Modersmål

Min sjuttonåring säger att jag pratar både aspie och NT. Både språket som autisterna och de neurotypiska talar.

Själv tycker jag att NT är mitt modersmål, men det är sant att jag är hyfsat bra på aspie också. Jag talar det inte som en infödd. Men det går ok. Jag blir förstådd.

Ganska ofta är det en fördel att förstå många språk, och många kulturer. Fast ibland gör det mest att jag känner mig ensam. Det är inte så många som har en fot i varje värld. Och inte så många som kanske inte riktigt hör hemma i någon av dem.

Till det kommer det här med konflikter. När alla pratar förbi varandra, och jag hör att jag är den enda som förstår de olika sidorna. Men vad jag än säger kommer de inte att förstå varandra. För att det handlar om förståelse, inte saker man kan lära sig i teorin.

”Hedersaspie” utnämnde en fin vän i aspiekretsen mig till en gång. Det ska jag vila i idag. För det är den finaste utmärkelse jag någonsin fått, det och nobelpriset som jag fick i gymnasiet av min bästa kompis en gång.

5 responses to “Modersmål

  1. Har du hört talas om DBT? Jag hade ingen koll på det innan min praktik men det är verkligen the shit.
    I det ingår det bland annat manualiserat hur man gör för att validera någon men också hur man får relationer att fungera, hur man ber om något så att man inte orsakar konflikter med det. Jag måste ta mig i kragen och skriva om det i något blogginlägg men det är sådant som borde ingå i grundskolan att få lära sig. Är egentligen tänkt för de är emotionellt instabila men jag tror att metoden delvis hade varit generellt effektiv för NPF.

  2. Får jag också skryta lite?

    Jag har haft en ung aspie under mina vingar ett par år. Brilliant på många vis men rätt bortkommen på andra. ( öh, ojämn begåvningsprofil, säger väl sig själv…)
    Jag har jobbat hårt på att förstå svårigheterna så mitt stöd ska göra nytta. Nu var det tid för oss att skiljas och han kramade mig länge och viskade: När ska du utreda dina autism?

    Jo, jag har såklart autistiska drag men inte i närheten av att skramla ihop till ett helt funktionshinder. Jag har mest fått några autistiska superstyrkor. Synestesi och ett minne som fungerar bättre än snittet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s