När skolan anpassar innan

Dagens Samuel: ”Mamma. Jag tror jag har förstått vad det är som gör min nya skola så bra. De anpassar liksom innan. För alla. Många skolor anpassar inte förrän det typ… behövs.”

Take heed. Det här är kloka ord från en sjuttonåring som vet mer än många böcker om ADHD och autism.

Annonser

One response to “När skolan anpassar innan

  1. Just precis! Jag brukar tänka att vissa saker, tydlighet, struktur och ligga-steget-före hjälper alla barn (och föräldrar och personal) att få kontroll över situationen. Det sänker stressnivån för samtliga, och tiden i skolan går inte åt till en massa tjafs och att utreda missförstånd.

    Många lärare tror att det behövs ett betalt friår för studier om olika diagnoser för att kunna hjälpa elever med särskilda behov. Det är inte sant Inga böcker och föreläsningar i världen hjälper en lärare om hen inte först och främst börjar med att öppna sina sinnen och verkligen sätta sig in i vad det betyder att ha en annorlunda perception, ett annat sätt att tänka och fungera. Först då kan hen applicera kunskapen i böckerna på riktiga elever, riktiga situationer.

    Jag har träffat så många olika ”proffs” som vet vad allting heter men som inte varken vill eller kan använda det till att hjälpa och stötta en elev. Hur kommer vi tillrätta med det här, att det står och faller med vilka personer man råkar träffa då man söker hjälp för sitt barns svårigheter? Det verkar även vara helt olika på olika ställen i landet. Helt oacceptabelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.