Jättekonstigt

Frukostdiskussionen landar i apartheid, sanningskommisioner, Resandefolket, romer som tigger i Sverige idag och historieförvanskning. En känsla av kollektiv skam kommer över mig medan jag försöker förklara hur människor registrerats, tvångssteriliserats, om Rasbiologiska institutet och föreställningen att vissa människor är riktiga människor, medan andra inte ens är djur. Om långsamma folkmord i modern tid, i vårt land, i Sverige, idag.

Mathilda lyssnar uppmärksamt medan hon försöker greppa detta märkliga: att man skulle kunna tycka illa om en person, till och med förfölja och utrota hens familj, baserat på vilken släkt hen kommer ifrån? Vi läser tillsammans motiveringar till tvångssteriliseringar, och ryser.

Mathilda tycker såklart inte om alla. Hon kanske inte tycker ILLA om dem, men det finns några människor hon tycker är jobbiga. Någon har stark andedräkt. Någon pratar högt. Vissa människor förstår hon sig bara inte på. Fast vilket släkt de kommer ifrån har ju inget med det att göra. Och det betyder ju inte att man får skapa register och skriva kränkande kommentarer om folk och hindra dem från att gå i skolan!

Till slut säger hon: ”Det är ju bara jättekonstigt.”

Spot on, Mathilda. Det är jättekonstigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.