Att jämföra äpplen och päron

”Jag vet att hon kan”, hör jag någon säga. ”Andra gånger klarar hon det.”

Och jag drabbas av lusten att inflika:

”Att kunna när det är nåt särskilt, är inte att kunna en vanlig dag. Har man glapp i startknappen så har man det, då är det såklart jättebra om man någon enstaka gång blir igångbogserad av något extra spännande, men det gör ingen som helst skillnad för startknappens funktion.” 😉

Exekutiva funktioner. Att komma igång, vara uthållig, växla spår, avsluta… De mest osynliga av alla förmågor. De mest missförstådda. Och de allra viktigaste för att faktiskt få något gjort.

Motorsvårigheter, kallar vi det för. När man har glapp i startknappen, bromsen, eller bådadera. Alltsomoftast bådadera.

6 responses to “Att jämföra äpplen och päron

 1. Det kan vara förvirrande för omgivningen när någon med adhd kan klara av att koncentrera sig på någon viss saken men inte på annat. ”Jo jo, det roliga fixar han men när det är läxa ‘klarar han inte’ av att koncentrera sig”

  • Ja det är förvirrande. Men det bygger ju på antagandet att adhd innebär svårigheter att koncentrera sig. Men det gör det inte. Adhd innebär en svårighet att reglera sin koncentration, dvs att styra den. Man kan lika lite välja att låta bli att fokusera på något som intresserar en som att välja att fokusera på något som inte gör det. Ratten är trasig. Inte koncentrationen.

   • Håller förresten på att läsa ”adhd för barn och vuxna” från socialstyrelsen (2002). Vad tycker du som expert om den?

   • Jag har inte läst den. Är den bra?

   • Den verkar lovande. Trycker på positiva egenskaper också. Underhållningsvärde att de nämner att psykosocial behandling hjälper… om man ger den till föräldrar och lärare. Tolkar det som att de som kan ändra sig ska ändra sig.

    Jag har i övrigt insett att nt är ganska fyrkantiga som kräver att npf ska passa in i deras förutfattade meningar i hur man ska vara.

   • Jamen det låter ju bra! Det ringer nån klocka vid psykosociala insatser till omgivningen, undrar om jag kanske läst den i forntiden ändå…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s