Bedöm inte vår vardag utifrån julbesöket.

Kära du som hälsar på en familj där det finns barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), som autism, Tourettes eller ADHD, så här i juletid! Det är klokt att utgå från att inget du ser eller upplever har någon koppling till hur det ser ut i våra familjer när du inte är där, och det inte är december.

December är en tuff tid för våra barn och våra familjer. Besök är ofta ansträngande. Kombinationen innebär att mycket kommer att vara annorlunda än du trott. Det kan se ut på många olika sätt.

Kanske är det svårare och värre än vanligt, med skrik, bråk eller ledsamhet.

Kanske håller barnen och vi vuxna ihop extra bra, och även när det sker med käkarna hårt spända och näven knuten i fickan kan det då se ut som om vi är vilken familj som helst.

Kanske bryr vi oss faktiskt inte alls om att tillrättavisa vårt barn inför dig, eftersom det a) är mycket orättvist mot barnet att försätta hen i en så svår situation och b) bara riskerar att göra allt värre.

Kanske tillåter vi saker du aaaaldrig skulle tillåta, eller avbryter och förbjuder saker som du tycker är helt självklara. (Det här är inte ditt hem. Hantera det.)

Kanske är våra barn bara precis som vi själva var som små, inte behöver de några diagnoser?! (Ledtråd: Det här är vad ordet ”ärftlig” betyder.)

Kanske är det nåt helt annat du reagerar på, eller finner provocerande, eller inte förstår.

Det du med all säkerhet kan räkna med är att det du ser eller tror dig se, inte riktigt motsvarar vår vanliga vardag. För sånt är livet i våra familjer. I synnerhet i december. Och i synnerhet med gäster. Väl mött, ändå!

6 svar till “Bedöm inte vår vardag utifrån julbesöket.

  1. 😂”väl mött, ändå” vilken underbar slutkläm!
    Ja, precis så är det!

  2. ”Han är preciiiis som du var när du var liten”, dvs det är inget konstigt med honom. Jo jag tackar jag….

    Men du glömde en variant Tina. ”Han verkar inte ha så stort behov av rutin”. I bästa fall fick barn och svärson/svärdotter till läkaren som gjorde min utredning lite mer förståelse. Läkaren uttalade sig att det ibland verkar vara föräldrarna som har behovet av rutinerna och inte det autistiska barnet. Så var det med hans barnbarn. Barnbarnets föräldrar var noga med att rutinerna skulle hållas men barnet verkade inte må dåligt av att brotten när han var på besök hos läkaren. Så jag fick förklara att det var precis samma sak för vårt barn när han är hos sina farmor och farfar och sen kraschade han ett par dagar senare när han hade kommit hem. Att kunna göra och att kunna upprätthålla är två helt olika saker.

    Att han inte kunde förstå det kan kanske förklara varför jag dels inte fick den adhd-diagnosen jag sökte för och att de dels inte såg att jag hade några större autistiska problem. Jo jag tackar jag. Sitta i ett rum med två experter och prata npf, det blir inte så mycket bättre för mig än så. Men av det emotionella gensvaret lär de inte ha fått så mycket mer än stilla leende. Men om man är högfungerande och ler på de rätta ställena så krävs det experter som de på mitt gamla jobb för att se igenom det.

  3. Hoppas ni får en fin jul. 🎄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.