utvärdera, man kan gott höja elvanse varje vecka utan problem. Koll på blodtryck och puls vid varje höjning, bara. Man kan också blir trött och seg vid rätt dos om man är utmattad eller sjuk. För att man helt enkelt känner att kroppen behöver vila, och dessutom har ro till att vila. 70-100 mg är en helt normal vuxen dos, så det kan inte direkt kallas missbruk. Medeldosen tror jag ligger på 104 mg för vuxna. FASS skriver ut maxdos för barn 70 mg.

 38. Hej igen Tina,
  min man har nu ökat dosen till 50mg. Han är pigg och ”stilla i hjärnan” under några timmar, sedan blir han återigen väldigt trött och slö och sover bort mesta delen av dagarna. Efter han sovit en stund på dagen är han återigen väldigt känslig för ljud, är lätt irriterad och blir lätt takykard. Tror du dosen är fortsatt för låg? Han är även diagnostiserad med Autism I (om det har någon relevans). Han har tagit Elvanse i 1,5 vecka nu.
  Tacksam för svar.

  • Hej! Man kan tänka sig att dosen är för låg om han har såpass kort verkningstid. Meningen är ju att han ska vara stilla i hjärnan i kanske 14 timmar.

 39. Hej 🙂
  Det låter som du har koll på läget här Tina!

  Jag läste att man kunde blanda Elvanse med vatten och dela upp doseringen.
  Anledningen är att jag bara har Elvanse 70 mg och vill få ner doseringen till 30mg eller 50mg beroende på hur mycket vatten man ska blanda med.

  Jag hade ju en annan tanke som slog mig var att bara dela 70mg på hälften så det blir som en 35mg.

  Hoppas du kan hjälpa mig 🙂

  Med vänliga hälsningar

  • Hej!

   Om du blandar ut en 70 mg kapsels innehåll med 70 ml vatten kan du dricka 50 ml för att få 50 mg och 30 för att få 30 mg. Eller så blandar du det i ett glas på ca 1,5 dl och dricker 100 ml för 50 mg och 60 ml för 30 mg.

 40. 1. Varför har barnen kortare halveringstid än vuxna?
  2. Vilka åldrar avses ”barn” respektive ”vuxna” i farmakologiska internationella sammanhang?
  3. Finns det någon standard alternativt rådande konsensus anträffande ålder i grupperna barn och vuxna?
  (Option; fråga tre kan besvaras i fråga två)

  Konsista svar uppskattas! -)
  Tack!

  Väldigt tacksam för denna sida. Du förmedlar en ovärderlig kunskap och erfarenhet, i synnerhet via dina publika svar på frågor, likväl personliga svar via mail.
  Du är nålen i höstacken!
  ”Du är den icke påkomna substansen som ”botar” autism.”👍

  • 1. Barn har en annorlunda ämnesomsättning än vuxna.

   2. I interntionell forskning skiljer man på barn, ungdomar och vuxna, där barn är före pubertet och vuxna oftast är efter 18.

   3. Jupps. 😀

   Och tack ❤ ❤ ❤ Det var den finaste komplimang jag nånsin fått tror jag!

 41. Hej Tina! Vilka bra tips du ger, har läst alla inlägg 🙂
  Jag äter Elvanse, 40 mg/dag. Om tre veckor ska jag på ett bröllop och undrar om jag kan dricka några glas vin? Jag har tänkt att hoppa över medicinen den dagen men läser att medicinen finns kvar i blodet längre. Min fråga är alltså, törs jag dricka alkohol om jag hoppar över medicin den dagen?
  Hälsningar,
  // Anna

  • Det är låga halter som finns kvar längre, men jag är inte alls inläst på elvanse och alkohol, så jag vet faktiskt inte. Dricker inte själv öht.

 42. Hej igen Tina

  Är det vanligt att man måste genomgå EKG, blodprov och urinprov när man ska använda Elvanse?

  Personligen så tycker jag det är bra och känns mer tryggt på något sätt.

  Glömde fråga på sjukhuset hur länge man kan äta Listdexamfetamin utan att levern blir skadad?

  Vad jag menar är att min ADHD försvinner ju inte bara för att det har gått ett år tex. Vill absolut inte börja leta något nytt preparat igen.

  Sedan en fråga till som kanske blir aktuell för mig och det är Melatonin, om jag nu stavade rätt?

  Har hört att det ska vara något slags hormon och är inte hormon farligt?

  MVH

  • Hej! Ja det är vanligt med EKG och blodprov innan man sätter in ADHD-medicin. Urinprov innan vet jag dock inte riktigt vad det skulle visa? Drogurintester förekommer iofs, vilket är helt galet och ett helt annat ämne. Levern blir inte skadad av Elvanse, jag vet inte riktigt var det påståendet kommer ifrån? Det ställs stora krav på ofarlighet om man ska sälja läkemedel som ska tas kontinuerligt. Alvedon ger tex leverskador, därför får man inte ta det varje dag. Elvanse ger inte leverskador, eftersom det är menat att tas varje dag. Om man inte tar enorma mängder såklart, men så är det ju även med en massa saker vi vanligtvis äter, att de inte är nyttiga i stora mängder.

 43. Tina!

  1. Glömde skriva att jag inte dricker alkohol eller äter några anda mediciner.

  2. Glömde också skriva att Melatonin ska vara ett slags sömnhormon.

  Nu blev det rätt.

  • Melatonin är det hormon i kroppen som ska styra dygnsrytmen och göra oss sömniga på kvällen och piggare på morgonen. Inom AST har nästan alla för lite melatonin, och inom ADHD en ansenlig del. Att sakna melatonin är skadligt, både för att man får svårt med dygnsrytm, sömn och vakenhet, och för att melatonin skyddar framförallt tarmen från saker som inflammationer och cancer. Så mitt svar blir: Saknar man melatonin eller har för låg produktion av det, då är det farligt att inte få extra melatonin.

   Att äta melatonin är dock inte farligt, på sin höjd kan man må illa eller få lite hjärtklappning, men det är mycket ovanligt. Vanligare är att man mår betydligt bättre, sover bättre, blir piggare på dagen, får ökad koncentrationsförmåga och mår bättre i magen och näringsmässigt.

 44. Tack Tina

  Mina sömnproblem har jag haft sedan jag var barn samt ökat på genom åren och gjort att jag hamnat på sjukhus. Har testat en massa starka sömnmedel men får bara myrkrypningar av dem.

  Fick av en bekant något som heter Cirkadin och var släkt med Melatonin, påstod han i alla fall? De hjälpte inte mig att somna in som jag trodde de skulle göra, men sov bättre under natten när jag väl somnat.

  MVH

 45. Tack igen Tina

  Nu vet jag skillnaden och förstår varför jag inte somnade snabbt med Cirkadin. Då är det Melatonin i normal frisättning det som passar mig.

  MVH

 46. Tina!

  Som tack för dina fina råd och stöd så ska jag komma tillbaka till hösten och berätta hur det gått med Elvanse samt Melatonin.

  Det ska bli på ett ärligt sätt så att mina ord kanske hjälper någon annan med kroniska sömnproblem, ätstörningar och isolering. Hoppas det.

  Vill börja träna igen och det är mitt mål men också att kunna leva ett normalt liv som var omöjligt en längre tid.

  Redan nu så vet jag att Elvanse inte är ett mirakel medel men väl en krycka för mig. Förhoppningsvis så ska den hjälpa så jag klarar av att bekämpa problemen som räknades upp.

  Ja, jag är en ganska så positiv och glad människa som vill vara social och inte tvärtom. Men min ADHD har gjort det svårt för mig de sista åren och lär inte bli bättre om jag blundar.

  /Hemlig

 47. Hej Tina,

  Jag undrar om du vet om en vanlig biverkan av Elvanse är att känna sig tung andad? Om, vet du om det har att göra med för lien dos?

  Tacksam för svar.

  Hälsningar,

  Anna

  • Vet tyvärr inte, vilket bör innebära att det nog inte är en vanlig biverkning. Har man mätt blodtrycket? För ett tecken på för högt blodtryck av tex centralstimulerande medicinering är just att man känner sig tungandad.

   • Tack snälla du för ditt svar!

    Ja, blodtrycket tas var tredje vecka, det är rätt lågt. Jag har tidigare ätit Concerta, kände även då av andningen, mitt blodtryck var då högt.

    Spriometri är nyligen gjord, detta för att läkare ville utesluta astma. Läkare tror att det är stress, oro och ångest som ger mig problemen med andningen. Det tror inte jag, har varit utan medicin och besväret försvinner.

    Jag tar min medicin två gånger per dag, 40 mg på morgonen, fyller på med 20 mg cirka 4 timmar efter första tabletten. Sedan doshöjning, från 40 mg till 40+20 har jag haft enstaka dagar som varit riktigt bra, det vill säga utan tung andning.

   • Har du testat magnesiumtillskott? En egenhet hos magnesium är att man inte med någon större framgång kan mäta brist i blodet, utan man får i så fall ta en muskelbiopsi (som utöver att vara invasivt och smärtsamt inte är ett jättebra sätt att analysera det på).

    Magnesiumbrist kan göra att man känner sig tungandad. Liksom blodbrister, b12-brist osv. Men magnesium är mer okänt. Det har inte omedelbar effekt, men inom en tre-fyra veckor bör man känna skillnad.

   • Magnesium har nämligen en tendens att gå åt snabbare vid stress och vid medicinering med – du gissade det 🙂 – centralstimulerande läkemedel.

   • Man kan även få ökade allergiska reaktioner av CS. Vanlig pollenmedicin, receptfri, i två veckor, märker man skillnad då får man fundera på hur man går vidare.

 48. Hej Tina

  Det pratas ofta om att få för hög dos med biverkning men sällan vad som händer om dosen är för lite, av Elvanse tex.

  Nu sedan någon månad tar jag 30 mg Elvanse och känner väldigt lite av den om jag inte samtidigt tränar hårt på gymmet.

  När det gäller Melatonin så har jag försökt få högre dos än 2 mg men vården säger att det är bortkastad att ta mer av Melatonin.

  Tycker personligen att det fungerar bättre med tre tabletter än med en (2 mg)

  När det gäller ADHD medicinen så får jag höja till 50 mg men är rädd att få biverkningar som jag inte fick av 30 mg.

  MVH

  • Man får ju sällan biverkningar som sådana av för låg dos, därför pratas det inte om det. Om man får besvärliga biverkningar är dosen ju alltid för hög för den enskilde.

   För låg dos innebär att man inte får tillräcklig effekt, eller att effekten är alldeles för kort.

   Att testa 50 mg i tre dagar (vilket är tiden för effekten av elvanse att stabilisera sig) kommer ju troligen inte att medföra något särskilt i biverkningsväg, tänker jag. Du kommer sannolikt inte att få för mycket så att koncentrationen ryker totalt (det är nämligen vad som händer av för mycket medicin), utan på sin höjd mår du lite illa eller känner dig kaffedarrig. 50 mg elvanse motsvarar ca 30 mg concerta, så för majoriteten vuxna är det ju fortfarande kanske hälften eller mindre av vad man behöver för att få god effekt av medicinen.

   Ang melatonin vet jag inte vem vården snackat med, eftersom vi uppenbarligen pratar NPF här då du har elvanse utskrivet är 3-12 mg melatonin en rimlig dos för en vuxen att börja testa med. Det finns såklart personer som har effekt av 2 mg, men man kan uttrycka det så här: 2 mg melatonin är vad en normal person, utan sömnstörningar, behöver för att bli sömnig. Upptaget i tarmen, återigen hos en person utan sömnstörningar, är ungefär 25%.

   Inom NPF tycks det inte alls fungera på samma sätt som för normalpopulationen, dock. I studier har barn fått upp till 20 mg utan skadliga biverkningar.

 49. Tack Tina

  Har inga kroppsliga biverkningar men det känns som medicinen går ut för fort och tror därför på en liten höjning för min del.

  Ändå så känns det som den positiva effekten sitter kvar två dagar efter att jag tagit paus med ADHD medicinen (Svårt att förklara)

  Det här med Melatonin hade jag läst på genom din sida och därför bad jag vården att få mer eller starkare av Melatonin.

  Då hade någon varit på föreläsning om sömnproblem och där hade man sagt att 2 mg var allt hjärnan kunde ta åt sig och sedan bortkastat.

