Klok

Tolvåringen sitter i baksätet medan vi kör till musikskolan. Vi pratar om idrotten i skolan, som på grund av coronaviruset sedan några veckor hållits utomhus. Tolvåringen älskar idrott!

Jag är försiktig runt mina barn med prat om virus och pandemier. Mest för att jag vet med mig att jag kan prata i all oändlighet om saker som andra finner otäcka. Och min fasta övertygelse kring barn är att de sällan behöver veta mer om svåra ämnen än de själva visar att de vill. Det är en regel jag håller hårt på. Nu upptäcker jag att jag gått in i för stor detalj ändå. I en familj med många specialintressen är det något vi regelbundet behöver ha koll på; ville den andre verkligen veta allt om virusets ytkemi och hur det binder till receptorer? 😉

”Ledsen, hjärtat, nu började jag prata om saker du inte ville veta”, säger jag. ”Det var inte meningen att skrämma dig.”

”Åh, jag är inte rädd för coronaviruset”, säger hon lugnt.

”Är du inte?”

”Nej. Jag tänker på det du sade förut en gång, mamma: ‘Vi behöver inte vara rädda, men vi ska vara försiktiga’. Det är bättre att jag låter bli att krama folk än att jag oroar mig.”

Och i backspegeln är det som om en uråldrig själ tittar ut genom hennes ögon och möter mina. I en plötslig vision är det den vuxna kvinna hon kommer att bli – inte barnet med de starka känslorna – som sitter där i mitt baksäte; klok, samlad och lugn. Med oändlig stolthet tänker jag för mig själv: Så går livet, alltid framåt, aldrig tillbaka.

”Det är bra”, säger jag till slut. ”Vi behöver inte vara rädda. Men vi ska inte heller vara korkade. Vi behöver inte krama alla.”

4 svar till “Klok

  1. Malin Lindqvist

    Japp, jag har också en sån uråldrig vishet här hemma som blickar in i min själ ibland.
    Eller tramsar så jag blir vanvettig.

  2. Ja i denna vardag så känns det förvånande att ens barn är så kloka. Känner igen det du skriver. Saker som jag tror ska vara svåra att tänka och prata om… och så är det inte det :-O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.