Mjölkprotein i astmamedicinen…

Mathildas nya astmainhalatorer innehåller laktos med spår av mjölkprotein. Jag upprepar: Laktos med spår av mjölkprotein. I ett läkemedel för en stor grupp barn med allergier. Jag vill slå någon.

Lillasyster Hannah har haft just den här medicinen i ett par år. Händelsevis är det också i ett par år som vi försökt komma fram till vad det är hon reagerar på utöver än mjölkprotein. Vi har tagit bort misstänkta maträtter. Knölat med innehållsförteckningar, till och med ringt tillverkare, men utan att hitta några spår av mjölk. Ändå har hon hela tiden blivit dålig utan att någon kan förklara varför, i synnerhet i samband med förkylningar – då när vi givetvis ökat astmamedicineringen, enligt ordination.

Utan att ha forskat vidare i eländet verkar det som om innehållet är detsamma som tidigare, men nu står det uttalat i FASS att Buventol och Giona Easyhaler, som medicinerna heter, innehåller mjölkproteiner och därför ska undvikas vid allergi. Antagligen har det kommit in rapporter som fått tillverkarna att ändra rekommendationen sedan vi senast läste på, när Hannah för första gången fick sin medicin. I tabletter har Läkemedelsverket tydligen inte fått rapporter om personer som reagerat, men däremot i inhalatorer, enligt en artikel i Läkartidningen.

Suck.

10 responses to “Mjölkprotein i astmamedicinen…

 1. Men jädrans! Vi med celiaki har samma problem: man letar, läser och fattar inte förrän man ringer och frågar. Om ens då.

  • Precis så är det. Och så favoriterna: ”Det brukar växa bort” (jo fast det har det inte gjort för barnafadern, så chansen är inte så stor om man säger så) och ”det brukar inte spela roll med så lite” (det kanske det inte brukar, men nu råkar det vara så att just för det här barnet gör det det. Mathildas mage är utslagen idag. Så arg!)

   • Vi ärmen det finns folk med celiaki som verkligen inte tål ens pyttepyttelite, inte ens om man kemiskt inte kan påvisa gluten i en produkt (tex glukossirap) men det är utvunnet av vete.
    Skräp att medicin ska innehålla sådana vanliga allergener!!

   • Ja, jag vet, har haft celiaki i min närhet. För vissa är det katastrof med pyttemängder. 😦 Så dåligt!

 2. Hej! Men så fruktansvärt dåligt! Borde vara förbjudet att ha allergiframkallande ämnen i mediciner. Tur i oturen att ni fick reda på det! Kram

 3. Jag gav min jordnötsallergiska dotter ad-droppar med jordnötsolja, idomin, nässpray, listan kan göras lång. Hur tänkte de?!

 4. Hade en kompis på LTH som var allergisk mot typ allt, inklusive gurka, och givetvis även laktos. Hon berättade att hon var tvungen att ta sina laktostabletter innan hon åt sina andra allergitabletter. Läkarna hävdade dock med bestämdhet att det inte fanns någon laktos i hennes tabletter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s