  När jag då påpekade för min sjuksköterska att jag sov bättre med tre till fyra tabletter, då började hon titta på datorn efter andra sömnmedel.

  Men jag fortsatte att hävda att Melatonin var det rätta för mig och att jag inte tålde något annat.

  Sjuksköterskan skulle ringa om det var okej med någon höjning och om det inte var det, då skulle hon inte ringa. Min telefon blev tyst.

  Nu tar ju jag ändå fler tabletter av sömnhormonet men problemet är att dom då tar slut långt i förväg.

  (Vågar inte köpa på nätet)

  Personligen så tycker jag att vården känns som om dom inte vet någonting om ADHD eller dess mediciner.

  MVH

 50. Hej Tina!
  Det här är bland det bästa jag läst! Vilket otroligt tålamod du har, och vilka kunskaper du besitter! TACK för det! 🙂

  Men nu måste jag ju också fråga såklart. Det kommer vara svårt för mig att hålla mig kortfattad pga så komplicerad historia, men jag gör mitt bästa. Jag inleder med lite bakgrundshistoria; jag fick hypothyreos när jag var 15år, EIPS när jag var 23år, Bipolär sjukdom typ II när jag var 29år, och min ADHD-diagnos i år, jag är 31år. Nu har de inofficiellt tagit bort min EIPS pga uppfyller inte kriterierna längre. Dock lider jag också av PTSD men vet ej om den diagnosen är officiellt ställd, och jag har bränt ut mig ett par gånger, så har också en historia av utmattningssyndrom/depression. Jag är en typisk ”push&crash”. Jag gjorde också en GBP 2012. Alltså äter jag en hel del mediciner, tex Levaxin, Lamotrigin/Lamictal, Imovane, och många vitaminer/mineraler som tillskott. Jag har tidigare upplevt att jag har hög toleransnivå på både alkohol och smärtstillande men att effekterna avtar fortare, tex är 2st Alvedon 665mg det enda som kan lindra min smärta vid tex mens/led/huvudvärk (så länge den inte är orimligt hög), dock avtar effekten efter drygt 4h istället för 6h+ som det är sagt.

  Jag fick min offentliga diagnos ADHD-kombinerad typ i Mars/April. Påbörjade medicinering i början på Maj med Attentin 5mg 1-3ggr/dag med doshöjning till 10mg 3ggr/dag för att testa och se om jag fick positivt resultat. Läkarens mål var att jag skulle sättas in på Elvanse men ville först se om jag ”tålde” preparatet och tyckte det var bäst att prova med korttidsverkande först. Så efter 2 veckor med detta fick jag göra en kort utvärdering och pga ett litet positivt resultat (lättare att komma igång/mindre ältande/lugnare/mer fokuserad/mindre kryp i benen om kvällarna = kunde sova utan Imovane), så byttes Attentin ut mot Elvanse med 30mg/dag Elvanse med doshöjning till 60mg/dag efter en vecka. Jag upplevde inga utsättningssymptom eller negativa biverkningar med Attentin, men jag märkte att effekten avtog efter 3h och inte 4h som han sagt). Med Elvanse märkte jag att jag blev orimligt trött, orkeslös, låg och nästintill apatisk, samt blev väldigt sammanbiten (är i princip alltid spänd, men det blev starkare just i käkarna), och väldigt skakig och yr vid lunchtid. Jag märkte också att rastlösheten återkom på kvällarna och jag fick svårare att sova utan Imovane igen.

  Under sommaren via telefonsamtal med läkaren ändrade vi lite fram och tillbaka, först la vi till 5mg på eftermiddagsdosen, som sen höjdes till 10mg. Sen gjorde vi samma sak på morgonen. Men jag mådde fortfarande dåligt runt lunchtid, och jag upplevde inte att varken eftermiddags eller morgondosen gjorde särskilt stor skillnad. Så efter ett tag fick jag lov av jourhavande läkaren (min var på semester) så att ändra Elvanse till 30mg på morgonen och 30mg vid lunch. Dock glömde jag alltid att ta lunchdosen, men eftersom jag mådde mycket bättre så kände jag inget behov av att lägga till den (insåg också att jag haft högre ångestpåslag i ett helt år och kom fram till att det måste bero på att jag haft för hög dos Levaxin, så jag sänkte den också samtidigt). Detta var typ i mitten på Juli. Strax därefter kom energin tillbaka och jag gick in i en hypomanisk period (återkommer vid varje säsongsbyte, stora livsförändringar och under dåliga ekonomiska förutsättningar), hösten var på väg och jag skulle dessutom avsluta min sjukskrivning och påbörja en utbildning. Så jag blev återigen hyperaktiv (som jag vanligtvis är och har svårt att reglera aktivitet/vila), men också manisk och städade från morgon till kväll, vilket skapade väldigt mycket smärta i kroppen (har mycket smärtproblematik och har haft otroligt svårt att känna hur kroppen känns, vilket nu har vänt lite sedan jag började med Lamotrigin/Lamictal och gick i Schematerapi, men det är fortfarande fruktansvärt skrämmande och obehagligt). Jag fick väldigt ont i rygg, axlar, nacke och armar. När jag slutade manistäda och gick ner i aktivitet blev det lite bättre men återkom så fort jag överansträngde mig igen. Vilket inte är ovanligt, så det är inget konstigt med det.

  Men, det som är problemet nu då; jag började alltså att studera i slutet på Augusti och träffade samtidigt läkaren där vi återigen ändrade medicineringen till 30mg Elvanse + 5mg Attentin 3ggr/dag. Och jag upplever jättekonstiga symptom som ingen annan verkar göra. Jag har läst om rebound-effekterna men jag känner inte igen dem hos mig själv. Utan jag upplever det mer som att halsen och bröstkorgen trycks ihop och det blir en aning svårare att andas, det blir en slags konstig, pirrande smärta som känns förlamande i armarna, fingrarna och tårna blir iskalla och jag kan bli yr och illamående. Nu när jag tänker efter dock så inser jag ju att jag faktiskt hade dessa symptom i början på sommaren också?! Bara det att jag då kopplade det till något annat. Det har dock eskalerat och kommer oftare och håller i sig längre stunder nu. Jag märker dock inte av det där som andra pratar om, dvs, seghet, trötthet, tanketröghet, lättirriterad, ökad oro, nedstämdhet? Jag har alltid haft lågt blodtryck med många blodtrycksfall och yrsel, samt dåligt blodcirkulation vid stillasittande (men blir varm så fort jag rör på mig) så jag var inte orolig för att få högt blodtryck av medicinen, och de blodstrycksmätningar som gjorts har visat på fortfarande liiite lågt, men ganska normalt blodtryck, så jag är osäker på om det kan vara det? Vilopaus osv vet jag ingenting om då jag inte kan mäta det på mig själv. Jag väntar nu på att bli uppringd av min SSK för att fråga om han kan veta vad det är och om jag ska komma dit och göra blodtrycksmätning eller annat.

  Men min fråga till dig är väl egentligen om du tror att det kan vara en reboundeffekt och att jag borde ändra min medicinering på något sätt? Efter att läst din information osv så känns det lite logiskt till att jag skulle behöva ta Attenting minst 4ggr/dag (i och med att jag nu går upp kl 6:30 istället för 9:30 som i somras) och eventuellt ta bort Elvanse helt eller ändra den också på något sätt? Det är ju viktigt att jag mår bra under dagarna då jag går i skolan. Jag har varit väldigt trött på eftermiddagarna när jag kommit hem från skolan och då varit lite lättirriterad och haft dåligt tålamod, men det har jag mest kopplat till att jag är ovan vid den mentala stimulansen. Det har oftast blivit så att jag struntat i att ta eftermiddagsdosen eftersom jag inte velat vara ”pigg” på kvällarna, men det är som vanligt, så fort jag varit hemma och ”vilat” (dvs inte varit hyperaktiv men inte heller legat sysslolös – vilket i princip är omöjligt för mig), så har jag ändå piggnat till mot kvällen och börjat diska eller laga mat efter 21:00. Jag har också fortfarande svårt att varva ner och sova men är samtidigt trött? Där tror jag att det är min Bipoläritet som krockar med ADHD:n. Jag ska tillägga att mitt push & crash-beteende också gällt fysisk aktivitet, jag har tränat stenhårt i ca 6 mån och sen fått så mycket fysisk smärta att jag slutat och haft uppehåll i 6-12mån och sen börjat om igen. Det kan gå lite fram och tillbaka beroende på hur jag mår, depression/utmattning eller ej. Under våren och början på sommaren var jag otroligt seg och trött, men sen under andra halvan var jag tvärtom, städade och promenerade från morgon till kväll. Nu har jag inte hunnit eller orkat promenera efter skolan eller på helgerna och nu börjar rastlösheten bli påtaglig och jag måste hitta något sätt att lösa det på. Nåja. Jag ber om ursäkt för den långa utläggningen. Jag hoppas du förstår vad jag vill få fram och kanske har några tankar kring min frågeställning. Jag är tacksam om du ens orkar läsa allt, haha!
  Mvh, Jolene.

  • Hej Jolene!

   Det där ska du kontakta din läkare om, så snart som möjligt. Det du beskriver är biverkningar från hjärta/kärlsystem, och sånt är viktigt att vården kollar upp. En annan sak att ta i beaktande är att CS inte är lämpligt för alla med BIP, eftersom det kan utlösa och förvärra skov, men där får jag ju anta att din läkare vägt olika alternativ för och emot varandra, och tagit hänsyn till just dig.

   Med de övriga symtomen du har, smärta och – får jag anta – överrörlighet (med tanke på symtomen och att EDS är starkt överrepresenterat hos personer med NPF), och även med tanke på GBP, kan man ju tänka sig att din magnesiumstatus är lite låg. Det ger gärna lite ökade biverkningar och även sämre effekt av cs. Magnesium kan vara svårt att ta i någon stor utsträckning i kombo med GBP, eftersom det är ganska starkt för magen och tarmen, men även magnesium från epsombad och magnesium”olja” (vilket är en vattenlösning av magnesiumsalt, ofta magnesiumklorid) tas upp av kroppen.

   Sen undrar jag ju spontant över hormonet melatonin. Många personer med ADHD har för låg egen melatoninproduktion och sover därför dåligt. Det kanske kan vara något?

 51. Hej, bag har skrivit dig tidigare och gör det igen, dina svar är ibland tydligare än läkarnas . Elvanse, jag äter 50 + 2, en tablett på morgonen och den andra cirka tre timmar efter. Jag upplever, sedan höjning, att jag är så trött, vad tror du det beror på? Har stått på denna dos i över en månad. Anledningen till höjningen är för att jag går ångest då medicinen går ur, nu tror jag att det inte handlar om att medicinen går ur utan att jag har ångest. Hoppade över medicinen en dag, när klockan var mellan två och tre, den tid jag känner av ångesten, fick jag, trots omedicinerad, ångest. Jag har hela tiden bett läkarna (ständigt olika) om att höja min dos och nu är jag osäker på vad som är vad.

  Kan man uppleva trötthet nästan utmattnings känsla vid för hög doa av Elvanse?

  Är det vanligt, eller har Du hört talas om att man vid högre dos har lättare att fasta i sysslor, arbete och annat?

  Är det vanligt att få ökad ångest under insättning? Jag är ständningt under insättning känns det som.

  Är det vanligt att man vi för hög dos känner sig hungrig, suget efter att äta?

  Vore mycket tacksam över svar.

  Sagt det förut, säger det igen -din blogg är Så bra!!!

  • Man kan uppleva trötthet av elvanse, både i normal eller för hög dos. Många med ADHD har en nedsatt förmåga att känna hur de faktiskt mår. Om man är trött eller utmattad kommer man i så fall vanligen att uppleva det som att man blir trött när man tar medicinen, för att man då känner hur man faktiskt mår.

   Det är faktiskt även relativt vanligt att man blir trött av för lite elvanse, vilket kan verka knasigt, men om man känner att man är trött (vilket är en upplevelse i hjärnan som beror på otillräckliga exekutiva funktioner) och samtidigt har för liten effekt på de exekutiva funktionerna, det som kan kallas ”driv”, ”fokus”, ”arbetsminne” mm, så finns ju goda chanser att må bättre med en högre dos som påverkar de exekutiva funktionerna bättre.

   Det är även möjligt att känna sig trött av en för hög dos elvanse, och jag vet inte riktigt varför.

