Recension: Homeroutines

Veckans app är HomeRoutines, en hjälpreda i mobilen för att sköta både rutiner i hushållet – som tvätt och städning – och personliga rutiner, blad annat att lägga sig i tid och göra ärenden. Över till L som testat appen och verkligen älskar den:

”Nu har jag Homeroutines på iPaden (och iPhonen) och det hjälper mig JÄTTEMYCKET! Det är helt otroligt, som att jag plötsligt fått förmågor som jag inte visste att jag hade.

Homeroutines är en app med uppgifter som ska göras varje dag, varje vecka, varje månad eller så. Alltså det där vardagliga som att tvätta och torka av bordet och bädda rent i sängarna. Det som är så tungt och svårt att komma ihåg och orka. För mig i alla fall. :roll:

Nästan det allra bästa, för mig, var att det redan fanns uppgifter färdigt i appen när jag startade den. (på engelska, men det fungerade lika fint, tog bara ett tag innan jag klarade av att själv skriva på svenska i den :Hahaa: ) Det gjorde att det inte blev så stor tröskel att faktiskt börja använda den. Bara att starta, titta på morgon/förmiddagsuppgifterna och köra igång. Sen efter hand har jag rensat bort uppgifter som inte stämmer här och lagt till det som behöver göras. Men det har jag lättare för att göra när jag redan har basen att utgå ifrån. om jag skulle skrivit uppgifterna helt själv från början skulle det aldrig blivit av. :hide: :?

Homeroutines är upplagd så att det dels är uppgifter/rutiner som ska göras varje morgon/förmiddag och varje morgon/kväll (man kan i finliret ställa in vilka dagar det gäller och appen byter sen automatiskt så att rätt uppgifter dyker upp rätt dag, t ex barnens läsläxa som ska göras på tisdag och torsdag och gympakläder som ska med på fredagar och inga fruktlådor och ryggsäckar på helgen)

Sen finns det uppgifter för varje vecka, t ex vattna blommorna, läsa skolans veckbrev och vad annat som passar in.

Det finns också en to do-kategori för annat som behöver göras, typ någon gång i framtiden måste jag komma ihåg att ringa mvc. Kanske…

Och sen det olika zoner för hemmet. Varje dag är en uppgift 15min i fokuszonen. Denna vecka är hallen och ett av barnens rum min zon. Så när jag ska göra mina 15 min går jag in i den kategorin i appen och väljer en av uppgifterna, igår städade jag på Es skrivbord. Jag sätter igång timern som finns i appen och försöker verkligen hålla mig till de där 15 min, inte fortsätta. Jag är expert på att fortsätta och köra totalt slut på mig och inte orka igen på ett par veckor. Men med 15 min och en färdig lista hinner jag ganska mycket. Och jag vet att jag får en ny chans imorgon.

Zonerna kan man också redigera själv, både lägga till, plocka bort uppgifter, ändra ordningen på rummen, antal zoner osv.

Varje sak man har gjort kryssar man för en liten stjärna. Något av det mest fantastiska är att stjärnorna nollställer sig över natten (eller efter veckan, eller när tiden för fokuszonen är slut) så även om man inte hann och orkade och kunde igår så får man en ny chans imorgon utan att det känns som det släpar efter med uppgifter från igår. För mig är det en lättnad.

Jag ska inte säga att vi har välstädat, långt därifrån. Men det är inte superjättehemsktfruktansvärt rörigt längre. (Mer än i köket, och tvättstugan och klädkammaren som mannen fyllt på med sina saker och röror i och det orkar jagi nte bry mig om längre :roll: :? )

För mig fungerar appen så bra eftersom det är tydligt vad jag ska göra, jag behöver inte fundera på vad jag ska göra och det är avgränsat, så jag slipper en hel del av panikkänslorna om att det är oöverstigligt och meningslöst och att jag inte vet vart jag ska börja. Och så gör jag inte alldeles för mycket ena dagen för att inte orka på en vecka sen.”

/L

Ja ni hör, idel lovord! Homeroutines funkar för iOS och mer information och nedladdningslänk hittar du här: www.homeroutines.com

21 reaktioner på ”Recension: Homeroutines

 1. Men fy vad du suktas!! Den lät verkligen som nåt för mig, på många olika sätt.

  Och idag kan du förresten se nåt nytt på min sida, som är sorgligt eftersatt, men alltså uppdaterad idag. 🙂 Fast du känner ju mig under annat namn ja… nåväl, jag tror du listar ut vem det är ändå. Och eftersom jag inte kommer ihåg adressen till sidan får du googla på mitt nick. Sorry för merarbetet… 😉

 2. Hm…. låter som nåt både för min man och min son, det där…. Brukar skicka dina nyhetsbrev vidare till mannen faktiskt eftersom jag inte har nån smartphone.

  Stor kram till dig!

 3. Försökte kommentera ett inlägg från dig som jag får via mina mail…. men det går inte ens att hitta inlägget. Blir jätteförvirrad. Inlägget heter Affektsmitta…. det var så fint skrivet… så perfekt handlande. Jag blev rörd och ville bara skriva va fint du möter din dotter å så hittar jag inte inlägget….

  Hoppas du får en fin dag.

 4. Jag ville också kommentera Affektsmitta, men sidan finns inte mer än i readern?

  1. Du är en hjälte.

  2. Jag tänkte på dig och den här diskussionen som fler borde ha, om affektsmitta och annat Hejlskovskt/Greeneskt/whomeverskt, när jag hade en diskussion med kollopersonal igår. Suck. Ville inte belasta dig med gnäll, men du var lite av en tröst i tanken, du och en väninna som också vet och förstår mer än många som kallar sig proffs på saken.

 5. Tråkigt att den inte fanns till Android (hittade den inte där, tror jag), men jag fick upp en annan liknande app som jag testar: Chore checklist.
  Vissa av de fördefinerade aktiviteterna kanske var lite städnazi/överdrivet hygieniska: ”Daily Routine: … Spray shower door”. Sedan sökte jag på ”checklist” och ”todo” på https://play.google.com/store och fick upp lite andra förslag, som jag inte hunnit testa…

 6. Pingback: HomeRoutines på svenska | M som i underbar

 7. Väldigt gammalt inlägg förvisso, men jag läste det här för några månader sen och provade appen och TACK! Tack så otroligt för tipset, HomeRoutines har bokstavligt talat förändrat vårt liv och framförallt vår hemmiljö, ”skynda långsamt”-tänket på en så otroligt överkomlig nivå att det nästan känns barnsligt att man inte kommit på det själv tidigare…
  Tipsade mitt boendestöd om appen och hon har delat med sig till sina kollegor som hittat stor inspiration i just den isärplockade och tydliga schemaläggning appen jobbar med. Igen, tack för att du delar med dig av ovärdeliga tips för att underlätta för fler som behöver det! 💗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.