Negativa associationer

Negativa associationer, det är när man förväntar sig att känna sig som ett ufo på dagens utflykt, bara för att det står ”familjedag” på papperet. För att vår familj är inte precis som alla andra. Bara nästan, på vissa sätt, och typ inte alls, på andra. Och för att aktiviteter tillsammans med andra familjer brukar göra det plågsamt tydligt.

Familjedag för barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd. Fortsättningen borde göra att det känns bättre. Det gör det inte.
Cognitive reappraisal – det som kanske, eller kanske inte, kallas kognitiv omvärdering på svenska – betyder att mamman i det här huset ändå finner en viss tröst i att läsa hela rubriken och tänka att det KAN visserligen bli trist, urtråkigt och dötrist. Fast det är troligare att det blir alldeles, alldeles underbart!

För när vi träffar andra som har det som vi, som pratar autistiska fast på sin egen dialekt, då brukar det uppstå magi snarare än kaos. Igenkänning. Tillhörighet. Till skillnad från alla de många katastrofala familjeaktiviteter för vanliga familjer som vi lämnat med tillbakahållna tårar. Eller de familjeaktiviteter som vi, visa av erfarenhet, inte följde med på.

Och så pluspoäng till habilitering och de andra organisationerna, som fixat en påsklovsaktivitet för oss. På påsklovet. För oss. Tack!

En reaktion på ”Negativa associationer

  1. Pingback: Tänk på hur bra det kan vara…Negativa associationer | ovanligabarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.