   Att fastna i saker är en möjlig biverkning av all centralstimulerande medicin, i synnerhet vid för höga doser och ofta när man har autism eller autistiska drag.

   Det är ovanligt att känna sig hungrig av elvane, men det är möjligt. Generellt har elvanse en mättande effekt, men det finns även personer som utan medicin inte känner normala hungerkänslor, och de kan bli hungriga av elvanse = bättre kroppsuppfattning.

  • Anna!

   Första månaderna hade jag ångest när medicinen gick ur men idag bättre. Dels för att jag mår bättre och börjat träna igen utan att överdriva.

   Känner hunger som förut men då på ett bra sätt som gör att jag kan äta nyttigare utan att behöva snabba kolhydrater (Skräpmat)

   Har lagt till D vitamin, Magnesium samt multivitaminer som består av en tablett. Har hört att man kan få brist på Magesium mm med CS?

   Dricker endast koffienfritt kaffe eftersom jag inte mådde bra att blanda Elvanse och vanligt kaffe med koffien. Detsamma med Te.

   Minskat med socker och bara det var skönt.

   Viktigaste av allt var att jag tog ett snack med mig själv varför denna medicin var bra för mig och slutade lyssna på de som såg mig som en missbrukare.

   Tinas forum har hjälpt mig hundra gånger bättre än vården i mina frågor.

   Hoppas att du slipper ångest eller minskar den så du mår bra, Anna.

   Godnatt

 52. Hej Tina,

  Min man står nu på 50mg Elvanse på morgonen och 20mg till lunch. Vid kl 15 är all effekt av läkemedlet ute och han blir grinig och på dåligt humör. Effekten han får på 50mg är bra, morgondosen, men den går ur redan efter tre timmar. Lunchdosen 20mg håller knappt två timmar.
  Kan dosen vara för låg? Bör han lägga till Attentin?

 53. Hej Tina

  Har läst igenom några rader som andra har skrivet samt vill tillägga med några av mina om det går bra.

  Har använt Elvanse några månader nu och den första tiden var lite jobbig men idag mår jag bra.

  Men det är en sak jag inte berättat för vården och det är att jag tar tabletten inför natten och sover bättre än förut.

  Ingen tror mig när jag säger att jag sover bättre trots att jag inatt vaknade till för att sedan somna om igen.

  Sedan på förmiddagen så mår jag bra och det gör så under hela dagen som om medicinen fortfarande verkade?

  Melatonin tar jag bara ibland och endast två stycken eftersom läkaren säger att det måste räcka med två stycken per natt.

  PS. Behöver ju inte tröstäta längre för att dämpa hjärnan och bara det känns underbart.

  MVH

 54. Hej! Tack för bra info!
  Min son har testat medicinering för sin ADD i snart 3 år. Han är snart 14. Först Concerta som bara blev biverkningar när den höjdes när effekten försvann. sen Elvanse som höjningen blev för stark efter 30 mg. Sen Ritalin x 2 som gav för svängning effekt. Sen strattera under ett år ca som sedan skulle höjas och det blev katastrof och sänkte ner den för att sedan få utsättningssyndrom i ett halvårs tid. Sen Intuniv och när det inte visade någon effekt efter några månader med olika doser så lades nu Elvanse 30 mg till. Jättebra för sonen som lätt blir deppig och låg och kan inte se nån glädje med något utan medicin då hans brist på just Dopamin blir väldigt påtaglig i form av olika dopaminbristsymptom. När Elvanse ger effekt så mår han jättebra. Kan koncentrera sig men framförallt kan känna njutning o se fram emot saker. Vid 14.30 blir det en rekyleffekt o vi testade efter en vecka att höja till 40 mg. Nu har det gått en vecka och rekylen kommer fortfarande vid samma tid. Har misstänkt länge att han har en smalt terapeutiskt fönster. Läkaren vill höja till 50 mg. Men jag tror att han istället skulle ta 30 på morgonen och sedan efter ca 5 timmar ta 20 mg istället. Så att den effekt som hamnar under hans fönsters nedersta kant blir påfylld o hamnar mitt i. Låter detta rimligt? Svårt att gå in på för mkt detaljer här. Han har inga problem med sömnen. Han väger 43kg.

  • Det låter helt rimligt att testa med att dela upp dosen när det är så klurigt att ställa in dosen. Man märker ju på ett par dagar om det är bra eller ej. Så jag hade absolut provat!

 55. Hej, vet du om Elvanse och Lamotregin krockar med varandra? Jag läser på nätet att vissa upplever det så men läkaren menar att man kan ta dem tillsammans på morgonen. Jag kan inte ta Lamotregin på kvällen.

  Tacksam för svar!

 56. Hej jag äter 30mg elvanse. Är inne på 3.e månaden. Efter ett uppehåll med en dag för att jag exempelvis vill ta ett glas vin.
  Dagen efter skulle jag ta min morgonmedicin igen och jag kände mig lite sur bara ändå. Helt plötsligt så ville man bara vara själv..

  Iaf månaden innan så började jag få små domningar i benen typ (kall känsla) och små ticks har jag haft, plus små hjärtrustningar så jag få yrsel, vet inte om jag ska fortsätta med elvanse, då jag fick ganska hemsk ångest av Conserta 54mg
  Bytte till equasym 30mg som jag fick smygande ångest ifrån istället..

  Bör jag fortsätta äta den?
  Eller prata med läkaren om strattera vad jag känner skulle funka mycket bättre.

  Har en kombination av add och aspberger.

  • Först och främst bör du prata med läkaren om det du upplever. Den typen av biverkningar du beskriver ska man alltid ta upp med läkare, inte för att de nödvändigtvis är farliga, men för att de angår just hjärta och kärl, där elvanse kan ha en stark effekt. Och det är ju synd att gå runt och må dåligt om det går att lösa med en enkel justering av dos eller ändring av preparat.

   Centralstimulerande medel ökar ofta kroppens utsöndring av magnesium. Och just minskningar av magnesiumnivåerna kan ge den typen av symtom du beskriver. Så jag kan rekommendera att gå in på ett bra apotek och be om ett magnesiumtillskott, helst med magnesiumcitrat, -taurat eller -malat, eftersom de har väsentligt snabbare effekt iom bättre upptag). Det är inget man kan ta nåt blodprov kring, mängden magnesium i just blodet är tight reglerad om man inte är väldigt sjuk eller skadad fysiskt, och vävnadsprover är rätt invasiva. Men att äta lite extra magnesium skadar aldrig, och för vissa kan det göra stor skillnad i vilka biverkningar man upplever med just centralstimulerande medicin.

 57. Hej. Jag har läst alla kommentarer och sett filmen. Har gett mig väldigt mycket! Tack 🙂

  Jag har ätit Elvanse i 4 dagar nu. Hämtar mina mediciner på en mottagning varje dag och ska fortsätta i 4 veckor med det. Började med 30mg i 2 dagar sen höjde dom till 50mg och imorgon så ska jag börja på 70mg.
  Jag har ett amfetamin missbruk bakom mig så dom ökar väll så snabbt pga tollerans? Var dock 6 månader sedan jag använde det sist. Nu jobbar jag och har ett hyffsat stabilt liv med drogfrihet. Har dock känt att det fattats något och att min sociala klumpighet varit ett enormt hinder för mig nu i drogfriheten.

  När jag började i måndags så kände jag en knappt märkbar effekt på 30mg, lite mer social, lite gladare o lite piggare. Jag kände av det i bakgrunden bara. På tisdag var det samma sak.

  Igår så ökade jag till 50mg och då kändes det helt annorlunda. Först så kom det familjära amfetamin ruset men gick snabbt över i social ångest, svårt att se folk i ögonen, nedstämd, osäker m.m. 

  Är det möjligt att det är så jag mår egentligen när ADHDn får en paus och jag lyckas känna på riktigt? 
  Jag funderar på att sjukskriva mig ett tag, har ett väldigt socialt jobb där jag måste vara med i matchen hela dagen.
  Här du några tips på hur jag kan hantera situationen på bästa sätt?

  • Hej! Det kan vara så att det är hur du egentligen mår. Det kan också vara för hög dos. Och det kan till och med vara för låg dos… ledsen att inte kunna ge nåt bra svar, men det är bara att prova vidare som gäller. ❤

 58. Hej Tina igen!

  Nu har det gått cirka 7 till 8 månader med Elvanse 50 mg samt två tabletter Melatonin varje kväll för sömnen.

  Det var svårare än jag trodde att gå in medicinen och slutade flera gånger.

  Men nu känns det bättre och glad att jag inte gav upp innan jag hittade rätt.

  Tycker att det är bättre nu och har lättare att kontrollera min ätstörning.

  Behöver inte ösa in godis när stressen sätter in samt har börjat träna igen.

  Men märkte att för liten dos gjorde mig trött och för stor dos var inte bra.

  Nu har jag 50 mg och där kommer det att stanna för mig samt känns bra.

  Har förstått att ätstörning kan hänga ihop med ADHD precis som andra missbruk.

  MVH

  • ❤ Skönt att det känns som om det hjälper! Det är svårt att starta med ADHD-medicin, och det är framförallt svårt att fortsätta… för att "varje dag" och "uthållighet" och "ta medicin på bestämda tider" är just de där sakerna man har svårt för inom ADHD.

   ADHD har en koppling till missbruk, ja. Eller, troligen är det flera kopplingar. Men kanske 25% av alla som har ett substansmissbruk har ADHD (läste jag i nån studie, har ingen länk nu), jämfört med de 3-7% av befolkningen i stort som har ADHD.

 59. Tina!

  Sedan jag började med min ADHD medicin så måste jag genomgå EKG och ta blodprover varje år.

  Mycket bra och tryggt men något som jag inte förstår är detta?

  Varför måste jag fylla i en massa frågor varje år för att visa om min diagnos finns kvar eller inte?

  Då jag tar ADHD medicinen så fungerar mitt liv bättre och risken är då stor att vården får fel uppfattning?

  Som innebär att testet visar på att ingen medicin behövs när det är tvärtom i mitt fall och känns inte bra.

  Oroar mig att man ska ta bort min Elvanse som gör att jag mår bättre och fått tillbaka lite livsglädje.

  MVH

  • Man följer upp ADHD-symtomen för att försöka mäta hur effektiv medicinen är. Dvs det är ingen som är ute efter att ta bort din medicin, utan man vill kolla att den fortsätter att fungera bra, och att du inte får besvärliga biverkningar eller förvärrade symtom.

   Genom livet kan det ju hända att medicinens effekt förändras; för kvinnor gör den nästan alltid det i pubertet och klimakterium t ex. Men allt från normalt åldrande till uppkomna sjukdomar – både fysiska som mag-tarm-problem och psykiska som utmattning eller depression – spelar roll för hur medicinen tas upp och omsätts i kroppen. Därför vill man gärna kolla att du fortsätter att må ”ungefär som vanligt” med din vanliga medicin och dos.

   Att ta bort medicinen för att någon fungerar bra med medicinen vore ju som att ta bort nåns glasögon bara för att de ser bra när de har dem på… 😉

 60. Hej. Fud vilken spännande och intressant video. Jag har precis börjat med Elvanse och har i te sp mycket erfarenhet ön. Jag fick gå in på 60mg. Jag känner att jag blir rätt i gasen under 2 -3 timmar 1,5-2 timmar efter intag. Pch sen dalar effekten rätt mycket efter 5-7 timmar. Min idé är att ta 40mg på morgonen och sen fylla på med 20mg efter 4-5h. Dels för att bli mindre uppstressad och i gasen, dels för att slippa skillnaden mellan uppskruvad och inte uppskruvad vilket gör att man blir lite låg och för att få en ännu jämnare men lägre kurva. Vad tror du om det?

 61. Hej! Jag äter elvanse. O attentin. Kan de vara så att elvansen påverkar så man blir mera sötsugen. Sugen på snabba kickar… har fått jätte problem med vikten sen jag började med elvansen.

  • När medicinen går ur, ja. Med medicin i kroppen; vanligtvis inte, då ska man nog överväga att justera dosen (uppåt eller nedåt), eller välja en annan medicin. I genomsnitt går en vuxen ner 2-3 kg de första månaderna med elvanse, tex, och det är en medicin som med framgång testats mot hetsätande.

