Det lågaffektiva förhållningssättet handlar inte om att ändra på den andre

Ibland möter jag personer som testat att backa för att undvika meltdown, att kravanpassa eller tydliggöra, och barnet slutar explodera. Fast är fortfarande lättriggat, har svårt för överraskningar osv. Och så tänker de att lågaffektivt bemötande ”inte fungerar”, för att barnet inte ändrats.

Men skillnaden med ett lågaffektivt bemötande är inte att barnet mirakulöst blir av med sin personlighet och sina erfarenheter, även om det givetvis sker en utveckling på sikt hos dessa barn. Skillnaden är att när vi förstår vad beteendena står för och accepterar att barnet inte kan vissa saker bättre, då blir vi inte arga. Och då triggar vi inte barnet ännu mer, och vi slipper att hamna i besvärliga rundgångar och sammanbrott.

Barnet som har en ”negative first reaction” – som först ser det dåliga i varje situation – kommer fortfarande att göra det. Barnet som har svårt för ljud och stök, och som reagerar med att bli sur, gnällig eller irriterad när livet blir jobbigt, kommer fortfarande att bli det. Och tonåringen som tycker föräldrarna inte fattar nåt, och som gör allt med en suck eller gnäll, kommer troligen fortfarande att bete sig så – precis som en massa andra, helt vanliga, tonåringar kan göra.

Det lågaffektiva förhållningssättet handlar inte om att ändra på den andre. Det handlar om att ändra på mig. På hur jag tolkar det jag ser. Vad jag anser är normalt. Hur jag förebygger och hanterar starka känsloutbrott.

Om jag tror att barnet plötsligt kommer att bli följsamt, glatt och förstående bara för att jag håller mig lugn, då tror jag antagligen lite fel. Visst ändras barnets beteende när mitt ändras. Men framförallt blir alla de där små gnistorna som dagligen uppstår runt ett barn som är lite mer som ett tändstål än en fluffboll, inte till några gigantiska skogsbränder, när mitt beteende lugnar starka känslor i stället för att driva upp dem.

8 reaktioner på ”Det lågaffektiva förhållningssättet handlar inte om att ändra på den andre

  1. Har i något år försökt tänka lågaffektivt kring främst mitt ena barn, minns att jag tyckte att det var svårt i början men nu minns jag inte varför. Nu när jag läser ditt inlägg så tänker jag att det handlar om att livet inte handlar om vem som har rätt i objektiv mening utan snarare att målet är att alla ska vara så nöjda som möjligt. Och min son är så mkt mer nöjd när jag inte lägger orimliga krav på honom och då blir ju jag också nöjd. Använder det också jättemkt i mitt jobb som bibliotekarie, jag kan ha hur rätt som helst i möte med låntagare men det blir så himla mkt lättare om det inte är viktigt för mig att vinna situationen utan fokusera på att vi båda ska bli nöjda oavsett utgångspunkt.

  2. Oerhört glad att jag googlade vad skillnaden mellan melatonin och ”cirkadin-melatonin” och på direkten tog mig in på din sida, nu har jag läst i nästan 3 timmar, istället för att sova, och jag tror att min stackars mamma har fått minst 15 sms med screenshot och massa skratt-gråtande smileys, bara för jag har själv autism, och kan vara väldigt autistisk då och då, och inte blir de bättre med åren heller, hahah, är 28år och känner igen mig själv både i nutid och dåtid när jag läser din blogg, och sättet du skriver lyckas verkligen fånga upp mitt intresse! Tack så mycket! 🌹

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.