Energi nog till att välja

Tioåringen har haft jätteroligt på födelsedagskalas. Hon ville inte alls åka hem, utan kedjade fast sig under matbordet med ett par handbojor hon hittade i leksakslådan. En stunds betänketid löste det problemet innan det egentligen blev ett problem, liksom så många gånger förr. Det gäller att känna sina löss på gången.

Men nu står vi i mataffären, där vi stannade lite snabbt för att köpa hamburgerbröd. På vägen in har det gått upp för barnet ifråga att det blir hemmastekta köpehamburgare, fast såna som man köper i frysdisken. Inte hemgjorda, från färsk köttfärs. Och det finns en gräns för hur många bakslag man kan hantera på en lördageftermiddag, när man är tio år. Det gäller förresten fyrtioåringar också. Alla når vi ibland en gräns när det får vara nog.

Tioåringen är samlad. Fast hon pratar nedslaget om allt som är dåligt med precis allt hon råkar få syn på. Det är rätt jobbigt, och troligen mer för henne än för mig, som under många år förfinat gåvan att säga ”aaaaa” och ”mmmmm” på rätt ställen utan att egentligen lyssna. Det är inte en sån där grej man vill vara bra på. Men just nu är det ganska praktiskt.

För att få henne på andra tankar pekar jag ut hyllan med små målarhäften med fina mönster och föreslår att hon bläddrar lite i dem. Tioåringen älskar allt som är pyssligt, litet och allra helst svårt. I veckan har hon lärt sig att sticka, och jag svär, hennes första stickning såg bättre ut än mina gjorde efter sisådär tjugo år…

Snabbt plockar jag ihop några varor till middagen och går tillbaka till målarböckerna. Tioåringen är fullständigt fascinerad, fast i en fantastisk värld av mönster och mandalas.

”Vi kan köpa en”, säger jag, och sneglar på reapriset.”Vilken vill du ha?”

Kan man köpa sig lördagsfrid för en billig penning, med nåt som man kanske skulle ha köpt ändå, då är inte jag den som bangar. Det jag inte sett är att hon redan har valt ut två stycken. Två. Inte en.

Men strax förstår jag mitt misstag. Tioåringen är fortfarande samlad. Hon darrar inte ens på underläppen när hon säger ”Det är lite svårt att välja, för båda har många fina sidor”, utan är helt inställd på att fatta ett beslut. Men beslutet drar ut på tiden, trots att jag försöker hjälpa till, och plötsligt förstår jag vad jag står och håller på med:

Det jag trodde skulle bli en muta, något som jämnade vägen en aning, håller på att förvandlas till en lavin av känslor. En ytlig betraktare skulle kanske säga att utbrottet är mer än tio minuter bort, och det är kanske sant. Men jag föredrar att undvika den sortens utbrott som går att undvika helt och hållet. Det är inte ansvarsfullt att kasta bort lillasysters dagsbudget av energi, inte när dagen knappt passerat lunch. Jag bestämmer att det får räcka med minusposter i energibudgeten för en dag. Att välja är en av de saker som kräver allra mest energi av människans hjärna. Mer energi än det är rätt av mig att kräva, idag.

”Vet du, jag märker att det är jättesvårt för dig att välja. Så jag har bestämt att du får båda två”, säger jag. Och undrar varför jag inte tänkte på det direkt. De var trots allt jättebilliga, så billiga att jag säkert hade handlat en eller två även om tioåringen inte varit med.

Tioåringen lyser tacksamt upp. Det här hade hon inte förväntat sig. Jag andas ut, när jag märker att min lilla list gav precis den effekt jag förväntat:

Det finns dagar då tioåringen bryter ihop av för många val. Idag blir inte en sådan dag.

11 svar till “Energi nog till att välja

 1. Alltså. Det Här.
  Wow ❤ ❤ ❤

 2. Amanda Wollstad

  Igenkänningen på detta. Fast jag är tioåringen, fortfarande, tjugo år senare. Kan få fullständig härdsmälta av att behöva bestämma typ mat efter en lång dag. Mycket tacksam mot förstående sambo som aldrig får äta en hel rätt på restaurang, utan snällt delar två på hälften med mig.

 3. Så otroligt glad att det inte bara är jag som hade köpt två, alla goda råd gällande uppfostran till trots ❤️

  • Vet hur du menar!

   Jag tänker att det är ett gott uppfostransråd. 😀 Eftersom barn lär sig av att lyckas finns ingen effektiv uppfostran utan att man lär sig att lyckas. Och chansen att lyckas resten av dagen ökar väsentligt när energin inte tagit slut redan.

 4. ❤ JA välja äääär skitjobbigt. Jag fick ta hjälp av sonen ikväll att välja pastasort för att orka laga mat…
  Det där med att mat inte får kallas samma om det är något annat är en lag hemma hos oss. Köttbullar tex hade sonen förknippat med ICAs färdiga. En känslokullerbytta senare fick jag börja kalla mina hemgjorda för pyttebiffar.
  Alla hamburgerrätter har förklarande tilläggsnamn här. Så man inte förvillar…

 5. ❤️🌷
  Tack vare din blogg så kan även jag leva energi-balanserar och snällt.
  Tack ❤️

 6. Hög igenkänning även här, men jag har ju aldrig förstått varför.
  Numera, snart 60 år gammal, hade jag kunnat välja en bok, men inte för ens tio år sen.
  Det är därför jag har två likadana uppsättningar vispskålar fast olika färger. Båda var ju jättefina och det var enklare att köpa båda uppsättningarna än att resonera om färgen.
  Mina packningar genom åren har för det mesta varit gigantiska.
  Hur ska jag veta om jag vill sticka den eller den tröjan?
  Eller läsa den eller den eller den boken? Jag kanske läser ut en enda bok och då står jag UTAN bok. Det går ju inte.
  Rita, virka, väva band eller?
  Ha den tröjan eller den skjortan och ett par extra är ju praktiskt om man blir svettig eller så. Liksom tvättmedel och tvättlina för man vet ju aldrig.

  Jag var typ tjugofem innan jag kunde se hur mycket jag åt till lunch och ta med så stor matlåda. Innan dess kunde jag utspisa ett litet regemente.
  Att vara hungrig vore ju jätteläskigt, man kan typ svimma eller så.

  Idag börjar jag klara av att hantera min energibudget. Snart 60 år….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.