   Just sötsug är en sån grej som tyder på att hjärnan har lite svårt med energiförsörjningen (lite oväntat kan det dock hjälpa med lite mer salt i maten, gärna kaliumsalt som i seltin), och i kombination med ”sugen på snabba kickar”, som är ett ADHD-symtom, får det mig att tänka att du kanske inte har rätt dos eller intervall på medicinerna.

   Däremot kan det ju vara så att om man haft liten aptit innan medicinen, eller inte känt hunger så bra (båda är relativt vanliga ADHD-symtom), normaliseras vikten. Så där måste man jämföra vad du vägt förut med vad som är normalt för din längd och ålder. För vissa underviktiga normaliseras vikten. Det är givetvis inte ett problem, utan sunt och bra. Att väga mycket för lite kan nämligen innebära att man genomgående får mindre i sig av viktiga näringsämnen, både det vi sedan länge räknat som vitaminer och mineraler, men också andra ämnen som vi idag vet är viktiga för att må bra. Och det är såklart inte optimalt. Då är det bättre att väga lite mer och ha en kropp som funkar och orkar bättre.

 62. Hej Tina! Tack för en utmärkt video!

  Jag får både 30mg och 70mg Elvanse utskrivet. När jag tar 70mg tar det ca 3-4h för att få önskad effekt. Till en början får jag oönskade biverkningar som bl.a. skakningar som du nämner. Men även extrema muskelspänningar, dimsyn och noll koncentration. Jag sitter liksom som ett tomt skal och kan inte tänka överhuvudtaget. Därefter går det över till den önskade effekten och sitter i under hela dagen.

  Har jag då gjort en korrekt bedömning om jag tror att jag kanske ska ha en lägre ingångsdos på t.ex. 30+30mg för att sedan ev fylla på med kanske 30mg? Jag har nämligen provat att bara ta 30mg och det känns inte tillräckligt. Jag fick även 50mg utskrivet innan jag höjdes till 70mg, som jag också testat, men inte heller 50mg kändes helt rätt.

  Jag tar inte Elvanse dagligen utan enbart när jag ska göra skolarbeten och därför blir jag inte riktigt av med biverkningarna och det gör det också lite svårare att avgöra om dosen är för hög eller om det bara är insättningssymptom.

  De gånger då jag tagit Elvanse ett par dagar i rad tycks toleransen öka och 70mg känns inte riktigt tillräckligt, men efter någon dags uppehåll går toleransen ner igen.

  Jag undrar också om det finns något läkemedel som bryter effekten av Elvanse utan att verka sövande? Jag får i nuläget Imovane för att bryta effekten för att kunna sova men vill också kunna bryta effekten tidigare under kvällen eftersom biverkningarna är ganska påfrestande. Finns det något lämpligt läkemedel som verkar muskelavslappnande och som går att kombinera med Elvanse och även Imovane?

  Tack snälla!
  Mvh,
  Ophelia

  • Det finns även 60 mg att testa, om 50 mg är för lite och 70 mg för mycket. Det går inte att bryta effekten av elvanse med något läkemedel, utan i första hand får man försöka få till en bättre justering av doseringen. Tex 30 + 30 mg som du nämner, eller 40-50 + 30 mg etc.

   Muskelavslappnande medel är nog inte nåt som påverkar de vanliga biverkningarna av elvanse, som är centralstimulerande, dvs ökar puls och vakenhet. I vissa fall kan det till och med vara farligt att kombinera centralstimulerande medel med lugnande eller avslappnande preparat, så det måste du diskutera med din läkare.

 63. Hej Tina!

  Har alltid hört att 70 mg Elvanse är maxdos vad man kan få av en läkare.

  Har 50 mg och ska få 30 mg till på eftermiddagen så det räcker hela dagen.

  Då skulle det bli 80 mg om dagen och är rädd att det då skulle bli för högt.

  Att det då skulle bli farligt att gå över maxdosen för att hitta bästa effekten?

  MVH

 64. Tina!

  Det är inte alltid som jag tar 80 utan endast de dagar jag måste gå upp väldigt tidigt. Annars så ligger dagsdosen runt 50 mg för mig.

  Det konstiga med Elvanse är att mina luftrör blir mycket bättre eftersom jag har svårt för fuktig luft (Astma)

  (Aldrig juice, c-vitamin, spenat eller potatis i samband med medicinen)

  Den går ut fort då och dricker bara koffeinfritt kaffe samt minskar på socker eftersom stressen ökar.

  Annars mycket grönt mat och tränar som vanligt fast jag dricker mer vatten eftersom jag svettas mer vid träning/bastu.

  Tröstäter inte längre och bara det är underbart men så fort jag håller upp några dagar så vill det komma tillbaka.

  Mår inte alls bra att hålla uppe några dagar som det rekommenderas ibland och utsätta sig för ADHD stressen.

  Har haft min medicin i flera år nu och är lite rädd att någon inom vården ska säga att jag haft den för länge.

  Vi bråkar på vården om Melatonin eftersom jag tar 3 st och sjuksköterskan säger att 1 st tablett räcker (2 mg)

  Men den sista tiden så har jag fått ut så det blir 2 st tabletter per natt och det är i alla fall bättre än 1 st.

  En del säger att Melatonin är ett hormon och andra säger att det inte är ett hormon? Vad är rätt egentligen?

  Vad det än är så mår jag bra i hela min kropp men sedan om det är inbillning eller inte?

  Trevlig helg och tack för svaret.

  • Det är inte alls konstigt att din astma blir bättre av Elvanse, amfetamin var från början en luftrörsmedicin och har en tydlig effekt på astmasymtom.

   Att ”hålla upp några dagar” är nåt man rekommenderar fför barn och ungdomar, för att se att man ffortfarande behöver medicinen. De växer ju, och utvecklas även vad gäller hjärnans förmågor. Och det är ibland svårt att se om medicinen ligger rätt, för de har svårt att veta och förmedla sånt.

   Men vuxna som har ADHD-medicin kan förväntas behöva den livet ut, om inget drastiskt ändras (tex graviditet och klimakterium kan ändra sånt för kvinnor). Det finns dessutom inga skäl att sluta med medicinen efter någon viss tid; för den som har ADHD vet vi att omedicinerad tid sliter på kroppen likaväl som på psyket. Omedicinerad ADHD leder till och med på befolkningsnivå till kortare livslängd!

   Vad folk definierar som hormoner varierar, men melatonin räknas inom medicin och forskning vanligtvis som ett hormon. Det har många skyddande och positiva effekter i kroppen. Dosen är väldigt individuell, men 2 mg är ofta alldeles för lite för en vuxen! Det är vad man ger äldre personer som har en något nedsatt melatoninproduktion, inte människor med livslånga sömnstörningar.

 65. Hej Tina!

  Jag har läst alla frågor och svar för att få någon typ av uppfattning om hur Elvanse fungerar och kan påverka dottern (12 år, autism 1 och add). Hon har stora perceptionssvårigheter. När hon är stressad/överbelastad kan det bli så besvärligt att hon inte får på sig kläder alls eller inte går ut om det är fel temperatur osv. Det känns helt enkelt ”fel”. Det känns obehagligt på kroppen. Hon är inte i toppform just nu, utan ganska belastad – men ”hanterbart”. Hon är dock väldigt trött.

  Vi provar Elvanse just nu. Vi är inne på dag 12. De senaste tre dagarna med 40 mg och dessförinnan 30 mg. Vi såg ganska snabbt en positiv effekt och hon kunde själv känna att hon kunde ”planera” bättre och hon känner sig piggare. Efter fem dagar började dock hennes överkänslighet göra sig påmind ganska drastiskt. Låsningar ökade relaterat till perception. Exempelvis solglasögon inomhus trots att det är molnigt, kläder som plötsligt sitter helt fel och det tar en timme att komma ur låsningen.

  När jag läser i tråden förstår jag att detta kan vara förväntade biverkningar hos barn med autism och att det kan finnas hopp om att de försvinner efter 6-8 veckor. Dottern är redan begränsad av sina perceptionssvårigheter och det känns förödande att göra dessa värre. Förra våren hamnade vi i en situation som krävde en fyra timmars procedur som innefattade att bada i sjön innan hon alls kunde klä på sig. Dit vill vi inte komma igen!

  Min fråga är egentligen omöjlig för dig att svara på – men jag skulle nog egentligen bara vilja höra någons erfarenheter av liknande svårigheter.
  Är det liksom värt att hålla ut?

  Tusen tack för att du genom din blogg delar med dig av dina kunskaper på ett fantastiskt lättillgängligt sätt! Varje gång jag tvivlar på mig själv eller min dotter eller inför möte med skolan läser jag några väl valda inlägg och känner mig genast peppad!!!

  Maria

  • Hej Maria! Nu har det ju gått ett tag, så kanske har du ett bättre svar. Som du skriver så kan vissa få ökade perceptionssvårigheter av centralstimulerande medicin, och det gäller inte bara elvanse. Jag skulle nog försöka hålla ut för att se om det kan bli bättre, men vad som är ”värt det” kan ju bara din dotter och ni svara på.

   Sen vill jag också bara säga att timingen på året är sådan att massor av människor har förvärrade perceptionssvårigheter nu. Så det är inte helt säkert att det har med medicinen att göra. Början av pollensäsongen har varit svår och drabbat även icke-allergiker, det är sista tiden innan skolavslutning och det förändrade ljuset ger många svårigheter. Det är till och med så att mängden psykoser ökar den här tiden. Våren gör saker med den mänskliga hjärnan, i alla fall på våra breddgrader. Så kanske, med lite tur, blir det bättre, och om inte kan det vara värt att sluta med elvanse och testa en annan årstid i stället. Det räcker med om någon månad eller två.

   Man kan också tänka sig att kombinera Elvanse med tex Strattera eller Intuniv, som båda kan ha effekt på perceptionsstörningar. Det kan vara värt att ta upp med läkaren.

   Sen vill jag slå ett slag för antihistamin. Många med perceptionssvårigeter får en väsentlig om än inte fullständig lindring av vanlig allergimedicin, som man kan köpa receptfritt på apoteket. Det kan vara värt att testa. Lycka till och tummar att det löser sig och din dotter får en fungerande medicinering som kan hjälpa henne!

 66. Tack så mycket för denna film.
  Vet inte om du kommer se detta. Men jag tar Elvanse och har gjort ett bra tag. Min psykiatriker och min sjuksköterska har inte regelbundna möten. Som vi egentligen ska ha. Jag har drag utav autism också, vilket krockar med min ADHD. Jag har börjat märka av symptomer av sjuk trötthet om jag inte tar medicinen. Sedan känns det lustigt att hjärnan inte skulle påverkas av att man trycker i sig substanser som inte ska vara där. Något måste ju hänga känns det som. Försökt att leta mig fram efter forskningar på långvarig verkan men det finns nästan inga. Inte men den inriktningen jag letar efter. Vad som händer när man slutar ta medicinen.

  Din video hjälpte mig otroligt mycket att förstå mig på medicinen jag tar och hur den påverkar mig och min kropp. Inte ens min psykiatriker har förklarat det så bra. Läst på om bieffekterna och min gamla sjuksköterska hade fel om dom också. Det är knasigt. Iaf, tack för att du tog dig tiden och gjort filmen för 3 år sedan. Den hjälper än i dag.

  • Hej! Kul att höra att du haft nytta av filmen. Ang långtidsstudier så finns de på barn, effekten av ADHD-medicinerna som är centralstimulerande som tex Elvanse är att de delar av hjärnan som är lite mindre vid ADHD växer till snabbare så att de blir mer lika jämnårigas, och att man får mindre ADHD-symtom. Dvs ju fler år ett barn med ADHD fått medicin, desto mindre ADHD har hen som vuxen.

   Hos vuxna är det inte undersökt på samma sätt, och det är inte säkert att det ser likadant ut även om man kan tänka sig att medicinen skulle kunna ha liknande effekter i en vuxen hjärna, trots att vi inte längre växer. Hjärnan skapar ju ständigt om sig själv, så dt är inte orimligt att tro, men det kanske inte är på samma nivå som hos barn.

   Det som är viktigt att komma ihåg är att ADHD innebär ju att hjärnan INTE är i den kemiska balans den ska vara i. Att tillsätta medicin är att se till att några substanser som ska vara där faktiskt är det i en ökad mängd. Så någon negativ långvarig effekt tror jag inte du kommer att hitta. Man har forskat så länge på de här preparaten, nästan 100 år, så det är osannolikt att man missat en sån grej.

