Alla dessa fuskare på nöjesparkerna. Eller?

Jag kan inte släppa att nöjesparkerna börjat om med att kräva mer intyg för att ”Många har missutnyttjat möjligheten att ta med en ledsagare gratis”.

Vem är det som upptäckt detta ”missutnyttjande”? Är det personalen i kassorna? Sommarvikarierna vid åkattraktionerna? Ursäkta mig om jag är oimponerad, men om det vore så enkelt att urskilja osynliga funktionsnedsättningar att 17-åringen vid barnkarusellerna kunde göra det, då hade vi inte behövt stå ett år i kö för att få en utredning på ytterligare tre år, med diverse specialutbildade proffs på habiliteringen. Då hade vi bara knallat in på närmaste nöjespark och frågat dem direkt.

HUR vet parkerna att detta missutnyttjas? För mig låter det misstänkt likt det jag får höra dagarna i ända:

”Jaså har hen autism, det kan jag väl aldrig tro?!”

Nej, du kunde inte det, va?

”Det är inte så allvarlig autism väl?”

Näe, det är en skämtvariant…

Autism är inte nån light-diagnos. Har man autism, då har man autism, och hur svår eller allvarlig eller problematisk eller vad man väljer att kalla det, är inte relaterat till nåt som du som åskådare enkelt kan se… ”Högfungerande” autism är ett suspekt begrepp, som helt enkelt betyder ”mer osynlig för gemene man”, eller med andra ord ”jobbar hårdare för att fejka normal”.

Autism är en diagnos som är svår att få, just för att den innebär att ett barn har svårare än 99 andra barn att navigera i sin vardag. I synnerhet flickor får diagnosen sent numera, i mitten av tonåren eller senare, och kvinnor ska vi inte ens tala om. Jag känner på riktigt vuxna kvinnor som nekats autismutredning på grunder som ”du har ju inga betalningsanmärkningar” eller ”du har en högskoleutbildning”.

Och så har vi då ADHD. Som också är en diagnos som är svår att få, tvärtemot nån sorts allmän uppfattning att ”såna här diagnoser får ju vem som helst nu för tiden”.

Ledsen att sticka hål på den bekväma bubblan, men svaret är nej. Det är inte lätt att få en ADHD-diagnos idag. Och det blir inte lättare av att diagnosen inte alls tas på allvar av Svenssons som inte har en aning om vad det är, men ändå känner sig kompetenta nog att bedöma om nån har det eller ej. (Ledtråd: Om du inte har lust att ge en hjärtkirurg några tips om bra operationsmetoder ska du nog inte heller ge en psykiater tips om bra sätt att utreda ADHD.)

Newsflash: Det är därför det kallas OSYNLIGA funktionsnedsättningar. För att de inte syns för gemene man. Och därför frågar jag mig om alla dessa ”fuskare” verkligen avslöjats, eller om det återigen bara handlar om fördomar.

8 reaktioner på ”Alla dessa fuskare på nöjesparkerna. Eller?

  1. Jag tror att vi borde anlita folk från Liseberg och Co till vårt utredningsteam. Tänk, till varje patient är vi fyra professionella som jobbar i tre månader för komma fram till om det är autism. Samtidigt fixar visst nöjesparkerna det här på fem-tio minuter i kön?

  2. Om diagnosen hade stått skriven i panna hade de ju inte kallats dolda handikapp.

    Ändå rena turen att inte nöjesparkspersonalen har börjat avlasta BUP/psykiatrin med npf-utredningar för att korta vårdkön.

  3. Kanske har fler och fler fått reda på att möjligheten finns och då drar nöjesparkerna åt möjligheten istället för att glädjas åt att fler kan ta del av deras utbud. Blä för dom.

    Fick själv autism/adhddiagnos först för några år sedan, efter 20 år inom psykiatrin på olika sätt. Hade kunnat spara mycket lidande om jag fått den tidigare. Och nej, nästan ingen tror mig när jag säger jag är diagnosticerad. ”Dom måste gjort fel.” tycker dom flesta. Och jag vet faktiskt inte alls längre. Det sätter ändå tvivel i huvudet på en. Blä för det också.

  4. Tack
    Tack för skrattet mitt i allt som är så absurt. Även om det är så tragiskt att det är så här så skrattar jag när jag läser ditt sätt att framställa allt. För trots att det är mina barn det handlar om så är det så skönt att någon annan ser o sätter ord som snurrar i mitt huvud på pränt. Tack igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.