Luktsinne

”Är de här okej?” undrar maken, och sticker fram en chorizo från kylskåpet alldeles framför min näsa.

Jag backar, vänder bort huvudet och frustar för att få bort stanken ur näsan. Det är de inte. Och jag har strategier för att lukta från lagom avstånd, tack så mycket. Jag sätter inget så nära min näsa direkt.

Och jag tänker på alla som måste börja skolan nu, med sinnena uppskruvade på max, och är plötsligt så glad att det enda jag har är ett ovanligt gott luktsinne…

I min erfarenhet är risken för problematisk skolfrånvaro betydligt högre hos barnen och ungdomarna med stora perceptionsstörningar. Miljön blir helt enkelt för tröttande. Det borde vi väl kunna rå på, år 2018?

8 svar till “Luktsinne

  1. Min dotter är en av dem och hon börjar förskoleklass på måndag. Hon klarar tex inte av att gå till badhuset pga ljudnivån och håller ofta för öronen. Kläder och skor är ett kapitel för sig men denna sommar har varit underbar för henne då hon varvat två sommarklänningar samt kunnat haft sandaler i flera månader. Hon är även känslig för lukt och äter sällan med eller samma mat som oss då hon inte klarar av lukten från många livsmedel. Har du något konkret tips på hur vi tillsammans med skolan kan hjälpa och underlätta hennes dagar?

    • ❤ Åh! Jag ska fundera! Hörselkåpor är ibland besvärliga, ett par tätslutande hörlurar kan vara bättre för vissa. Tryck mot kroppen, tex knästrumpor eller maggördel/korsett hjälper vissa, liksom tyngdtäcke och tex vetesäck över axlar eller i knäet.

      Rent praktiskt tänker jag att ni kanske kan besöka skolans lokaler ensamma, imorron eller någon eftermiddag, tillsammans med nån som kan visa er runt, så ni kan förutse vilka ställen som kan bli extra besvärliga?

  2. Naturvetaren i mig säger att man ska hålla föremålet en bit ifrån sig och vifta lite försiktigt med handen. Den lärdomen blev befäst i gymnasiet när en kompis tog en djup sniff på korken till flaskan med klorvatten 😂

  3. Kemistviftningen är allmänbildning! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.