Om att jämföra

”Du måste jämföra. Vad är mest farligt? Kommer flugan att göra så att du kör av vägen för att du börjar vifta efter den? Eller kommer den att surra runt och vara irriterande?” säger maken till elvaåringen, som gör en stor sak av allt med fler ben än fyra vid frukostbordet.

Då slår det mig: Det elvaåringen har störst problem med i hela världen (utöver stekt lök och andra slemmiga saker i maten) är just att jämföra. Allt som innebär jämförelser är svårt. Välja. Prioritera. Tala om vad som är bäst/godast/roligast. Allt sånt.

Och det är ju inte så konstigt. För att jämföra saker måste man kunna väga äpplen och päron mot varandra, det vill säga se helheter i stället för detaljer. Man måste kunna hålla olika möjliga scenarion i arbetsminnet, samtidigt som man håller kvar vad det nu var man höll på med i samma begränsade minne. Man måste ha lätt att komma på och formulera vad man känner inför olika saker. Man behöver kort sagt en hel massa förmågor, som alla kan vara problematiska för den som har någon form av NPF.

Elvaåringens vardag är anpassad såtillvida att han sällan måste välja mellan olika, likvärdiga alternativ. Det funkar helt enkelt väldigt mycket bättre när vi gör en rimlighetsbedömning av vad han kan tänkas vilja ha eller göra, och presenterar på sin höjd två eller tre alternativ. Som vi dessutom kan hjälpa honom att fundera mellan, med plus- och minuslistor, eller också kan bestämma över tillsammans med honom, om det är för svårt att fundera högt.

När det ska lekas hakar han gärna på lillasyster, i den fasta övertygelsen att hon vet vad han gillar, en övertygelse som visat sig sann genom åren. Lillasyster är en hejare på att leka. Man måste liksom vara det när ens närmaste syskon tycker sånt är svårt, om det någonsin ska bli något lekande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s