Tidens gång

Artonåringen ”tänker gå ner och duscha och byta kläder. Inför imorron”. När skolan början.

Så mycket löser sig med tiden, bara. Jag minns det året jag fick ett långt telefonsamtal från idrottsvikarien som mer eller mindre försökte läxa upp mig för att vi som föräldrar inte Pratat Med Barnet om hygien, och att det är viktigt att duscha för att bli accepterad av andra. För det var ju naturligtvis det vi glömt. Att Prata Med Barnet. Att barnet ifråga inte brydde sig ett vitten om att bli accepterad av andra, inte klarade av att duscha i skolan och med nöd och näppe orkade med det hemma, det gick helt enkelt inte in.

Det hela slutade med att jag sade något i stil med ”Jag förstår inte ens varför vi har det här samtalet”, lade på, och i stället kontaktade specialläraren med ett litet förslag, nej ett önskemål, att idrottsläraren skulle få ännu en genomgång av autism och vad det innebär för just det eller de barn hen råkade ha hand om.

Specialläraren instämde genast. Jag kan ha inbillat mig, men jag tyckte att hon fnissade. (Jag inbillade mig dock aldrig att hon inte redan hade Pratat Med Kollegan…)

6 svar till “Tidens gång

  1. Hej, hade en diskussion i helgen med en väninna som förfärades över att jag bara kan få min 12 åriga dotter att duscha 1 gång i veckan. – Det är väl bara att tvinga henne, eller hur? Som tur är duschar hon efter idrotten och badar gärna ute på sommaren.
    Hon förstod inte att 1 gång i veckan är en seger.

  2. Simskola/träning är ett bra sätt att se till att de kommer ordentligt i blöt iaf EN gång i veckan. Förutom att det aldrig är fel att vara bra på att simma och ha vattenvana. Kan däremot säga att det var en aning intressant att göra inskolning på simhallen. Babysim underlättar.

  3. När jag var liten (är född 63) var det standard för alla barn (och jag tror även för vuxna) att duscha/bada en gång i veckan.

    • Exakt så! Det finns massor av kulturella skillnader som faktiskt inte är överdrivet viktiga egentligen. Utan bara tidens och platsens föreställning om Hur Man Ska Göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.