Tillsammans

Den lilla pojken sneddar in före mig och skuttar upp i rulltrappan på tågstationen. Jag är inte överraskad. Redan i den förra rulltrappan bedömde jag honom som en joker. Ett osäkert kort, vars beteende och valör inte alltid kan förutses. I alla fall inte enligt samma regler som för andra. Han är bedårande. Dessutom tittade jag en extra gång när jag kom upp, för att inte råka krocka med just det här barnet.

När mamman, som kör småsyskonet i en barnvagn och har svårt att hänga med, vänder sig mot mig vet jag redan att hon kommer att ha en ursäktande min. Så jag ler stort mot henne. Ser till att hon kan läsa i mitt ansikte att jag tycker att hon har ett fint barn, och gör ett bra jobb.

Få saker har gett mig mer styrka genom besvärliga situationer där barnen betett sig konstigt eller fel, som andra människors gillande. Eller sympati, beroende på situation. Ögonkontakten som säger ”jag vet precis”, leendet som säger ”det kanske inte är PK, men jag håller faktiskt med din unge om det hen just sade (så högt att alla inom en kilometers radie kunde höra)”. De blickarna. De leendena. De har räddat min dag – och mitt förstånd – fler gånger än jag kan nämna.

Mamman blir överraskad, men hon ler tillbaka. En kort stund står vi bara där. Sedan är ögonblicket förbi och barnen kräver hennes uppmärksamhet.

Bara ett leende. Bara ett par sekunder. Ändå tror jag att vi gick därifrån stärkta, båda två. Sedda. Hon som var jag, och jag som så länge varit hon. Tillsammans för ett ögonblick i det stora det är att vara förälder.

2 svar till “Tillsammans

  1. Det behövs inte så mycket för att göra goda handlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.