Lagom medlut

Tänk dig en lådbil. Eller en barnvagn. Eller en kundvagn. Eller någon annan grej på hjul som inte har någon drivmekanism, som varken går på el, bränsle eller ren muskelkraft. Och som saknar effektiva bromsar.

Tänk nu att lådbilen, eller vad det nu är står i en nedförsbacke. Vad händer? Tja, antingen börjar hjulen rulla. Eller också står någon och håller emot, eller lägger något framför hjulen så att de står stilla.

Tänk nu att lådbilen står på plan mark. Vad händer? Inte mycket, eller hur? Fast om du skjuter den framför dig, då går den framåt. Och om du puttar till den så fortsätter den en bit till. Faktiskt måste  du nog hålla i den när du stannar för att den också ska stanna.

Vi testar en annan miljö, vi testar en uppförsbacke. Vad händer om du stället lådbilen i en uppförsbacke? Rullar den framåt? Nej. I bästa fall står den stilla. I sämsta fall rullar den bakåt. Om du vill att lådbilen ska ta sig uppåt måste du skjuta den uppför backen.

Nu har du precis lärt dig om hur någon med motorsvårigheter fungerar. Någon som har svårt att starta, och hålla igång, och stoppa. En person med sådana svårigheter kommer aldrig på egen hand att ta sig uppför en backe, kommer inte särskilt långt på plan mark, och kan behöva stoppas i en nedförsbacke.

Den här personen behöver hjälp för att klara av alla situationer som inte består av lagom medlut. Bara då kommer personen till sin rätt. Hen kan ha fantastiska förmågor i lagoma nedförsbackar, men är oförmögen att använda dem på alla andra vägsträckor i livet.

Vad sade du? Att livet inte enbart består av lagom medlut? Nej precis. Det är därför det kallas en funktionsnedsättning. För att det inte räcker att skärpa sig, eller vilja. För att förmågan inte räcker ens i helt vardagliga situationer, som att komma upp på morgonen, fortsätta äta lunch eller avsluta datorspelandet på egen hand.

Livet består inte av enbart lagom medlut. Därför behöver människor med motorsvårigheter omfattande och aktivt stöd i sin vardag. Varje dag.

Annonser

2 svar till “Lagom medlut

  1. Hej
    Första gången jag är inne här. Har en son med Aspberger. Härlig o fantastisk beskrivning. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.