Faktakonfetti och hantverkstankar

Mathilda kommer älgande in i vardagsrummet, där jag sitter och syr medan barnafadern läser högt för hela familjen från hallen. Vi läser ofta högt en stund på kvällen. Det hjälper framför allt Mathilda att slappna av. Men nu är hon ingalunda avslappnad.

”Jag har ont i mitt ben! Här! Det gör inte jätteont, men det är jobbigt, och det är en skarp smärta!” säger hon, och pekar upprört på sitt ena lår.

”Har du suttit på toa och lyssnat en stund?” frågar jag.

Självklart har hon det. Jag noterar att jag borde ha kollat och inte antagit att hon var i sin säng, bara för att jag inte såg eller hörde henne någon annanstans.

”Okej. Då beror det antagligen på att du fått lite tryck mot benet, så blodet inte kommit fram så bra. Det är inte direkt farligt; vävnaderna klarar sig utan blod i kanske 6-7 timmar. Men det är obehagligt. Det viktigaste är dock att det snart går över. Gå och lägg dig i din säng så kommer det alldeles strax att kännas bättre.”

”Okej”, säger Mathilda, förvånansvärt medgörligt. Hon går ut mot hallen igen, där pappa sitter, och jag påminner hennes ryggtavla en sista gång, så att hon inte ska glömma på de två meter som återstår till hennes rum:

”Klättra upp i din säng nu!”

Det känns en smula surrealistiskt att det hela gick så lätt: katastrof avvärjd medelst tvärsäker röst och små konfettibitar av fakta. Som magi. Eller, snarare, som många års erfarenhet, destillerade till några synbarligen enkla meningar, och ett tonfall stadigt som stjärnhimlen där utanför fönstret.

Själva hantverket, hur man gör, tröttnar jag aldrig på att utforska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.