Dubbla standarder är ännu fulare när vi borde veta bättre

Blir helt paff när föräldrar till barn med NPF pratar om ”mobbing”, ”stövla in i klassrummet och säga till barnet”, ”polisanmäla” och ”ringa föräldrarna så de förstår allvaret” (!), för att andra barn med svårigheter är explosiva… Dubbla standarder, någon?

Det är svårt att kora en vinnare i klassen ”mest meningslösa åtgärd” bland de ovanstående. Om jag vill att min unge inte ska råka bli slagen av barn som råkar slåss – vilket inte på något plan går att likställa med mobbing, som är något mycket mer uttänkt och avsiktligt – då måste jag göra saker som funkar.

Nej, skärpning! Som föräldrar till barn med NPF ska vi veta vad som fungerar. Och vi ska veta att barnet är beroende av vuxna för att kunna bete sig.

Vissa barn slåss när de blir överraskade, andra gråter, skriker eller gömmer sig. Det är bara samma lika, överslagshandlingar som sker när självkontrollen brister. De barnen ska inte bli överraskade. Eller lämnade ensamma med jämnåriga. Eller stå i kö. Eller klä om inträngda i hallen bland de andra. Eller…

Barn som blir utåtagerande och t ex slåss, puttas eller bits när något blir fel, har uppenbarligen egna svårigheter att navigera i vardagen. Då ska man göra det man alltid får göra med sådana barn, nämligen punktmarkera, dvs att det alltid finns en vuxen där som har koll på barnet och kan förhindra att såna här situationer uppstår. Det ska till struktur och begriplighet i barnets vardag. Man ska även anpassa barnets omgivning osv, för att minimera antalet möjliga konflikter. I skolan är det skolans ansvar att det här görs.

Dvs gången är: diskutera med pedagogerna, diskutera med rektor, diskutera med rektors chef, och om inget görs, diskutera med skolinspektionen. I syfte att ungen som slåss ska få det stöd hen behöver för att inte slåss.

”Ringa föräldrarna så de förstår allvaret”… Trams! Rackarns idioti. Skaffa kunskap eller håll tyst.

Annonser

4 responses to “Dubbla standarder är ännu fulare när vi borde veta bättre

  1. Verkligen stenar i glashus! Stövla in i klassrummet och börja skrika, låter ju som en hit i en npf-klass. Har du läst de där anmälningarna om ungar som släpats ut ur klassrum för att de stört? Vad gjorde de där inne från början då? Och vilka relationer får de till sina klasskamrater utan npf? Planera. För ungarnas skull.

  2. Du skriver precis vad jag tänkte, men inte lyckades formulera igår kväll. Bra talat!

  3. Hur är det med lärare som hotar elever i årskurs 3 med andra ord 9-åringar med att hen ska polisanmäla dessa elever? Jag blev skogstokig och tog kontakt med skolans studierektor som gav mig svaret att ”läraren har många års erfarenhet av lärararbetet!” Mitt svar blev det spelar ingen roll om läraren har arbetat i hundra år läraren gjorde fel och efter det mailade jag till skolchefen för kommunen. Ska bli spännande och se vad skolchefen kommer att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.