Stark i strid

För tolv år sedan nästan på timmen föddes en bebis på 1743 gram och minst ett sexpack vilja. Håret var svart och stod åt alla håll, ögonen helt mörka, utan pupill. Så ser man ut när man borde ha legat i magen i minst sju veckor till. Jag kallade henne min lilla vildvittra.

Andra små bebisar, dubbelt så stora, slutade andas av förskräckelse när den här bebin skrek. Hon föddes nämligen med en inbyggd användarmanual; gjorde man fel så var det som ett larm som gick, ett avgrundsvrål som startade.

Det tog ett par dagar innan vi enades om namnet: Mathilda Amanda. Mathilda är ett fornnordiskt namn som betyder ‘stark i strid’, Amanda har latinska rötter och kan översättas med ‘den älskade’.

Efter två veckor – som barnet i princip tillbringade vid bröstet eftersom ingen talat om för henne att hon var för liten för att suga – åkte vi hem. Då åt hon och höll värmen helt själv. Det var på Luciadagen, som också blev tvåkilosdagen. De stora bebisarna på neonatalavdelningen kunde äntligen få sova i frid och ro, och Mathilda själv var så nöjd med att slippa slangar och apparater.

Andra prematurer, för tidigt födda, kan upplevas sköra, trötta, behövande. Det enda Mathilda behövde, utöver konstant hudkontakt och allra helst mat dygnet runt, var någon som höll ihop henne när det inbyggda larmet gick igång. Det skulle dröja mer än ett halvår innan hon för första gången gjorde det som kallas en ansats att trösta sig själv, att föra handen till munnen i stället för att sträcka armar och ben rakt ut och skrika som besatt.

Men någon skörhet, livsfara eller litenhet fanns aldrig att tala om, liten som hon var fyllde hon upp hela tillvaron med en gigantisk närvaro. ”Mathilda for President” blev ganska snart ett talesätt i familjen. För det här var tjejen som ville ha det hon ville ha, när hon ville ha det, och inget annat.

En vilja av sten. Stark i strid. Och så älskad. Mathilda ❤

3 responses to “Stark i strid

  1. Så fint! Grattis!🎶

  2. ❤ Grattis Mathilda Amanda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s