Apropå hemmasittare, skola och politiker

Apropå hemmasittare, skola och politiker tänker jag idag på Sören Kirkegaards kloka ord:

”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra.

För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad hon gör men först och främst förstå det hon förstår.

Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mer. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andra i stället för att hjälpa henne.

All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja härska utan att vilja tjäna.

Kan jag inte detta så kan jag inte heller hjälpa någon.”

Att först och främst förstå det personen vi vill påverka förstår. Att finns henne där hon är och börja just där. Så ska en slipsten dras. Oavsett om personen är barnet med oroväckande frånvaro, skolpersonalen, kommunens tjänstemän eller politiker.

Annonser

7 responses to “Apropå hemmasittare, skola och politiker

 1. Hrmpf,.. Vacker tanke men jag ser problem när den man vill förstå har barrikaderat sig och vägrar interagera. Men den tål absolut att funderas på. Får dra den några varv i tanken, så kanske det tar mig ett eller två steg vidare.

  Tack & Kram

  • Alltså, det är klart att det är problem. 😉 Men i realiteten måste man antingen nå fram till den det berör eller personens överordnade för att nåt ska hända. Når man inte fram återstår enbart att hoppas på ett mirakel. 😉

 2. Kloka ord med oerhörd sanning. 😊 Något jag stöter på varje dag på jobbet. ☺️ Om jag ska lära ut något och lägger mig på fel ”didaktisk” nivå förstår ju inte eleven vad jag pratar om eller blir uttråkad av att redan kunna det jag pratar om.

 3. Ja, det gäller verkligen att hitta rätt nyckel att låsa upp med! Det tragiska är att till vissa hittas inte alltid rätt nyckel tyvärr. Blir så frustrerad när jag ser en låst dörr! ❤️

 4. Vilken oerhört bra metafor Anna. Den gillade jag verkligen! Tack!

 5. Kloka ord! Men ack så svårt att ”tjäna” när man tampas med en oresonlig tonåring. Men det är väl bara att bita ihop och kämpa på! 😉
  Ibland känner jag mig dock nästan utplånad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.