Chilla, föräldrar!

Reflektion kring diskussion om huruvida det är ok att mata en ett- och ett halvtåring som egentligen kan äta själv fast just nu gärna vill ha hjälp:

Jag kan tycka att det är lite hysteriskt kring småbarn och uppfostran ofta. Som om livet kommer att avgöras av huruvida nån matade en ett tag igen när man var ett. Barndomen är ganska lång. Och den är inte nån sorts serie av prov som man måste klara av perfekt, för att få lov gå vidare till nästa nivå, och missar man en stjärna där i början kan man aldrig få högsta betyg.

Jag känner inte till några fall av tjugoåringar som inte kan äta själva på grund av överdrivet matande i ettårsåldern. Inte ett enda. Inte heller känner jag till några tjugoåringar som mest av allt i livet önskar att deras föräldrar hade haft full uppmärksamhet på dem varje ögonblick av småbarnslivet.

Chilla, föräldrar! Det blir folk av de flesta. Det finns massor av tid kvar i livet till att äta själv, eller sova själv, eller torka sig själv, eller städa själv, när man är ett år. Det finns inte massor av tid till att vara tillsammans med sitt barn. Eller som min kloka mor en gång uttryckte det, när min överlyckliga fyraåring stod i hennes älskade blomsterrabatt och jag kved något om ”mormors blommor!” och ”akta!”:

”Men Tina. Blommorna växer upp igen. Det gör inte Samuel.”

Det handlar inte om slapphet vs uppfostran. Inte heller om att välja sina strider, eller att förvalta tiden väl. Eller jo förresten. Det där sista handlar det om. Ta vara på nuet. För om en sekund är det borta. Och trots att hela framtiden inte hängde på det där ögonblicket, för det gör den verkligen inte, så fanns det något i det som var värdefullt.

Jag tänker att det kanske är viktigare att vara tillsammans än att vara perfekt. Och att kanske är det så att det finns många sätt att göra rätt, och att det hursomhelst inte alltid är så noga? 😉

Annonser

14 responses to “Chilla, föräldrar!

 1. Det var ta mig tusan det klokaste jag har läst på länge!

 2. Du är klok som en bok du! Mycket bra och tänkvärt skrivet!

 3. Heja heja! Bra där

 4. Å, verkligen! Det är så hysteriskt kring föräldraskapet! Tack för klarsynta analyser😀

 5. Man är så jäkla närblind som förälder till små barn. ALLT är stort och för evigt liksom. För övrigt matade jag min dåvarande sexåring ett tag, hon hade en period när hon liksom inte orkade ta sig samman med det motoriska. Och kanske ville hon bli lite ompysslad ett tag. (Hon är snart 18 nu och både lagar och äter mat själv;-)

 6. Fin krönika! ”Blommorna växer upp igen. Det gör inte S”. Det ska jag ta med mig! ❤

 7. En vacker insikt om livet! Du verkar ha haft en fin och klok mamma. Tack för påminnelsen om att våga fånga nuet.

 8. Efter lite eget funderande här hemma har jag kommit fram till att det inte alls är ”skadligt” att jag oftast hjälper min fyraåring att klä på sig fast han kan själv.
  Det blir en tydlig stund när jag hjälper honom med något…..som kanske ‘kompenserar lite’ alla gånger jag säger ”Nej, jag hinner inte.”.
  Påklädning blir ofta en liten men tydlig gos-och-bus-stund.

 9. Åh. Man gör det av kärlek. Jag känner mig älskad när min man hjälper mig på med jackan, och jag gör det av omtanke och kärlek när jag knyter halsduken om hans hals. Vi vill hjälpa varandra och vara nära. Klart det är samma sak med barnen. Tack för din blogg Tina ❤

 10. Ack så rätt. Det finns fortfarande dagar när jag hjälper min 13-åring med strumporna. Han kan och fixar det oftast, men vissa dagar kan det vara det som hjälper eller stjälper. Om han får en lugnare start på dagen av att slippa brottas med sömmen (SÖMMEN!! Du fattar ju, så himla jobbigt! Haha) så är jag inte den som inte kan dra på ett par strumpor. Man orkar inte allt alltid och det måste få vara ok både för vuxna och barn. Oavsett diagnos eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.