Finare eller dummare?

Den här grejen med att ”testa allt annat utom ADHD-medicin först”… Att det är lite finare så, liksom? Vad är det för rackarns trams? Har vi kommit till år 2018 bara för att dissa allt vad evidens heter?

ADHD-medicin är den enskilt mest effektiva behandlingen vid ADHD, det är den behandling som hjälper flest personer och den behandling som hjälper dem mest. Som gör störst skillnad för flest.

Men för all del. Dansa vänstervarv kring en sten i månskenet först. Gör det.

Telling it like it is: Det är inte fint. Det är dumt. Ungefär så dumt som att testa med våtvarma omslag mot blindtarmsinflammation bara för att operation är så invasivt.

10 reaktioner på ”Finare eller dummare?

 1. Tack. Jag håller helt med. Jag är vetenskapligt lagd och dessutom ingenjör, jag blir tokig på allt vad mumbojumbo, antivaxxers och ”vetenskapen kan inte förklara allt” heter.

  Detta sagt kan jag ändå förstå de som tvekar inför medicinering. Sonen har ätit Concerta i snart åtta veckor och det har tidvis varit för jävligt.

  Mest frustrerande är att vi får så lite stöd från läkaren som skrivit ut medicinen. Den enda biverkning hon nämnde var minskad aptit som kom som ett brev på posten. Men allt det andra, de första dagarnas gråt, de första veckornas ilska, spattigheten när medicinen går ur kroppen? Hur länge ska vi härda ut, borde vi byta preparat? Och är det verkligen ok att byta ut Concerta mot billigare alternativ som Apoteket vill? Och hur sent på dagen kan han ta medicinen för att ändå somna på kvällen? Och kan doktorn vara så snäll och ringa tillbaka och ge råd om melatonin för nu har ungen plötsligt slutat sova? Och så vidare.

  Jag och maken är resursstarka och pålästa men känner oss tidvis ganska förlorade i detta så jag förstår om andra gör det också. Då kanske man gärna intalar sig att den där måndansen gör nytta.

  • så jobbigt att inte få något stöd i medicininsättning. 8 veckor på samma dos är inte rimligt, så det hoppas jag att det inte handlar om.

   Byt inte ut preparatet på apoteket om ni slipper, många får en helt annorlunda effekt med mer biverkningar.

 2. Kanske det inte handlar om att framstå som finare än andra utan bara att följa sitt eget hjärta. Kan vi inte bara acceptera att vi är olika även i detta och sluta skuldtrippa varandra beroende på olika val. Allt är okej och allt får finnas.

   • Såklart inte okej men att välja alternativa metoder kräver ibland också sina ursäkter (som t.ex efter den här typen av inlägg) så tolerans mot olika människor val borde vara lösningen. Istället för att kalla det för ”trams” när även dessa föräldrar säkert har kämpat hårt både mot inre demoner och läkarnas påstridighet för att vilja välja utifrån sin egen övertygelse.

  • Ja, så är det. Det finns inga kontroverser kring vare sig ADHD eller ADHD-medicin i den vetenskapliga världen. Det finns bara löpsedlar och ”debattartiklar” som tror det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.