Tandställning

Tandläkaren tycker att Mathilda kanske skulle göra en tandreglering. Det vill säga ha tandställning. Och justera dem var sjätte vecka. I ett till två år…!

Jag tror inte riktigt att hen förstår vidden av ”ha nånting främmande i munnen som drar i tänder och trycker på käkben och muskler” när man har perceptionsstörningar.

Jag har läst på. Uttalanden som ”Att sätta fast en tandställning känns inte och det behövs därför ingen bedövning. Den limmas fast på tänderna och är smidig att ta bort.” gör mig inte lugnare, snarare tvärtom. Jag har barn som upplever smärta när man klipper naglar eller håret på dem, men som utan problem kan gå runt med stora sår, blåmärken eller stukningar utan att säga ett ord. Tvärsäkerhet kring hur saker känns eller inte känns gör mig illa till mods.

Vi ska träffa tandregleringsspecialisten och ge hen en ärlig chans att förklara fördelar, nackdelar och alternativ. Men jag känner mig skeptisk. Vi behöver liksom inte ett två år långt utbrott över saker som sneda framtänder.

Annonser

9 responses to “Tandställning

 1. Jo, det känns att ha tandställning. Jag fick feber varje gång de spände den (ca var 14:de dag ett tag). Läpparna blir helt såriga på insidan i början, många i min klass fick lägga vaxbitar på tandställningen för att läpparna skulle få en chans att läka. Min tandläkare klippte tråden för kort en gång, så den släppte och gick in i kinden, de fick dra loss den med en tång. När de sätter små gummisnoddar mellan tänderna för att skapa mellanrum så att de kan sätta fast tandställningen känns ungefär som att ha tjocka bitar äppelskal mellan tänderna i flera veckor.

  Så jo, visst känns det. Men jag hade åtta tänder för mycket, så jag hade inte så mycket val. Och det blev ju fint. Tog ca 8 år.

 2. Nej, skippa tandställningen! /hade tandställning (räls) i två år och upplevde det som hemskt och smärtsamt utan att ha perceptionsstörningar

 3. Skönt att se att det är mer än vi som har barn som upplever smärta när håret klipps eller naglarna ska klippas, alltid lång startsträcka innan man får göra sånt. Dottern var inte gammal när hon tog över nagelklippningen själv.

 4. Usch, tandställning! Och de där ett till två åren skulle jag inte lita på heller, det drar gärna ut på tiden med såna saker.
  Oavsett vad ni väljer, lycka till!

 5. Enligt min tandläkare så kan dessutom en tand dö efter några år pga tandställning.
  Då kan det krävas rotfyllning, inte så nice det heller=S
  Mvh Sneda tänder

 6. Jag hade tandställning på högstadiet. För mig nödvändigt för jag skämdes och log inte p.g.a. sneda tänder, men skönt är det inte!
  När de spänner är det svårt att äta frukost dagen efter för alla tänder liksom sitter löst. Tråden kan skava i kinden och gummibanden ska man komma ihåg att ta loss när man äter. Sedan ska man komma ihåg att sätta fast gummibanden igen…
  Inte för att jag alls vet hur det känns att ha perceptionsstörningar, men tandställning känns väl kanske inte som den bästa idén om barnet inte riskerar större problem utan.

  Hoppas tandläkaren kan förklara bra och har lite olika alternativ så ni kan välja det bästa.

 7. Tack för alla tankar, det är jättebra med både för- och nackdelar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s