Över krossat glas

Har jag nämnt hur mycket jag HATAR vårdbidragsansökandet? För plötsligt måste mitt fantastiska, speciella barn jämföras i detalj med sina jämnåriga. En jämförelse som är orättvis, rentutav omöjlig att göra. Vad spelar det för roll att hon har världens vackraste smilgrop i ena kinden och att jag älskar henne högre än mitt eget liv? Det är bara allt det där hon inte kan som räknas. Bara allt det hon inte är.

Hela vår vardag ska kategoriseras, mätas, bedömas, i timmar och kronor och ören. Och de där timmarna adderas inte bara i excelarket, de lägger sig också som ett ok över mina axlar. Jag svajar ostadigt när jag upptäcker exakt hur orimlig den arbetsbörda jag alltid bär på, är. Och kronorna, som känns så futtiga i sammanhanget, måste ändå summeras.

Jag vill bara gråta. I stället måste jag fylla i blanketter. Flera stycken. Före midnatt. För att jag prioriterat att vara med mitt behövande barn under den här sommaren, när hon är hemma på heltid, framför kontakter med diverse instanser. För att jag helt ärligt inte ens orkat tänka på att påbörja den här knäckande processen igen förrän jag absolut måste, och knappt ens då.

Det pratas om rättigheter. Men det ingen berättar är att för att få tillgång till dem måste vi vandra över krossat glas.

#RättenTillObetaldAdministratörstid #SåKalladeRättigheter #Knäckande

16 svar till “Över krossat glas

 1. Krossat glas var en fin jämförelse, jag hade nog skrivit brinnande kol 😉

 2. Åhh mår dåligt bara av att läsa att det är dags för någon annan att gå igenom denna process. Man känner sig utblottad, förnedrad och som man smutskastar sitt/sina barn. Och att man ska behöva jämföra sitt barn mot ett ”normal barn” är inte lätt för vad är det? och när man själv bara har barn med npf-diagnoser.

  Nä första gången jag gjorde den här vårdbidragssvängen slutade det med att jag själv fick sjukskrivas för deprition en period. Så önskar inte änns en fiende att behöva söka vårdbidrag.

 3. Blä. Nu påminner du mig om de där läkarintygen som legat i ett halvår utan att jag fått in ansökan. Vi har varit utan vårdbidrag flera år nu. Bara för att Jag inte orkar skriva den där ******* ansökan. Jag orkar inte sätta mig ner och förklara för en främmande människa exakt allt som är jobbigt med mina barn. Inte det bra och fina med mins fantastka ungar. Nej – bara det negativa är det som ska fram…

  Sist lade jag ner ett jättejobb och tyckte vi hade en bra ansökan. Vi fick 1/2 vårdbidrag i ett år, (för två barn) sedan skulle ny ansökan in men det har vi som sagt inte lyckats med…

  • Nu vet jag inget om er situation men tycker det låter snålt. När jag senast gjorde min intervju så sa den handläggaren att 2år var standard tid för vårdbidraget. Blev förvånad sen när beslutet kom och vi fick 1helt (för 2 barn) som löper under 3år.

   Att det känns som ett lotteri vad man beviljas gör det inte roligare att fylla i ansökan.

  • Styrka, Åsa! ❤

 4. Usch ja, det känns som om man sitter och ”skriver ner” sitt barn, outar det, inte älskar det. Svårt är det också, även fast jag (och du!) behärskar ordets gåva. Tar tid gör det med… Hur kan jag rimligen veta vad ett ”normalt” barn kan? När mitt barns NT-kompisar kommer noterar jag ofta vad de inte kan: de är inte lika snabba intellektuellt, de är inte allmänbildade som mitt barn, de är inte… Men! Jag tycker så mycket om dem ändå!
  Nästa gång jag ska gå på krossat glas ska jag ta med vilken tid det tar att skriva till FK, hur mycket tid det tar att observera mitt barn (och kompisarna) och i och med det anteckna nya förmågor.
  Jag vill bara vara förälder till mitt yrväder som berikar mitt och andras liv (och en viktig vuxen för dem jag inte är förälder till).

 5. Att överhuvudtaget förnedra sig och ta upp alla negativa saker (vårdbidrag, sjukskrivning)… Jag har hoppat ur systemet och sköter min egen rehabilitering!

 6. Det är kanske inte helt enkelt att motivera sig själv till att skriva sådant här om man har adhd heller…

  Men vårdbidraget är ju egentligen tänkt som ersättning för det extra arbetet man har som föräldrar med ett barn med extra behov. Borde man inte då få extra ersättning för all den administration som föräldrar till NT-barn slipper?

  • Jag har med det som en punkt… För det är inte en liten tidsåtgång, korrespondens med myndigheter, att leta information, överklaga, rådgöra, författa…

 7. Jag relaterar så mycket. Har inte förmått mig att söka än trots att han haft diagnos i 5 år. Han har försökt hjälpa oss att ansöka, säkert 6 möten har vi haft om det. Men nu måste jag för hans skull så han kan få ut på sin försäkring.

  Usch.

  Kram

 8. Åh, jag står på precis samma ställe just nu! Har vb för min äldsta sedan något år och det var bland det värsta jag har gjort när jag sökte. Förnedringen, usch. Jag berättade säker om mitt barn som inte alls känns ok att berätta. Jag fick lov att se på honom i jämförelse med andra barn och det var extremt knäckande. Nu är det dags att söka för den yngsta. Vi har dessutom flyttat så äldsta ska byta skola och yngsta börja skolan och mitt i denna svåra omställning famlar hela familjen i mörker. Jag hoppas att livet på lång sikt blir bättre, annars hade vi inte flyttat. Men logistiken är knäckande. Har ingen någonsin flyttat med barn som har npf? Ja, sen uppe på allt ska vårdbidraget sökas. Önskar att en viss diagnos gav en viss summa för alla även om den var lägre. Tror dessutom det vore mer rättvist.

  • Åh, styrka! Jag tänker att man kunde ha ett diagnosbaserat ”minstabelopp”. Och om man liksom ansåg att det var mer arbete än så fick man ansöka om mer… Det tror jag många hade tjänat på, inte i pengar, men i energiåtgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.