   I höga doser har tex amfetamin så klart effekter på hjärnan. Men dosen är avgörande inom all biologi; man kan dö av för mycket vatten, trots att det är livsviktigt för kroppen.

   Ang trötthet finns flera spår. Det första är stress/utmattning/trötthet. Centralstimulerande läkemedel har en uppiggande effekt, och då kanske man inte märker på samma sätt att man egentligen borde sakta in lite och ta det lugnare.

   Det andra är magnesiumbrist, som inte är helt ovanligt inom ADHD, och där centralstimulerande mediciner i alla fall i teorin kan öka åtgången av magnesium. Finns bra tillskott på apoteken, välj nåt som är snällt mot magen.

   Det tredje spåret är att amfetamin faktiskt började som luftrörsmedicin, och har en uttalad positiv effekt vid tex astma, hosta, förkylningar etc. Just nu är vi inne i en pollensäsong som är riktigt rejäl. Många som inte annars känner av några besvär kan uppleva trötthet, andfåddhet, lätt ångest, klåda mm. Så om det är något som tillkommit under våren är det kanske läge att ta pollenmedicin eller se över astmamedicineringen. Astma är en tyst sjukdom som många inte ens vet om att de har.

   Sen kan man så klart vara trött av andra orsaker; sömnbrist, depression, sömnapné etc. Även sådan trötthet maskeras delvis av Elvanse. Men det är inte så att man efter lång tid plötsligt blir trött av elvanse när man inte äter den. Däremot blir man van vid att fungera på en viss nivå, och för många är det lätt att övertrassera.

   Hoppas det hjälpte! Tina

 67. Hej Tina!
  Jag har ytterligare en fråga om Elvanse, gällande duration. Din film är i allt väsentligt glasklar med avseende på såväl dos, effekt och duration, ändå säger många läkare helt kategoriskt att ”Elvanse verkar i 14 timmar”. Punkt. Jag har nu ägnat en halv dag att läsa publicerade studier (ofta kliniska cross-over studier) där man påstår något i stil med att ”det går att se skillnader mellan placebo och Elvanse administretat 12-14 timmar tidigare”, i bemärkelsen att Elvansegruppen presterat något litet bättre (men statistiskt signifikant) ännu efter 14 timmar. Nu vet jag att du inte är medicinare, men hur sjutton kan specialistläkare med mångårig utbildning tolka studier som enbart säger att det går att mäta en fortsatt, men liten, förbättring ännu efter 14 timmar, till att därifrån dra slutsatsen att Elvanse har fullt tillräcklig effekt under hela 14-timmarsperioden? Och vem/vilken yrkesgrupp är det som translaterar vetenskapliga studier till korta formuleringar i FASS? Och vad tror du om lämpligheten med att använda just crossover-designer för såna här studier?
  Och en sista fråga (det blev vist fyra frågor totalt : ) har du fått någon respons från psykiatriker om din film?

  mvh
  /Thomas

  • Jadu. Det där har jag frågat mig många gånger. Inte alla fyra frågorna, men hur blir det så att vetenskapliga studier tolkas så knepigt, ibland?

   Jag har fått respons av ett par läkare, bla inom psykiatri, på det här inlägget. Men det är länge sedan och jag minns inga detaljer mer än att det var positivt.

   FASS skrivs av LIF, en branschorganisationen för forskande läkemedelsbolag i Sverige. Här kan du läsa mer om det: https://www.fass.se/LIF/menydokument?userType=2&menyrubrikId=91

   I FASS, om man går in på informationen för vårdgivare, finns sektioner om farmakokinetik (dvs vad som händer med läkemedlet i kroppen, hur det tas upp, omvandlas, utsöndras etc, till exempel hur koncentrationen av ett ämne ändras med tiden), och farmakodynamik (dvs vad läkemedlet har för effekter i kroppen). De är ofta läsvärda om man vill veta lite mer kring ett preparat.

   När en läkare eller någon annan säger ”Elvanse verkar i 14 timmar”, då menar man ju helt enkelt ”Elvanse har påvisbar effekt i 14 timmar, vid en tillräckligt hög dos”. För som man ser i bla min film, är ju dosen väsentlig för hur lång effektiden är.

   Rent generellt går inte läkare runt med stora detaljkunskaper kring hur läkemedel funkar i kroppen, just psykiatriker brukar kunna en del i alla fall, men generellt är det ju verkanseffekt, indikationer, motindikationer och eventuella biverkningar som är viktigast för en läkare att känna till.

   Jag har pluggat biokemi tillsammans med läkarstudenter på den tid det begav sig, och utan att vara alltför detaljerad vågar jag påstå att varken kemi, biokemi eller ens läkemedelskemi är något direkt fokus under läkarutbildningen. Det hindrar inte att läkare kan vara bra på de specifika mediciner de jobbar mycket med inom sitt område. Men det gör dem inte till farmaceuter.

   Vill man verkligen veta nåt om ett läkemedel är det oftast mer effektivt att fråga en farmaceut. Och jag gissar att LIF har farmaceuter och informatörer som redigerar texterna till FASS. Dock samlar de troligen inte all forskningen själva, utan får ett underlag från t ex läkemedelsföretaget som kommer med ett nytt preparat eller från andra läkemedelsdatabaser. Och så fylls det på vartefter med mer information.

   Elvanse finns f ö kvar i kroppen i flera dygn. Men till slut i så låga nivåer att de inte påverkar ADHDn nåt speciellt i sig själv. Dock bidrar det till att det behövs några dagar för att få en stabil dos av Elvanse. Det beror på att läkemedel bryts ned snabbare när det finns mer av dem i kroppen, men långsammare när det finns mindre. Det i sin tur förklaras av valfri nybörjarfilm om farmakodynamik på Youtube. 🙂

   Dessutom har elvanse en märklig effekt som många användare berättar om, att efter ”urgången” finns ändå en viss effekt kvar.

  • Jo, ang cross-over-studier är de rimliga i sammanhanget. Det är inte helt etiskt att tänka sig en studie där bara en del av deltagarna någonsin får testa den aktiva substansen. Dessutom gör cross-over-designen det möjligt att jämföra personer med sig själva.

 68. Stort tack för kloka och utförliga svar! Min högst peronliga uppfattning är att detta är ett läkemdel där patienter och förskrivare är förvånansvärt oense om lämplig dos, duration mm.

  mvh
  /Thomas

  • Så är det nog rätt ofta ;). Problemet stammar möjligen från studien där man lät lärare i stället för läkare bestämma dosen för barn, och den blev såpass mycket högre att barnen blev ofokuserade men stillsamma i skolan, och alltså lärde sig betydligt sämre. 😉

   Skämt åsido. I grund och botten är det nog så att det handlar om bristande kommunikation och fördomar. I Sverige särskilt har vi ju en väldigt märklig syn på CS. Varannan vuxen med ADHD som påbörjar medicinering har slutat med ADHD-medicin efter ett år. Varannan! Och detta alltså trots att det enligt studier går att få till en bra medicinering utan orimliga biverkningar för gott och väl över 90% idag, med de nyare preparaten och kombinationsmedicinering. 70% var siffran för enbart CS.

   Det säger nåt. Om ”den farligaste psykiatriska diagnosen, men också den mest behandlingsbara”.

 69. Hej Tina,
  efter att jag har tagit del av erfarenheterna från ett stort antal Elvanse-patienter så verkar det som att majoriteten beskriver att durationen är avsevärt kortare än vad som påstås i tex FASS. Detta har du ju redan kommenterat ovan, men min fråga är om du känner till om det pågår någon som helst diskussion bland läkarna om detta? I läkartidningar nämns ingentig förutom ”gammal skåpmat”. Är det verkligen möjligt att läkarkåren helt bortser från de tämligen entydiga erfarenheterns från en så stor patientgrupp? Eller är det bara vid allvarliga bieffekter/dödsfall som man omprövar praxis om läkemedel?
  mvh
  /Thomas

  • Jadu, det där är ett problem. ”Praxis” är egentligen inte vad som står i FASS, utan hur man brukar göra. FASS beskriver hur studier av olika läkemedel sett ut, och alla rapporterade biverkningar (oavsett om de haft nåt att göra med läkemedlet ifråga eller ej). Och utifrån det och dokument som Socialstyrelsens eller SBUs kunskapsöversikter, skapas många lokala praxisar, så att säga. Som ofta avviker rätt mycket mellan landsändar och ffa länder.

   Och nog verkar det som om en del läkare saknar farmakologisk kunskap i sådan utsträckning att de själva kan göra rimlighetsbedömningar. Dvs de går på det som är skrivet, ibland utan att förstå det som är skrivet. Står det tex att man behöver prova ut dosen individuellt, då betyder det ju att några människor kommer att hamna på betydligt lägre eller högre doser än det som ses som normalt. Och ibland verkar det som om en del tror att om man kommer två milligram över den rekommenderade maxdosen, då faller patienten död ner…

 70. Hej Tina,
  Vilken BRA film och vilket informativt kommentarsfält. TACK!! Jag medicinerar med Elvanse och är fortfarande i process med att hitta rätt dos och tidpunkt för mig. provar fram rätt dos och klockslag. Läkare/sjuksköterska har nu gett mig två varianter att prova. 30 mg morgon + 20 mg till lunch för att få en förlängning under dagen alternativt ta hela 50mg på morgonen. Jag ska självklart prova mig fram men undrar om du ser/har hört om några för/nackdelar med respektive dosering? Min tanke är att man kan väl likväl ta hela dosen på en gång då det ändå utsöndras lite i taget under en viss tid. Samtidigt som 30/20 kanske inte ger lika mycket biverkningar. Har gjort en GBP 2018 och utifrån det kanske bättre att maxa på med 50 på en gång. Sedan har jag som så många andra även x antal Utmattningar i bagaget. Det är lite klurigt att inte låta den ta stryk av medicineringen ie svårare att känna av när man ska ta återhämtning etc Ibland vet jag varken ut eller in… vad beror på UMS och vad beror på ADHD. Mycket som går i varann… vet inte vad min fråga egentligen är kring detta men mer om du har något tips. Tack på förhand!

  • Hej! För de flesta går det fint att ta hela dosen på morgonen. GBP eller ej har troligen ingen större betydelse, i studier börjar elvanse komma ut i blodet inom 15 minuter, där det sedan omvandlas till deaxmfetamin. Säker kan man ju aldrig vara, dock, men det är bara att prova och se!

   Skillnaden på de två sätten att dosera är verkningslängden. Därför kan snabba metaboliserare (i blodet alltså) med låg effekttröskel behöva dela upp doserna, medan den som har normal metabolisering och normalt effektfönster inte behöver det. Lycka till!

 71. Hej

  Först så vill jag berätta att jag haft Elvanse i ett par år nu och att det inte gick som på räls för att hitta rätt dos, tro mig.

  Men idag har jag 40 mg Elvanse på förmiddagen och 40 mg Elvanse på eftermiddagen och då hittade jag äntligen rätt.

  Varje år får jag en EKG undersökning med en massa blodprover för att se att allt är okej och sånt känns bra förstås.

  Det konstiga är att min kropp verkar må bra av Dexamfetamin och tänkter då på mina luftrör samt mitt blodtryck som är perfekt.

  Rädd att min lever skulle skadas men har bättre värden än innan jag började med medicinen.

  Det kan bero på att jag äter sundare och inte behöver tröstäta godis mm?

  Kosten är sundare med ADHD medicinen och tränar regelbundet samt kan koppla av på ett helt annat sätt än förut.

  Under flera års tid testade jag alla möjliga preparat men min kropp tålde ingenting av dessa.

  Därför tyckte jag det var konstigt att Amfetamin gick bra och ovanligt bra men inte allt det andra.

  Men tror att vi är olika och mitt preparat kanske inte alls fungerar på dig som för mig.

  Vill ta upp en annan mindre trevlig sak och det är personer som langar våra mediciner på gatan.

  Hoppas att dessa oseriösa typer förstår att det de gör är ett allvarligt brott och att de skadar oss med ADHD.

  MVH

  • Jag hoppas du vet att de beslag man gjort av ADHD-medicin på gatan i huvudsak kommer från utlandet, och i batch, dvs inte från patientledet? Det är en myt att ADHD-patienter i Sverige står för nån stor försäljning av ADHD-preparat på gatan. Tvärtom skyddar ADHD-medicinering både från missbruk och kriminalitet.

