Funktionsuppsättningen ADHD: Ska vi byta grejer med varann?

Nästa människa som säger att ADHD är en funktionsuppsättning kommer jag att kräkas på.

Jag kan helt klart tänka mig att byta ut ”en sprudlande personlighet”, ”tusenmiljoner järn i elden”,” en improvisationsförmåga som närmast är att lika vid en konstform” eller ”en kusligt god förmåga att pussla ihop fragment av information till helheter” mot nåt som typ, jag vet inte, får vardagen att funka?

Ska vi byta grejer med varann? Jag kan tänka mig att ta emot något av följande:

– Ett arbetsminne på mer än två sekunder, gärna parat med förmågan att kunna minnas en serie saker som ska ske i följd utantill, till exempel komma ihåg att både äta, klä sig, borsta håret, sätta på strumporna och borsta tänderna på samma morgon. (I stället för att missa två av tre. Varje morgon. Ja, varje morgon. Ja, jag har morgonrutinerna nedskrivna, på flera ställen.)

– Förmågan att faktiskt komma i tid. Eller i alla fall inte en halvtimme fel åt ett slumpmässigt valt håll. Du som inte har en besiktigad och skattad tidsuppfattning att byta med behöver inte vara blyg, jag tänka mig en bättre begagnad också. Eller ett renoveringsobjekt. Eller vi säger så här: alla bud beaktas!

– Kunna steka pannkakor utan att tända eld på nåt. Eller bränna pannkakorna. Eller både ock. Faktiskt vore det najs att kunna lämna köket utan att femtonåringen ser det som sin plikt att fråga om jag egentligen lagar mat? Eftersom det luktar bränt…?

Ännu hellre kan jag byta bort saker som ”att tappa intresset medan någon pratar och sedan inte ha en aning om vad jag förväntas svara på den plötsliga frågan”, ”få så många nya tankar på en tiondels sekund att jag omöjligt skulle kunna redogöra för dem under den närmaste arbetsdagen” eller ”vara dödstrött ända tills jag faktiskt lägger mig i sängen, och då inte kunna somna utan tvärtom vara spiggpigg och så rastlös att jag måste vicka frenetiskt på tårna för att ligga kvar och inte väcka hela huset med nån galen syssla av typen ‘slänga ut alla mössor och vantar i en hög på golvet och börja dammsuga lådorna de förvaras i'”.

Jag kan skicka med ett par varv sprudlande personlighet och en stor skopa järn i elden tillsammans med ovan nämnda ”funktionsuppsättningar”. För jag har så det räcker och blir över.

Annonser

10 svar till “Funktionsuppsättningen ADHD: Ska vi byta grejer med varann?

 1. Att försöka beskriva saker positivt i all ära, men är det ett hinder i vardagen så är det!!

 2. Hög igenkänningsfaktor!! Passar lika bra in på mig. Hemskt opraktiskt.

 3. Oj, oj, oj! Hög igenkänningsfaktor där måste jag säga.

  För mig är det jobbigaste just nu min oförmåga att stänga ute sorlet och alla störande ljud runtomkring mig. Och att dessutom alla runtomkring som oftast är helt oförstående och tycker att jag är löjlig och alls andra kränkande kommentarer och ord de kan komma på. 😦

  Senast igår höll jag bokstavligen på att bli galen på en medresenärer då vi åkte hem med tåget. Vi satt i den tysta kupén där jag för övrigt alltid sitter. Det är en ren överlevnadsstrategi då jag pendlar kommunalt till och från mitt jobb. Han sitter och snörvlar typ var 5-10 sekund. Han har servetter liggandes på bordet framför sig. Jag märker att jag vid flertalet tillfällen allvarligt överväger att be honom snyta sig. Gaaaah!!!

  Så ja, den delen av min ADHD hade jag gladeligen gett bort redan igår. Däremot är jag tacksam för min kreativitet och mitt stora hjärta som jag många gånger får positiv feedback av från kollegor bl.a. De tycker att jag är omtänksam och ser alla både vuxna och barn. Dessvärre är min ”blåögdhet” ofta ett gissel då jag givetvis förväntar mig samma behandling tillbaka.

  Ledsen för ett långt inlägg! Känns bara så skönt att kunna skriva av sig till någon som förstår och inte himlar med ögonen och tycker att man överreagerar och är så känslig hela tiden.

  Tack för ännu ett bra inlägg!

  Kram ❤

  • ❤ Det är ju liksom klart att det är både plus och minus… Men när livet blir sådär jobbigt (jag älskar tyst avdelning, och brukar kombinera den med hörselproppar… 😉 ) så är det inte så lätt att känna att fördelarna överväger. För det gör de ju rent krasst inte då.

 4. Tack för en jättefin beskrivning av hur det kan kännas!
  Jag skulle gärna vilja ha månadsbrevet om hur man kan ha mobilen som hjälpmedel, men jag kan inte öppna formuläret.

 5. Haha jag är med på inbyte!! Det är ju lite som så att bara för att jag har sju saker på gång samtidigt betyder det inte att jag orkar det egentligen. Det är bara så att min hjärna liksom… inte kan hejda sig. Eller det sociala pratglada… det är liksom mest på det viset att jag pratar innan jag tänker och det kan bli lite jobbigt ibland. Rätt ofta.

 6. Ja, det är hög igenkänningsfaktor, fast jag har ju inte ADHD förstås utan en annan kategori i NPF. Men jag är också jättetrött innan jag går och lägger mig och kan sen inte somna på fem timmar, noll tidsuppfattning och morgonrutinerna funkar inte. Jag har jättebra arbetsminne, men det funkar bara för vissa saker, och definitivt inte rutiner! Alarmet på mobilen är min räddning när jag lagar mat!

 7. Ping: Några länkar om NPF som superkraft och funktionsnedsättning | M som i underbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.