”Lappjävel!”

Min farmor hade långt, korpsvart hår som gick till höfterna. Jag minns så väl en sak som hände när jag var kanske tolv eller fjorton. Jag hade tittat i släktträdet. ”Men farmor”, sade jag, ”vi har ju samer i släkten. L är ett samiskt namn.”

”Vi är inte släkt med några lappjeevlar!” utbrast min annars så milda farmor. Hade hon varit utomhus kan jag nästan svära på att hon skulle ha spottat framför sig på marken.

”SAMER!” hojtade min socialistiske farfar från rummet intill. ”Det heter SAMER!”.

Idag kom den där synen för mina ögon igen. Och jag mindes farfars berättelser, om hur han växte upp utan att få tala sitt språk (pitebonschka) i skolan, utan anseende, utan att överhuvudtaget räknas. Om föraktet mot de svaga och annorlunda. Och jag blev att fundera.

Jag vet inte, men jag kan inte se någon större förändring i samhället tills idag, faktiskt. Visst, att kalla samer för lappjävlar är väl inte riktigt politiskt korrekt längre fast det är fritt fram för myndighetsutövning helt utan lagligt stöd när det gäller till exempel renbetesmarken.

Men eritreaner, kurder och indier, dem behöver man inte hälsa på när man möter dem i affären, och inte heller de får tala sitt språk sinsemellan i skolan.

De utsatta grupperna må ha bytts ut, men attityden är densamma. Lappjävel. Är inte det sorgligt?

En reaktion på ””Lappjävel!”

  1. O jag känner igen din historia, men min farmor svor säkert inte. En av mina ingifta fastrar frågade henne om det fanns samer (fast då sa man nog fortfarande lappar utan att det ansågs fel) i släkten när hon var ny i familjen, och farmor slog ifrån sig med händer och fötter, det hade vi VERKLIGEN inte.
    Och ja visst är det nya grupper som marginaliseras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.