 72. Hej Tina😊.
  Jag tycker det är stor skillnad på hur jag mår efter Elvance alt Attentin.
  Jag har ADHD och blir alltid lugn och fridfull, känslofull av Elvance.
  Mer lättpåverkad av stress av Elvance.
  Mer passiv i det fysiska av Elvanse.
  När jag tar Attentin är det en helt annan känsla eller rättare sagt mindre känslor och mer fokus med driv.
  Varför denna enorma skillnad?.
  Detta är även när de två olika medicinerna ligger på exakt samma mängd
  Dexamfetamin.
  Jag vet hur de är uppbyggda och att i praktiken är det samma förutom själva verkningstiden och utsöndring.
  Jag har läst och forskat mycket i detta och även frågat mina olika läkare jag har haft.
  Jag får inget direkt svar.
  Hur kan de båda skilja sig så mycket i hur jag blir i mina känslor och varför blir Elvance mer störd av intaget v Coffeein än vad Attentin jag blir?
  Jag har nu 80mg Elvance om dagen
  Samt 20mg Attentin.
  Vi har hittat en bra styrka nu men jag är bara så otroligt nyfiken varför jag känner denna skillnaden med samma substans?
  Det kan väl inte vara enbart Aminosyran som har så stor lugnande effekt.
  Jag har provat med kosttillskottet Lysin separat och det blev ingen skillnad alls.

  • Det handlar mest om hur snabbt amfetaminet kommer ut i blodet där det har effekt, och skillnaden gäller alla mediciner. Jfr att få en fotboll i magen när en treåring kastar den, eller skjuten i magen av ett fotbollsproffs… Stor skillnad i känslan, eller hur? 😉 Eller jämför att dra upp rullgardinen och få solen rakt i ögonen, med att vara ute när molnen skingras och solen tittar fram… När saker ändras snabbt reagerar kroppen annorlunda än när de ändras långsamt. I all synnerhet hjärnan.

   Den andra skillnaden är hur mängden, koncentrationen, är i blodet. Elvanse kommer inte att nå lika höga nivåer som attentin. Då skulle man behöva ta pyttelite attentin i taget. Som när det droppar ur en kran kontra rinner. Elvanse kommer att förändras i en lite långsam puckel, som du ser på diagrammet i filmen. Attentin blir höga ”spikar”, eller branta kullar.

   Aminosyran har inget med effekten mot ADHD att göra, lysin är en allmänt förekommande aminosyra, som finns i både kött och vegetabilier som t ex bönor och ärtor. Enda sättet att få för lite lysin i sig är att vara en riktigt dåligt påläst vegetarian eller vegan.

   • Tack för ett snabbt svar😊.
    Det var väldigt bra och pedagogisk skrivet dina svar❤️.
    Det är säkert som du så bra förklarade den där lååååångsama milda frigörningen som jag får dessa lugna och behagliga känslor från😊.
    Detta innre lugn är något nytt för mig.
    Jag har fått vuxendiagnos och medicineringen har verkligen hjälpt mig att komma i kontakt med mina känslor bättre och bli mer empatisk.
    Ja allt detta är nytt för mig.
    Jag vill passa på att tacka dig för det otroligt bra filmen du gjort 😊❤️.
    Den har verkligen hjälpt mig att förstå bättre om verkningstiden.
    Tack för allt och ha en fortsatt trevlig kväll.

 73. Hej. Tack för mycket läsvärd blogg. Har lärt mig mycket. Har 2 frågor. Håller på med en ganska hård fasta= noll i kallori intag. Vad händer generellt med medicineringen med elvanse en vanlig dag då? Fråga 2. Äter 2 x 50 mg elvanse + 10 mg attentin, är detta en normal dos? Jag är 37 år. Man, 175 cm, normalviktig. Vi har justerat två gånger men jag känner nästan att jag hade kunnat dubbla dosen. Ska tilläggas att jag är fd missbrukare av amfetamin vilket torde kunna påverka tolerans om jag inte har fel? Hoppas allt är fint. Gott nytt år!

  • Jag vet för lite om fasta för att kunna svara på vad som händer. Jag vet att en del upplever att medicinen går i och ur snabbare på fastande mage, men egentligen bör det inte spela någon större roll, då elvanse kommer ut i blodet på ca 15 minuter och där börjar omvandlas till dexamfetamin i de röda blodkropparna. En del får ont i magen eller mår illa. Det är ungefär allt jag kan säga.

   Generellt kan man nog anta att effekten blir något starkare, eller kanske behovet något mindre, det kan ju vara själva fastan som påverkar ADHD-symtomen. Men det kan jag inte bygga på något mer specifikt än en aning, tyvärr! Berätta gärna om du hittar nån info, jag är också nyfiken!

   Vuxna i en undersökning hade 104 mg elvanse i genomsnitt, så en tämligen normal dos, skulle jag säga. Dock är det känt att om man missbrukat amfetamin tidigare kan man behöva (betydligt) högre doser för god effekt av elvanse. 30 mg elvanse innehåller 8,9mg dexamfetamin.

   • Skriver o hoppas att kommentarsfältet än är aktivt.

    Jag påbörjade elvanse i våras och fick dos 70mg, blev pigg och euforisk några timmar och slutsde med krasch, fick mer och mer negativa tankar och blev deprimerad, fick testa en lunch dos på 70mg men det blev värre med orkeslöshet m.m. när jag slutade tvärt med elvansen fick jag en väldig deprission med massor av ångest och var extremt trött.
    Fått testa attentin och testat dos 5mg. 3+3+3. Funkade bra med få biverkningar. Skulle ta uppehåll men fick samma nu, blev trött och jättedeppad, har mycket ångest.

    Frågan är verkar det vara som jag har för hög dos? Och hade det med elvansen ? Vill verkligen bli hjälpt men vpgsr knappt äta det igen om man inte kan ta uppehåll. Hur länge jag ska ha den här deppen och ångesten ör jag även rädd för.

   • Det där ska du nog ta upp med läkaren. Man ska inte få depressioner av att sluta med ADHD-medicin, men centralstimulantia kan starta bipolära skov. Så det är viktig info.

    Ångest och trötthet är de flesta ADHDisars normaltillstånd utan medicin, så det skulle jag inte fästa så stor vikt vid, faktiskt. En mycket vanlig ”biverkning” av ADHD-medicin är att vuxna upptäcker att de haft mer ångest än de kände till. Om du upplever ångest när du inte tar medicinen säger det antagligen mer om dina nuvarande energinivåer än det har med medicinen att göra, så att säga.

    70 mg elvanse låter ju dock om som det var för mycket i en enda dos för dig. Det finns sk snabba metaboliserare, som reagerar snabbare på vissa mediciner, och då riskerar att få högre doser i blodet än andra, av samma styrka på medicinen. Då får man en crash and burn-effekt. Då kan man behöva flera lägre doser utspritt över dagen, eller korttidsverkande läkemedel utspritt över dagen, som med attentin.

    15 mg attentin motsvarar ungefär 50 mg elvanse, så för hög dos är det inte generellt sett. Det säger ju dock inget om vad som är lagom för dig.

    Dock blir jag nyfiken över varför du ska göra ett uppehåll med medicinen… Hos barn kan behovet av medicin minska (eller öka) med åldern, men för vuxna finns inga hållpunkter för att göra några uppehåll för att ”se om man klarar sig utan”. Det gör man inte. För man har ADHD. Hela livet.

 74. ps – det kanske är underförstått men jag var lite otydlig. min undran är alltså vad som händer kemiskt i kroppen och hur detta påverkar effekt. Man kan tro att jag borde ha svaret på detta själva i fastande stund men det är svårt att urskilja någonting från någonting annat just nu.ds)

 75. Tack Tina. Jag har försökt efterforska lite. Återkommer med eventuella fynd angående vad som händer eller inte vid fasta. Ska ta upp min dos med min läkare. Möjligtvis kan man addera 10 mg attentin till dosen. Men som gammal missbrukare bör jag ha en högre effekttröskel. Återkommer när jag vet mer.

 76. Hej Tina. Jag har inte hittat någon/något som kan svara på vad som händer vid fasta än, kan bara spekulera. Men jag har inte gett upp!

  Däremot vet jag att det verkar som att många behöver extra protein (som bars t.ex) för att få optimal effekt av elvansen och det känns ju som att det rimmar med tanke på att lysin är en aminosyra. Om jag får hoppa fram till när man har fastar tillräckligt länge för att nå autofagi så behöver kroppen inte bryta ned något lysin förutom från elvansen. Om många behöver extra protein för maximal effekt torde inte effekten blir sämre vid fasta då? Hur som helst spelar sömn och mat roll i effekten av elvansen. Du kan säkert dra bättre slutsatser än mina teorier.

  Jag har höjt dos tilll 1x10mg attentin/50mg elvanse på morgonen +50mg elvanse till lunch samt 1×10 mg Attentin på eftermiddagen.

  Om 30 mg Elvanse motsvarar 8.9 mg dexamfetamin går det att likställas direkt med de 10 mg jag får i attentin? Känslan är att det borde vara lite svårare än så när man jämför snabbverkande med depot. Går man från depot till direkt så höjer man väll direktverkande något och tvärtom? Så min fråga är, vad mostsvarar 100 mg elvanse + 20 mg Atttentin om det hade varit enbart Elvanse man åt?

  Jag försöker hålla kroppen -urinet – basiskt och min kropp alkalisk för att fördröja utsöndrande av elvanse. Är det vanligt att ändå behöva ta min andra elvanse efter ca 4 timmar för att undvika totaldippen när den dyker under effekttröskel?(ca 5h). De där 13 de ska verka timmarna kännns som bullshit på vuxna och är kanske baserade på barn, som nästan alla adhd mediciner?

  Jag har en kunnig läkare men jag vet många som inte får mer än maxdosen i fass. Det är beklämmande. Som du skrev: en 9 åring kan förskrivas 70 mg.

  Ledsen att inlägget blev så långt. Hoppas du har det bra. Mvh

  • Hej! Jag tror inte att effekten av protein har så mycket med elvansen att göra, som med att personer med ADHD tenderar att må bättre av lite mer proteinrik kost, ärligt talat. Några milligram lysin extra lär inte göra vare sig till eller från, vi människor äter inte proteiner i milligramskala, så att säga. 😉 Att det råkar vara en aminosyra man använder beror inte på att människan behöver aminosyror, utan för att depoteffekten kommer sig av att proteinsaxen som kan spjälka lysinet från dexamfetaminet finns inne i de röda blodkropparna. Så man får en fördröjd effekt i frisättningen genom att elvanse först ska passera ut i blodet och sedan in i de röda blodkropparna för att där spjälkas.

   Det kan vara så att elvanse har bättre eller jämnare effekt vid jämnt blodsocker. I så fall beror kombon med fasta på hur man själv mår av fastan, men många mår ju bra blodsockermässigt, så det talar i alla fall svagt för att det kan vara en lyckad kombination.

   Det går som du redan anar inte att jämföra depotdoser och direktverkande doser rakt av. Det tenderar att behövas lite direktverkande doser för att motsvara en depotdos, men för vissa är det helt tvärtom, att man behöver en mindre mängd direktverkande. Så det är svårt att säga. Men nånstans runt 105-110 mg elvanse tänker jag ändå är en rätt rimlig höftning.

   Urinens pH spelar mycket riktigt roll för hur snabbt dexamfetaminet tar slut i kroppen, men betydligt viktigare är nog ärftliga faktorer som avgör hur länge man har effekt av medicinen (dvs effektfönstret) och ansträngning. Om man anstränger sig hårt fysiskt tenderar medicinen att gå ur tidigare. pH i kroppen hoppas jag verkligen inte att du kan ändra, för om det går utanför intervallet 7,2-7,4 kommer du att dö. Det där är en myt, bara. Urinen, däremot, kan få lite olika pH beroende på.

   Vissa av oss människor är snabba metaboliserare av vissa läkemedel. Den effektiva tiden för Elvanse är visserligen testat på både barn och vuxna, men hör man inte till genomsnittsmetaboliseraren kommer man att få en annan tid. Om man är en sant snabb metaboliserare, skulle man kunna kalla det, så kommer man att få för hög dos i blodet av en normal engångsdos elvanse, kanske 90-100 mg eller så för en vuxen. Om man är en lågdosare, en person som bara klarar en låg dos i taget, kommer man också att få en för hög dos av normala doser. De flesta som behöver flera doser elvanse under dagen är nog nån sorts kombination av de två.

