Autism och vaccin

Hur orsakar vaccinationer autism? Svar: Det gör de inte.

Det finns massor av för- och nackdelar när det gäller vaccinering av barn. Men vacciner orsakar inte autism. Det är bortom allt rimligt tvivel bevisat att barn inte får autism av att bli vaccinerade. I flera decennier har man nämligen gjort jättestora studier på hela populationer som varit ovaccinerade/vaccinerade utan att hitta skillnader i autismfrekvensen… Det finns inget samband mellan vaccin och autism. Noll. Nada. Zip. Intet.

Ändå berättar många hur autismen ”började” den där dagen eller veckan som barnet vaccinerades. Hur barnet gick in i en bubbla, slutade prata, slutade ta kontakt. Och jag tror dem. För jag har upplevt samma sak. Fast av en annan orsak.

När Mathilda var ett och ett halvt år hade hon för vana att vakna med ett argt skrik varje morgon. Men så en morgon hade hon smugit sig upp helt tyst. För första gången. När jag vaknade av att något var ”fel” och gick upp hittade jag Mathilda på vårt köksbord, där hon glatt (och tyst) satt och åt av en stor hög med salt som hon hällt ut.

Det är inte så jättebra för små barn att äta mycket salt. Så vårdcentralen skickade oss till sjukhuset, och på sjukhuset fick Mathilda dricka massor med vatten och då och då togs det blodprover på henne, för att se att saltnivåerna inte blev för höga.

När Mathilda åkte in till sjukhuset den där dagen var hon en intensiv, men ganska framåt unge. Hon använde nästan aldrig blöja, vare sig på dagen eller natten, hon pratade en del och hon använde teckenspråk.

När Mathilda kom hem var det som om hon hade gått ett halvår tillbaka i tiden. Hon pratade knappt alls, hon grät mycket, hon var arg, hon kissade och bajsade på sig, hon sov dåligt och hon var… onåbar. Försvunnen. Hon hade gått in i sin autistiska stressbubbla.

Har man aldrig sett den reaktionen förut, då är det helt naturligt att tro att det där sticket i armen eller benet orsakade autismen, att något i sprutan gjorde ens barn sjukt. Men mitt barn gick in i glaskulan av att bli stucken för att ta blodprover, inte för att få ett vaccin. Och sanningen är att hon reagerat precis likadant, fast något mindre häftigt med åren, på varje otäck, skrämmande eller smärtsam upplevelse.

För Mathilda har autism. Hon har en annorlunda smärtupplevelse, ett annorlunda sätt att ta in och tolka sin omgivning och det som händer. Och att bli stucken, helt ur det blå, det var tillräckligt för att störa hela hennes tillvaro. Fast hon inte fick nåt vaccin. Fast hon inte fick något alls i den där sprutan.

Annonser

15 responses to “Autism och vaccin

 1. Är de igång och påstår detta igen??? Räcker det inte med att regeringsledamöter påstår att de som åker och strider för is har adhd? Man blir med all rätta lite T R Ö T T …

 2. Ja suck alltså. 😦

 3. Pingback: Om vaccin orsakade autism | anarkoautism

 4. Det var jag som sökte på vaccin i din blogg. Är förstagångsmamma och har läst en miljon studier.. Att jag sökte I din blogg var mest av ren nyfikenhet! 🙂

  • Hej Sanna! Jag har inte läst sökstatistiken på sistone, så det hade jag ingen aning om. Välkommen till M som i Underbar. /Tina

   • Ojdå, kände mig lite träffad när jag just dagen innan hade sökt på det, haha. Men man vet ju inte riktigt VAD som ligger bakom ökande autismen, att fler än innan blir diagnoserade räcker inte riktigt till som enda orsak för en så oerhört kraftig ökning främst i USA., och ja det finns fall som dessa två: http://www.huffingtonpost.com/david-kirby/post2468343_b_2468343.html
    även om jag är övertygad om att det positiva med vaccin väger upp det negativa så kan man faktiskt inte veta till hundra procent att det inte kan ha en negativ inverkan.

   • Vaccinering kan leda till hjärnhinneinflammation, och när man får den i barndomen kan man få diagnosen autism om hjärnskadorna som följer innefattar autistiska symtom. Så är det absolut, och det är väl känt. Tyvärr kan sjukdomarna man vaccinerar mot göra detsamma, men det är inte den sortens orsakssamband som har epidemiologisk signifikans för autism i populationen i stort. Här finns en nyligen publicerad studie som handlar om orsakerna till autism:

    http://ki.se/nyheter/gener-och-miljo-lika-viktigt-for-att-forklara-autism

    Någon ökning av den faktiskta prevalensen av autism är man inte säker på finns idag, det som visats i forskning är tvetydigt men tyder mer på att autism inte ökar än att den gör det. Men det är inte avgjort än.

 5. Jag vill informera dig om att detta inlägg blivit stulet av en annan bloggare här: http://miamiamia.bloggplatsen.se/2015/06/24/11126474-autisn-och-vaccin/#kommentarer Hon har stulit av flera som bloggar om NPF och psyksik ohälsa och vi försöker få henne att sluta. Har du ork och tid anmäl gärna till hennes bloggportal.
  mvh
  Ann Pettersson

  • Tack Ann! Citera på internet får man ju göra, fast då ska man även hänvisa till källan. Så det har jag bett bloggaren göra. /Tina

 6. Hej, jag har inte hunnit lusläsa din blogg men den ger mig så mycke svar på olika saker i min vardag. Ibland sånt jag inte ens reflekterat över,andra gånger sånt jag verkligen klurat på. Jag har en fråga och förstår att du inte har ett svar, men vill höra andras erfarenheter. Jag har en 5åring (nyss fylld) som haft autismtillstådsspektra i ca ett år. För drygt ett halvår sen började vi ge honom medicin. Mycke energi, svårt tänka ut faror och risker på förhand. Det blev eqacym depot. Tycker den funkat ok, men upplever att han nu mer blir väldigt stressad/nervös första timmarna efter att medicinen tagits, funderar därför på att byta. Får m någon medicin? Är så jäkla dåligt insatt, försöker läsa på, men hade helst själv varit försökskanin..men funkar inte riktigt så.. Som sagt, söker mer erfarenheter än raka svar.. Så tips emottages gärna.

  • Hej! Om han reagerar negativt de första timmarna kanske equasym har för snabb frisättning (ca 30% tycker jag mig minnas fritt ut minnet). Be att få testa concerta i stället, som går ut långsammare i blodet. Man kan bli uppstressad av centralstimulantia, och det är viktigt att hitta en medicin som funkar så bra som möjligt. Meningen är ju att han ska må bättre, inte sämre. Lycka till! /Tina

 7. Usch, jag blir så trött på såna där teorier som är tagna ur tomma intet egentligen. 😦

 8. Inte relaterat till just det här inlägget, men jag vill bara tacka dig för en fantastisk, välskriven och nyttig blogg som har gett mig massor som förälder till ett barn på snart 9 år som förvisso inte har någon diagnos, men som helt klart balanserar på gränsen till högfungerande autism. Mycket tack vare dina kloka texter och bokrekommendationer om lågaffektivt bemötande har jag blivit en bättre förälder och relationen till sonen är mindre konfliktfylld och i stället full av mer kärlek och förståelse. Så TACK. För oss har du gjort skillnad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.