När sanningen låter som en lögn

Kvällens lågaffektiva tanke handlar om när sanningen låter som en lögn:

”Gå och ät kvällsmat!”

”Jag har redan ätit.”

”Okej, gå och borsta tänderna och lägg dig.”

”Men jag är hungrig…”

Man kunde tro att det här är ett typiskt exempel på att barn ibland inte är helt ärliga. Och det kan det vara ett exempel på, i synnerhet om vi menar de lite mer hoppsan-lögnerna, som liksom bara händer, när impulskontrollen inte är på topp. Vilket den hos många barn och ungdomar inte alltid är.

Men det kan även vara ett väldigt typiskt exempel på det som kallas bristande central koherens, eller detaljfokusering. När man inte får ihop frågan med sammanhanget: ”Jag har ätit. Huruvida jag vill äta mer eller inte är inget jag kopplar till frågan.”

Andra klassiker är ”Har du duschat?” – ”Ja.” (i förra veckan) eller ”Kan du öppna fönstret?” – ”Ja.” (gör ingen ansats att öppna fönstret)

Bristande central koherens är typisk för mycket små barn, men också för personer med autism och i viss mån även andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, oavsett ålder. Dessutom är det en förmåga som kanske 20% av befolkningen aldrig blir jättebra på. Det innebär att det vi tolkar som en lögn, många gånger riskerar att handla om en oförmåga.

Och det är ganska stor skillnad på att ljuga någon rakt upp i ansiktet, och att svara bokstavligt på en fråga, eller hur?

3 svar till “När sanningen låter som en lögn

  1. Mycket igenkänning på det…

  2. Om jag hade fått en krona för varje fråga ”Kan du…?” som sedan behöver följas upp med ”Gör det också!” Jag har varit i båda ändarna av sådana konversationer. 😀

    Lite som ”Vill du ha A eller B?” och svaret blir ”Ja.” (Jag vill ha A eller B.) Tänk kretslogik här. Det är lite så min hjärna funkar ibland. Nu när jag är äldre oftast på pin tji än på allvar, men inte alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.