   Det är dock inte så ovanligt som man kan få för sig ibland, när man pratar med sin läkare eller apotekare, eller när man läser studier. Människor är helt enkelt väldigt olika sinsemellan vad gäller läkemedel.

 77. Hej Tina! Jag har märkt av det du skriver, att vid hård fysisk ansträngning går effekten av Elvanse över/minskar betydligt. Tränar ( för mig) hård styrke och funktionell träning och det ”förstör” faktiskt den positiva effekten jag får av medicinen. 30 mg är den dos jag tar på morgonen. Har tagit Elvanse sen 10:e januari i år. Diagnosticerad i höstas

   • Jag har läst och hört från naturläkare att just lysin är en lugnande aminosyra., har lugnande effekt.
    Visst måste väl ändå intag av extra lysin bidra med något i kroppen 🧐

   • Det handlar om en så liten dos, tänker jag, så jag är tveksam till om det egentligen påverkar. Lysin har en molmassa som är bara strax över dexamfetamin, så på 50 mg elvanse skulle man få i sig kanske 55 mg lysin… Det är inte så mycket. Som jämförelse innehåller ett kokt ägg runt 450mg lysin, vilket är 8 gånger så mycket.

 78. Tusen tack Tina för alla fantastiska svar du gett här genom åren! Jag kom hit från min sökmotor med en undran om vad jag kan förvänta mig att få för dos Elvanse, och kommer härifrån med en övergripande bättre förståelse för ADHD och medicinering. Att du tagit dig tid att svara så många, så utförligt hjälper mängder av människor. Tack igen!

 79. Hej tack för en jättebra video jag har Elvanze 40 mg och den funkar som ett mirakel på mig men den håller i sig 5 max 6 timmar.

 80. Hej!

  Läste vad ni andra skrivet om hård träning och instämmer i det här att Elvanse förbrukas fortare.

  Detsamma gäller om man badar tuff bastu för länge har jag märkt.

  C-vitamin samt sura ämnen minskar medicinen har jag också märkt.

  Medicinen håller sex timmar som högst och skulle säga fem för att vara mer exakt.

  Det har gjort att jag delar upp medicinen i tre delar under hela dagen.

  Tar inte mer men delar upp samma mängd och det fungerar för mig.

  Det här att öka på mängden gjorde jag först men mådde inte bra av det.

  Konstigt att jag mår bra av mindre mängd trots flera års bruk?

  Innan så lät jag den gå ut fem timmar innan sömnen men sov inte bättre för det eftersom mina tankar gick runt hela tiden.

  Det innebar att halva vakna tiden så mådde jag bra och resten av tiden så var det mest en väntan att må bättre.

  Kanske inte fungerar för alla men jag mår och sover bättre då jag delar upp mindre mängd så den håller tills jag lägger mig.

  Kommer inte att sluta springa eller köra styrketräning för jag mår bra av det.

  Ett tips jag har är att ta en halv tsk Bikarbonat i ett litet vatten i samband med träningen.

  Har märkt att medicinen stannar kvar längre då.

  Höjer Ph-värdet som sjunker då man kör tufft och undrar om det finns någon sanning i detta, eller bara placeboeffekt?

  Den sista tiden så har jag vägt för och nackdelar med ADHD medicinen.

  Detta i samband att jag hållit upp några dagar och då vet jag varför jag tar den.

  MVH

 81. Hej Tina!
  Jag har fått diagnos ADHD i vuxen ålder efter utredning på ätstörningsklinik. Min son har diagnos ADHD med drag av Autism.Jag har provat 50 mg Elvanse på morgonen och 20 mg vid 13. Sen vid 17.30 1-2 st Attentin. Har även testat att ta 70 mg på morgonen och sedan Attentin på eftermiddagen. Något jag funderar över är om man tar 50 mg på morgonen och lägger till 20 mg vid lunch. Blir det någon bra effekt av 20 mg? En del av 50 mg från morgonen har gått ur kroppen då om man tar tidigt vid 7? Kan det vara så att man behöver 50 mg igen för att det ska bli tillräcklig effekt och räcka längre? Mitt största problem är på kvällarna när medicinen inte ger effekt längre. Jag får utbrott och blir arg. För familjens skull så måste jag få ordning på detta. Vet du om andra tar Elvanse sent vid tex 17 istället för Attentin som är korttidsverkande? Jag har inte problem med att somna. Blir lugn av medicinen. Får känslan av att läkarna tycker maxdosen är 70 mg även om man sprider ur det. Tack på förhand! 

  • Det är väldigt olika vad som funkar för olika personer. Men för vuxna är elvanse testat upp till över 100 mg/dag. 70mg/dag är maxdos för barn, men centralstimulerande läkemedel ska alltid dosanpassas individuellt, annars kunde man ju i många fall hellre låta bli att medicinera.

   • Sofia!
    Idag har jag 80 mg och som Tina skriver, så är 70 mg maxdosen för barn och inte för vuxna.
    Eftersom jag inte går upp så tidigt jämt så kan jag ofta ta 40 mg Elvans på förmiddagen och 40 mg på eftermiddagen.
    Måste jag upp väldigt tidigt så delar jag 80 mg i tre delar under hela dagen med lika stor mängd varje gång.
    Har gjort som du gör nu, ta 50 mg på förmiddagen och 20 mg på eftermiddagen med någon Attentin senare.
    Men det fungerade inte alls och för mig så var det lika viktigt att ha samma dos under hela dagen.

 82. Ps Något som är viktigt och som gäller åtminstone mig och särskilt när det är sommar men också de andra årstiderna. Drick ordentligt med rent vatten under dagen och jag har märkt att jag mår bättre av det (Utan att överdriva)

  • Hej! Precis det här som jag funderat på. Upplever att när jag tar olika doser som det inte fungerar och jag blir orolig. Och på kvällarna när tabletten går ur då är det som värst. 
   Ska prata med läkare snart och utvärdera dosen. Ska fråga om vi kan prova samma doser två eller tre ggr per dag. Det var ett bra förslag. Jag kan ju minska lite på dosen på morgonen till 40 och sen 40 till. Det låter ju ganska vettigt. Tack så mycket för dina erfarenheter. Jag försöker kombinera bra mat och träning för att maximera mitt mående. Om du har ätit Elvanse i några år. Har du fått någon brist, tex magnesium eller zink brist? Äter du några kosttillskott? Har läst att en del tycker man behöver det. /S

   • Hej Sofia igen.

    Magnesium eller Zink brist!

    Har hört att vi förbrukar mer Magnesium och andra mineraler samt vitaminer men vet inte sanningshalten i detta?

    Jag tar vitaminer och mineraler som kosttillskott för att vara säker.

    Då är Magnesium med där och har därför inte haft brist.

    Samtidigt som jag äter mycket grönsaker och älskar grön mat.

    Tar prover varje år där man kollar allt plus EKG och detta är viktigt.

    I proverna ser vården om vi har någon brist och hittills bra för mig.

    Har fått lära mig att dricka mer vatten än innan och mår bättre i samband med min medicin.

    Sedan är det viktigt att man sköter tänderna men jag har inga problem med torr mun och kan bero på mer vatten?

    I vilket fall som helst så tar jag C-vitamin på kvällen plus allt det andra och för mig bästa sättet.

    Vet att de utan ADHD mediciner inte behöver kosttillskott och att det är helt onödigt samt ibland farligt.

    Ska söka vidare om detta för jag tycker själv att det är intressant.

    Visst kan jag leva utan ADHD medicin men mitt mående och mitt sätt att leva blir då sämre.

    Har testat så många mediciner men fått kasta alla tills jag fick detta för tre fyra år sedan.

    Sömnen har alltid varit ett problem för mig och det med eller utan medicin och den biten har jag inte kunnat fixa.

    MVH

 83. Hej och tack så mycket för all information. Jag har en fråga som jag inte hittat svaret på här bland de andra bra kommentarerna. Jag lyckas inte riktigt komma fram till en optimal dos pga min puls. Utöver ADHD har jag GAD och har i många år haft stora problem med ångest i många olika områden, detta är vad jag tror är anledningen till min höga puls. Min puls ligger normalt på runt 80, eftersom mitt utgångsläge är så högt så kan jag inte ta högre doser av Elvanse utan att pulsen går upp över 100. Jag har som max kunnat ta 40mg vid ett och samma tillfälle, när jag tog 50mg skenade pulsen iväg vid ansträngning och kunde sedan inte gå ner förrän efter lång tid. Jag känner att jag skulle vilja testa högre doser då jag känner att det finns mer att hämta, finns det något jag kan lägga till för att motverka den höga pulsen? Har läst lite snabbt om intuniv eller vad den hette, att den kan ha sån effekt. Min GAD har blivit hjälpt av Elvanse på ett sätt som alla antidepressiva jag testat misslyckats med, men jag känner inte längre samma effekt som jag gjorde i början. Kör nu med uppdelade doser vilket funkar bättre men funderar på om det kan störa sömnen på så sätt att man lättare vaknar under natten? Då jag upplever det, men svårt att urskilja då jag gör det när jag känner mig stressad också. Men vill ju inte förvärra den problematiken.

  Jag har också märkt att medicinen får märkbart försämrad effekt när jag har pms och mens, hur kan man tackla det? Högre dos de perioderna? Eller bara strunta i det då?

 84. Hej! Jag ser att detta är ett gammalt inlägg men jag hamnade här då jag själv fått diagnos ADHD i 32-års ålder. Började med Elvanse i februari. Började med 20 mg och trappade upp till 60 mg under cirka 1,5 månad. Jag hade mycket energi och ville göra saker, kände dock inte just av medicinen något utan tänker att det lika gärna kan ha varit våren och ljuset som gav mig energi och driv, svårt att veta. Dock nu för 2 veckor sedan small det till rejält, en dag efter senaste mens blev jag så trött, lite dålig i magen och ångest (haft återkommande ångest- och depressionsperioder i livet). Sedan dess har jag haft daglig ångest, enorm trötthet och även inslag av depression tror jag. Orkar ingenting, är som i en bubbla och kämpar med minsta lilla grej i vardagen. Lusten att göra saker är borta då jag inte orkar. Läkaren ansåg att jag borde höja Elvanse till 80 mg vilket jag gjorde i förrgår, ingen skillnad tycker jag. Är lika trött och låg, ångestfylld. Kan somna men vaknar ofta på nätterna. Kan detta bero på Elvanse? Kan det komma en sådan bieffekt efter någon månads behandling? Jag känner inte just av någon effekt av medicinen i övrigt, är ju svårt sånt där, att veta vilken skillnad det blir då det inte är väldigt uppenbart, vilket det inte varit.

  • Jag har inte läst nån studie eller så om det, men min erfarenhet är att många berättar om att de efter en tid med (valfri) ADHD-medicin blir trötta. Med elvanse kan du faktiskt testa att ta en lägre dos någon eller ett par dagar, och se om det hjälper, för där finns en ovanlig biverkning där medicinen liksom ökar på långsamt i kroppen för att man har lite för långsam nedbrytning och lite för hög dos. Men generellt tänker jag, och det här är bara min egen teori, att man kanske har lite svårt att hitta den nya balansen. Vem är jag MED medicin, vad orkar jag, när stoppar jag… Såna grejer. Sen läste jag för länge sen om magnesiumbrist (och brist på b-vitaminer tror jag?) i samband med att man satt in ADHD-medicin några månader tidigare, magnesium är ju inte farligt och finns på varje hälsokost, så det är också värt att testa.

   • Jag har ätit Elvanse sen 2018 och jag har noterat några saker som definitivt påverkar MIG i min medicinering. Detta betyder inte att det gäller alla men vill bara dela med mig. Gör jag inte dessa punkter blir jag trött och/eller extremt frånvarande.

