Självinsikt

Vi har det trevligt i köket. Men så plötsligt är Mathilda arg. Ur ingenstans, över ingenting. Varje kommentar, min eller ljud triggar arga, slamriga reaktioner.

Vis av erfarenheten går jag undan en stund. Jag hör att Mathilda går in på sitt rum och låser dörren. Tack och lov för det där dörrlåset, vilka konflikter det har besparat oss!

Efter en stund kommer hon ut igen. Bara sättet hon rör sig på säger att hon fortfarande är på dåligt, dåligt humör. En tanke slår mig.

”Mathilda”, säger jag, ”håller din medicin på att gå ur?”

”Såklart!” fräser hon, och mer eller mindre smäller igen dörren efter sig.

Och jag tänker på vilken klok och fantastisk unge jag har, egentligen. Som har den goda smaken att hålla sig undan när hon ändå inte kommer att kunna vara det minsta trevlig. Tänk, vilken grej. Självinsikt nog att kunna gå in på sitt rum och arga. Och självinsikt nog att veta vad det beror på. Det är grejer, det!

PS För den som aldrig känt centralstimulerande medicin lämna kroppen kan jag meddela att även för mig som vuxen är den bästa strategin ibland att helt enkelt gå undan. 😉 För det finns tillfällen när oddsen att orka bete sig bra inte är överdrivet goda.

Annonser

4 svar till “Självinsikt

 1. Hej! Min pojk, 9 år, har precis fått diagnos Autism, språkstörning o ADD. Vi funderar på medicin men undrar på vilket sätt den skulle göra nytta. Har du några råd/erfarenheter att dela? Får Mathilda centralstimulerantia när hon ”bara” har Autism? Fick nämligen höra att de inte hjälper för det. Att det bara hjälper för Adhd/ADD?
  Mvh J

  • Mathilda har ADHD och autism och får adhd-medicin, som är till stor (enorm!) nytta för henne. Hon blir inte alls lika känslig för ljud och ljus, förstår sig på andra bättre, får längre stubin och mår generellt mycket bättre.

   Även vid enbart autism har just centralstimulerande medicin positiva effekter enligt forskningen, men man ger normalt sett ADHD-medicin vid just ADHD.

   Mathildas första intryck själv av medicinen var ”nu bråkar alla mycket mindre med mig”. Dvs hon blev mindre störd av oss andra, men det blev också färre konflikter.

  • Det som är bra med CS är ju att det är medicin man tar på morgonen och på kvällen är den borta. Dvs om man testar ett par veckor kan man bara låta bli medicinen om den inte fungerar bra. Den går ur samma dag.

 2. Älskar Mathildas kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.