Skolstart. Oklarheter, övergångar och starka känslor är en dålig kombo.

Första skoldagen efter jullovet.

Man kunde tro att det skulle vara en kaotisk morgon, men jag har varit mamma i över 20 år och vi har sju barn… Här görs inga nybörjartabbar; väskorna var packade och kläderna framtagna igår. Till och med gympapåsen, som inte ska användas förrän imorgon, är klar. Schemat är fixat. Hallen är städad.. Vi har dessutom sett till att alla har ätit ordentligt, duschat, pratat igenom morgondagen, lovat att skjutsa till skolan (vi har fått 15 cm snö senaste dygnet; inga cykelvägar är plogade) och gått och lagt oss i tid. Kort sagt har vi gjort allt man måste och lite till för att vara förberedd inför skolstarten.

Trodde jag.

Trettonåringen – som älskar skolarbetet i ALLA ämnen + kompisar + maten – grät i säkert 15 minuter innan hon äntligen fick på sig skorna och kom ut genom dörren.

På väg ner för trappen vände hon sig om och ropade ”Men jag vet inte vilket SO-ämne vi ska ha och det är träslöjd i stället för textilslöjd som är jättelätt det är bara att ta en bit tyg och sy nåt, klart, och jag vet inte vilken mat det är!”

Träslöjdsläraren är extremt strukturerad. Extremt. På nivån aspiebarnen avgudar karln. Hans steg-för-steg-instruktioner på webben skulle få vilken arbetsterapeut som helst att gråta av glädje. Trettonåringen gillar honom, egentligen.

SO-ämne och mat hade jag kunnat kolla upp åt henne. Om hon hade kunnat tala om vad det var som kändes så svårt. Utöver den uppenbara övergången. Det här är barnet som brukade gråta varje dag över att åka till förskolan, för att sedan gråta över att bli hämtad. Oklarheter, övergångar och starka känslor är en dålig kombination.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.