    1. Jag måste dricka rent vatten under dagen. 2 ibland 4 liter utportionerad under dag.
    2. Undviker i all möjlig mån koffein och annat centralstimulerande. För mycket av detta blir kemin i hjärnan kaputt.
    3. Rörelse och kost påverkar. För högt intag av snabba kolhydrater i kombination med stillasittande och medicineringen har nära 0 effekt.
    4. Intag av proteiner jämt fördelat över dagen hjälper. Proteinbrist = minskad effekt eller helt utebliven effekt.
    5. Sömn sömn och åter sömn! Sömnbrist förstör min kemi totalt i hjärnan.
    6. Magnesiumtabletter dagligen hjälper.
    7. Elvanse + LCHF + konditionsträning är den bästa kombon för kristallklara tankar. Jag äter inte strikt LCHF pga socker beroende och märker därför den stora skillnaden…

    När jag lyckas med samtliga punkter så är min ADD som bortblåst. Men det räcker med slarv på en punkt så ligger jag i sängen och hjärnan står still…
    Mvh

 85. Hej Tina, jag rådfrågar dig och hoppas att du har tid och lust att svara. Jag fick min diagnos för 1.5 år sedan och startade med metylfenidat som inte gav så bra effekt. Fick ganska omgående byte till elvanse som funkade JÄTTE bra, studierna gick uppåt, motivationen på topp, lugn osv och mindre impulsiv, har mer specifikt ADD. Dessvärre fick jag mycket sömnproblem initialt som blev lite bättre med tiden, men aldrig riktigt bra och sov aldrig riktigt ut många nätter, kunde vakna en del och fick efter ett tag avsluta elvanse helt pga sömnen, vilket var väldigt synd då jag inte hade bieffekter av medicinen förutom just sömnen.

  Jag testade det mesta med elvanse, tyngtäcke, melatonin, sömnmedicin (Propavan) som jag för den delen inte vill ta då jag inte ser det hälsosamt långsiktigt. Jag tog medicinen även väldigt tidigt dvs 7 dagligen samma tid. Inget verkade funka och nu har jag bytat medicin från alltså concerta till elvanse till strattera och nu slutligen ritalin som funkar sämre. Jag tycker mer synd om min läkare som antagligen tycker jag är lite jobbig som måste byta medicin hela tiden då inget funkar på mig riktigt, tror nog vi båda vet att vi nått en återvändsgräns. Jag frågade om attentin kunde vara en lösning då den inte är långtidsverkande men fick detta nekat pga beroenderisken. Så nu är jag i ett dilemma där en medicin enbart funkar på mig men pga sömnen finns det ingen möjlighet att ta den. Elvansen för mig var lite lömsk dock, jag kunde ha perioder när jag veckovis sov jätte bra sådär 7 dagar i sträck och somnade utan problem, sen återkomm sömnproblemen igen sådär sporadiskt.

  Nu frågar jag om din åsikt och hur du hade tagit ställning här, vad hade du gjort som läkare i detta fall? Tror du att man kan testa elvanse igen men att man tar en låg dos (20-30mg) och ser om sömnen blir bättre än de högre doserna, om nu en högre dos ställer till det med sömnbesvären? Kunde visserligen sova på propavan när jag tog elvanse, men är det värt är ju frågan.

  • Jag tycker det låter värt att testa en lite mindre dos och se vad som händer. Det låter synd att skippa en medicin som funkar bra på alla sätt utom ett enda. Melatonin förutsätter jag att du testat, sömnhormonet som många med ADHD har lite för lite av. Annars är det ju också en grej.

   • Hej Tina, melatonin testade jag men inget som funkade mot elvanse. Är det som så att vi som har adhd kan också ha en minskad produktion eller utsöndring av melatonin om man så har det sedan födsel eller utvecklar det under vuxenlivet?

    Brukar elvanse tendera att ge sömnbesvär de första dagarna som sedan släpper med tiden annars? Min läkare berätta att det var en av de största problemen med hans patienter att sömnbesvär var en vanlig åkomma i detta fall, man kan ju dock hoppas att det är övergående för de flesta, annars ser jag ingen mening med lite sömn och medicin då medicinen inte fungerar lika bra med sömnlösa nätter.

   • Ja, det finns belägg för att kanske 40% eller så av alla med ADHD har lägre nivåer melatonin än förväntat. Melatoninproduktionen minskar för alla med åldern, och det leder till att vissa som kanske ”legat lite på gränsen” och inte haft besvär av sina relativt låga melatoninnivåer som barn eller tonåringar kan få det som vuxna. Ofta i 30-årsåldern eller senare, men i teorin kan det inträffa när som helst. Det är mycket vanligt att äldre personer får för låg melatoninproduktion, som ger dem sömnsvårigheter i form av tex insomningsproblem, nattliga uppvaknanden eller att man vaknar tidigt på morgonen och inte kan somna om.

    Det är lite ge och blanda med elvanse och sömn; för en del har det en liten eller måttlig påverkan, för några blir sömnen betydligt sämre, och för andra blir det faktiskt bättre. Större doser, som vuxna ju ofta behöver, eller doser tagna senare på dagen, tenderar att ge större sömnproblem. Fast för några blir det som sagt helt tvärtom, att sömnen i stället förbättras väsentligt när man har ro att varva ner. Alla biverkningar tenderar att mildras med tiden, men just sömnbesvär skulle jag nog vilja påstå är ganska konstant, eller i alla fall inte nåt som brukar försvinna helt. En del av den centralstimulerande effekten handlar ju faktiskt om att hålla oss vakna.

 86. Hur ser det ut om man slutar med elvanse? Från 70 mg till 0 på en dag. Påverkar det mig? Behöver all information jag kan få tag på

  • Du får tillbaka dina ADHD-symtom. För övrigt händer inget speciellt. En vanlig natt innebär ju att man är utan medicin tills man tar den på morgonen igen.

 87. Hej Tina! Jag hoppas du fortfarande har tid/lust/ork att svara på lite frågor.
  Jag fick diagnosen ADHD för en kort tid sen, är 33 år gammal. Fick för 2 veckor sen utskrivet concerta men fick snabbt sluta pga självmordstankar.
  Har idag startat med elvanse 30 mg. På förmiddagen fick jag energi och kunde utföra saker jag annars har svårt att komma igång med men vid 13-14 tiden kunde jag känna hur det vände och jag kraschade helt. Inte trött eller ångest utan snarare att jag blev stel, kall och seg. Svårt att prata med flera ord och hjärnan var överallt. Är detta något som kommer förbli för mig? Kommer det gå över? Vad kan det bero på? Vilket fall var det extremt handikappade då jag inte kom ur soffan fören 21 på kvällen. Kräkts en del och haft ont i huvudet också på eftermiddagen.
  Tack för svar
  Mvh

   • Visst gör det. Jag har haft migrän och tyckte det var likt faktiskt men huvudvärken var så mild, den brukar eskalera tills att jag tagit sumatriptan. Tog dock två Alvedon så kanske det var det som höll den i schack.
    Då kanske jag kan hoppas på att det känns bättre imorgon. Kommer höra av mig igen med fler frågor, om du har tid att svara någon dag.
    Tack snälla för snabbt svar

 88. Visst gör det. Jag har haft migrän och tyckte det var likt faktiskt men huvudvärken var så mild, den brukar eskalera tills att jag tagit sumatriptan. Tog dock två Alvedon så kanske det var det som höll den i schack.
  Då kanske jag kan hoppas på att det känns bättre imorgon. Kommer höra av mig igen med fler frågor, om du har tid att svara någon dag.
  Tack snälla för snabbt svar

 89. Hej igen. Mycket riktigt verkade jag ha drabbats av ett migränanfall där huvudvärken var mycket mildare än vanligt med de övriga symptomen mycket starkste.
  Jag har ytligare en fråga. Det står att man inte ska äta Elvans om man har problem med sköldkörteln. Varför?
  Jag själv har hypotyrios sen 10 år tillbaka och behandlas med 175 mg levaxin om dagen. Bör jag ta levaxinet på eftermiddagen istället? Kan levaxin och elvanse ställa till med problem för varandra i en kombination?

  • Hej igen! Ja, migrän brukar ju kunna bete sig knasigt ibland. Jag kan tänka att elvansen kanske också tog udden av anfallet.

   Det som menas är om man har en överproduktion i sköldkörteln, hypertyreos, och liknande, då kan elvanse påverka sköldkörtel till att producera ännu mer, vilket ju kan vara farligt. Vid hypotyreos händer nog ingenting alls. Skulle inte tro att produktionen ens ökar.

 90. Hej igen, Tina!

  Nu har jag haft Elvanse i fem år och har 50 mg på förmiddagen och 30 mg på eftermiddagen.

  Tyvärr så fungerar inte det på mig och 50 mg åker ur kroppen redan efter fem timmar, tyvärr.

  30 mg på eftermiddagen ger ingen effekt alls och då har den första dosen redan försvunnit.

  Tar jag båda tabletterna samtidigt! Då blir maxdosen över 70 mg och hamnar då på 80 mg.

  Då fungerar den som jag vill och håller tio timmar utan problem o känns bättre på kvällen.

  Vad är det för fel på min kropp som har så hög förbränning! Och kanske jag äter fel kost?

  Har inget missbruk bakom mig o äter nyttigt och gillar att motionera så ofta som möjligt.

  Känner mig lite som en missbrukare när jag måste ta hela 80 mg vid samma tillfälle då.

  Har inte vågat sagt något till Psyk, och är rädd att de då tar min medicin som jag gillar.

  • Du ska inte alls känna dig som någon missbrukare. Så länge du inte lider av ngn hjärt/kärl sjukdom så borde inte 80 mg vara något problem alls. Tvärt om så är det bara att gratulera att du lyckats få Elvanse att vara 10 timmar. Det är många vuxna som inte får effekt mer än 4-5 timmar. Fö tror jag att du gör det enklast för alla parter om du inte nämner Hur du tar din medicin. Jag vet inte varför vården är så ”kinkig” med centralstimulerande, jämfört med hur dom förskriver tex tunga opiater, som är kraftigt vanebildande och kan tom leda till döden om det hanteras fel.

   • Jag tror att vården lurar sig på den höga siffran. 30 mg elvanse motsvarar 18 mg medikinet, concerta etc. Därför låter elvanse som ”mycket mer”. Men man måste komma ihåg att aminosyredelen i elvanse inte har någon effekt, den är bara en frisättningsväg, och den väger mycket!

  • 80 mg elvanse är ingen hög dos för en vuxen. Det innehåller lite knappt 24 mg dexamfetamin, som motsvarar ungefär 48 mg concerta eller medikinet i effekt. Jag har sett studier där medlet för vuxna ligger runt 100 mg/dag. Det är väl bara prima om man kan ta hela dosen på en gång, det var ju så elvanse var tänkt!

 91. Hej! Går det att mäta koncentrationen av Elvanse i blodet och på det sättet se att exempelvis dosen inte är för hög? Och isåfall kan man göra ett sånt test hemma?
  Mvh

  • Hej! Näe, det går inte. Man kan naturligtvis mäta koncentrationen av dexamfetamin i blodet via labbprover, men eftersom det inte går att veta vilken koncentration som är bäst för en viss person, varken för låg eller för hög, är det inte så meningsfull information. Sen ändras ju koncentrationen hela tiden också. Så frågan när man ska mäta kommer ju upp. Hur många gånger, hur ofta… Det blir poänglöst i slutänden, eftersom det verkliga måttet på vad som är en bra effekt ju mäts i hur väl det funkar för en person, i just hens vardag, av personen själv och kanske av den nära omgivningen.

 92. Hej! Vilket bra inlägg och video.

  Jag är en vuxen kvinna och fick min ADD diagnos i vuxen ålder. Fick testa Concerta först på låg dos, vilket fungerade bra för koncentrationen men tyvärr blev jag speedad. Så nu har precis börjat med Elvanse (idag) på en låg dos. Har alltså haft ett uppehåll från medicin på 1 dygn mellan att jag bytte medicin. Men en fråga, jag upplever att Elvanse inte gör mig speedad vilket är jätte skönt men mitt fokus är lite konstigt. Får ett super fokus och lugn men sen är det jätte svårt att fokusera när jag ska läsa och skriva. Är det här en ”vanlig” upplevelse som eventuellt har med bytet av medicin att göra och som kanske lägger sig med tiden eller låter det mer som att jag kanske inte får ut nån bra effekt av Elvanse alls?

 93. Nu glömde jag kryssa i att jag vill bli meddelad via Mail om jag får svar så om du svarar får du gärna göra det på detta meddelande Med vänlig hälsning, M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.