Som nån sorts gratis administrationskonsulter åt Landstinget Dalarna

Morgonens korrespondens är inte av det roligare slaget.

Ämne: Efter fem månader får BUP och vuxenpsykiatrin slåss själva om vem som ska skriva ut medicin, för nu räcker det!

Nu har vi blivit bollade mellan BUP och vuxenpsykiatrin 5 månader, ang min sons dagliga medicin.

Det enda ”fel” min son har gjort är att fylla 18 år i april, och att försöka omboka det läkarbesök han fick i början av juli (den enda veckan vi kunde hälsa på farmor på äldreboende i södra Sverige) men av misstag skickat meddelandet till vårdcentralen. Min son har upprepade gånger försökt få en tid på vuxenpsykiatrin efter det, och nu senast avbokade ni den pga sjukdom. Då min son mer eller mindre gett upp kontaktade jag vuxenpsykiatrin ang nytt recept. Och nu, efter fem månader av att skickas hit och dit, får jag alltså ännu ett meddelande från er om att jag ska kontakta BUP, ”tills han varit här på besök”…

Vad menas?! Vad är det här för idioti? Via Mina vårdkontakter KAN min son för övrigt inte kontakta BUP, han är över 18, systemet låter honom inte ha BUP bland sina kontakter

Vad tror ni jag har gjort? Var tror ni vi började den här galna resan? Vad är detta för orimligheter? Har min sons funktionsnedsättningar plötsligt försvunnit magiskt av 18-års-dagen? Har behovet av kontinuitet, eller svårigheten att organisera, planera och genomföra dagliga aktiviteter upphört?

Det är ett enkelt recept. Om man beaktar att det är en 18-åring med ganska rejäl axelbredd vi talar om är det närmast en löjligt låg dos. VAD är problemet? Är BUPs läkare så inkompetenta att vuxenpsykiatrin inte vågar upprepa deras recept tills de får tid att träffa sina nya patienter – som för övrigt inte alls har något val i frågan? Tror ni era kollegor ljuger?

Nej. Jag vägrar att bollas mellan era instanser. Ni får slåss om saken, eller diskutera det med Landstinget, IVO eller vem ni vill. Vi har annat att göra i vår familj än att lösa era interna kommunikationsproblem, som nån sorts gratis administrationskonsulter.

Lös det. Sinsemellan.

hälsningar

Tina Wiman

PS Jag behöver inga telefonsamtal med ursäkter eller rundsnack, faktiskt förväntar jag mig att ni INTE ringer. Värdet av att socialisera kring detta är noll. Fem månader. FEM!!!

Annonser

11 responses to “Som nån sorts gratis administrationskonsulter åt Landstinget Dalarna

 1. Helt galet! Min 18-åring var på ett besök på vuxenpsyk, och upptäckte efter några månader att Stratteran inte längre verkade fungera för henne, bokade ny tid, väntade två månader. Kom dit och sa som det var, läkaren lugnade henne med att det var precis så Strattera fungerade och skickade hem henne. I journalen står det att ”pat är nöjd med medicinen”. Ringde och ville boka ny tid, kom dit efter två månader, läkaren på tjänsteresa och fick prata med honom via Skype. Då var det ok att byta medicin. Dottern frågade ”är det okej med tanke på att jag har en liten förändring på hjärtat”. Detta hade läkaren inte sett i journalen på BUP. Skickade remiss till EKG. Väntetid fem månader. Så i snart ett år har hon varit utan medicin. Istället snor hon lillasysters Elvanse när hon MÅSTE kunna koncentrera sig.

 2. Tina: Nationell samordnare inom NPF, ett jobb som borde finnas och vara ditt.

 3. Hej Tina!

  Bra svarat!

  Det är fördjävligt hur de håller på, tyvärr inte ovanligt! Varför ska man behöva bemöta de på detta sätt (för att de av rädsla) ska göra det som är deras uppdrag! De har på något sätt slutat lyssna på ”normalt” samtalsläge. Alla som inte kan möta de på detta sätt får tyvärr inte det de har rätt till! Fördjävligt!

  Hälsningar Annika

 4. Nej vad jag har förstått så är det inte ovanligt att vården misslyckas vid överlämnandet mellan BUP och vuxenpsyk. Man skulle ju kunna tro att de skulle vara vana vid att deras patienter fyller 18 men tydligen inte.
  Hoppas att det snart löser sig för er. Läser just nu en bok, All our welfare: towards participatory social policy där han beskriver den här typen av av problem med svårigheten att få hjälp. Det är extra synd om de utan någon alls på sin sida.

  • Glappen i systemet, så att säga. Där ramlar nog många ut, mellan stolarna. Och det är ju på individnivå en serie katastrofer, men även på samhällsnivå blir det ju ett problem. De många enskildas problem försvagar vårt samhälle.

 5. Fy f-n vad förbannad/frustrerad/irriterad osv man blir.

  Vuxenpsyk här i Landskrona där jag bor i Region Skåne är dessvärre inte bättre. Har sedan jag fick min ADHD-diagnos i mars 2013 gissningsvis träffat ca tio olika läkare!!!! Det finns i stort sett bara hyrläkare. Så när det är dax att förnya sina recept. Blir det oftast kaos. Och varför kan det inte finnas en funktion i läkarens dator med en påminnelse om att receptet behöver förnyas!!!??? Är det några frågetecken om dosering osv kan ju vederbörande höra av sig!? Vi med NPF-diagnoser är ju så oerhört duktiga på att komma ihåg att förnya själva!!! NOT!!!

  Tack för ett nytt inlägg med igenkänningsfaktor tyvärr.

  Kram

 6. Men va i….!! Hur är det möjligt!!
  Ni har mitt stora medlidande!
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.