Svåra frågor

Och så över till svårare frågor…

”Men jag förstår inte varför man kan vilja skjuta en massa människor man inte känner”, sade Mathilda

Näedu. Det är svårt att förstå. Om vi inte hänfaller till galenskapsteorin, vilket jag inte tänker göra, eftersom psykisk ohälsa och terror är väldigt, väldigt olika saker… Alldeles vanliga, osjuka människor kan göra vidriga saker. Och väldigt många sjuka personer, eller personer med svår psykisk ohälsa, gör antagligen aldrig en fluga förnär i sitt liv.

Autism, som varken är en sjukdom eller galenskap, är kopplad till en lägre nivå av brottslighet. Autister är som grupp mindre benägna att begå brott, både våldsbrott och andra typer av brott. Det är även så att i studier har man tyckt sig kunna bevisa (tämligen övertygande) att både barn och vuxna med autism som grupp har större empati än andra. Mer medkänsla än gemene man. De har bara svårt att alltid uppfatta när andra förväntar sig eller behöver att den empatin visas. Eller ibland svårt att veta hur man visar den så att mottagaren verkligen förstår att den finns där.

För en kärleksförklaring kan låta så här: ”Mamma. Visste du att Jupiter snurrar så fort att planeten inte är riktigt rund? Den är lite hopplattad. Så här. Inte alls som Saturnus.”

2 reaktioner på ”Svåra frågor

    • Oj, var har du läst det? Det stämmer verkligen inte med statistiken och forskningen som finns. När personer med autism begår brott är det ofta annorlunda, kanske spektakulära brott. Men risken är procentuellt mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.