När stressmamman och proffsmamman ryker ihop

En morgon för svåra val. Elvaåringen har som ni kanske vet varit febrig och/eller förkyld nästan konstant sedan i vintras, och sedan drabbades hon av en utdragen post-virus-trötthet. Barnets frånvaro har alltså varit större än någon inblandad gillar. Samtidigt har den varit ofrånkomlig; man åker inte till skolan med feber och hosta, inte heller när man är så trött att siffrorna dansar på pappret och man inte kommer ihåg uppställningar i sitt favoritämne, matematik.

Nu är pollensäsongen i full gång, och det vanligtvis pigga barnet vaknade knappt till i morse. Men hon gick upp när jag sade till henne, och jag trodde hon var uppe efter att hon varit på toa, men hon hade helt enkelt somnat om i sängen i stället…

Även efter astmamedicinering (igår hade hon riktiga indragningar, jag fick hämta henne från skolan!) var dagsformen knapp. Ingen feber. Ingen snuva, dock en del astmahosta. Och så förlamande trötthet. Att bestämma att hon skulle vara hemma var en enkel sak. Jag informerade om det, och hon somnade om nästan direkt.

Nu är hon dock uppe. Inte med någon större fart, utan mer som ett urdraget batteri, det går bra så länge hon egentligen inte måste göra nåt. Men då går det bra.

Den stressade mamman inne i mitt huvud säger saker som att ”hon kan ju åka nu, nu är hon vaken, tänk på allt hon missar!”

Proffs-mamman tittar stress-mamman rakt i ögonen och säger saker som ”Här ska inga barn stressas till skolan bara för att hämtas om en timme eller två igen.”

Stress-mamman medger att det är mer än troligt att barnet har feber imorgon.

Proffs-mamman är för behärskad för att säga ”där ser du själv!”, men hon tänker det sannerligen. Väldigt högt tänker hon det.

Stress-mamman säger trumpet att man i alla fall kunde fråga barnet. ”Du. Nu är du ju vaken och igång. Ska jag skjutsa dig till skolan?”

Proffs-mamman suckar, rullar med ögonen och håller tyst.

Stress-mamman säger surt att om du får bestämma kommer barnet att vara hemma från skolan tills hon blir arton allraminst.

Proffsmamman veknar när hon hör detta känsloutbrott, och säger mjukt: ”En av oss kan det här området väldigt mycket bättre än den andre. Vi vet båda två vem det är. Jag märker att du är väldigt stressad, så jag tar över nu.”

Proffs-mamman frågar inga uttröttade och stressade barn om de eventuellt kan tänka sig att åka till skolan ändå. För hon kan det här med stress, belastning och återhämtning alldeles för bra, och vet att ingen kan vila om de hela tiden blir störda…

11 reaktioner på ”När stressmamman och proffsmamman ryker ihop

  1. Åh, jag tycker att detta är så svårt men kämpar med att låta proffs-mamman ta mer plats. Den äldsta har haft några trötta veckor. Denna vecka blev det skola 3 av fem dagar. När jag och hans pappa hämtar honom i skolan frågar han sin pappa om de kan fiska i helgen. Han älskar att fiska. Ja, vi åker redan idag säger pappan. Nej, inte idag svarar sonen. Varför då undrar pappan som tyckte att han var väldigt snäll. Min bensin är slut och jag behöver vila. Triumf är vad jag känner. Något bra har jag ändå gjort liksom.

  2. Alltså! Känner igen mig. Det är bara det att stressmamman ofta tar över här 😦 Min 12-åring har ADD och autism och allergi/astma. Så han blir ganska ofta förkyld/allergisk. Och han har svårt att klara skolan pga inlärningssvårigheter. Jag hjälper honom jättemycket för att han ska klara skolan, vilket han nu gör. Men att han ska vara hemma så mycket pga förkylningar och allergi stressar mig. Dessutom har han haft ångest i perioder och då haft ”ont i magen och huvudet” Ofta skickar jag iväg honom ändå, om han inte är jätteförkyld eller sjuk, vill säga. Har den där konversationen som du beskriver med mig själv hela tiden. Hur jag än bestämmer känns det inte bra. Jag är livrädd för att få en hemmasittare samtidigt som jag inte vill stressa honom. Det är en jättesvår balans, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.