Pinsamt, DN och Hanne Kjöller. Läs på!

DN skriver nya ledare om ADHD där de funderar på om barn medicineras när de borde familjehemsplaceras.

DN borde läsa på. Det är inte svårt. Barn i ”samhällets vård” är mest medicinerade av alla. Socialstyrelsen skriver till exempel:

”Användningen av psykofarmaka är mycket hög bland placerade barn och unga. För antipsykotiska läkemedel är siffran upp till 30 gånger högre än bland jämnåriga i befolkningen. Ofta används flera olika sorters psykofarmaka samtidigt under en lång tid, trots att kunskapen om långtidseffekterna är dålig.” (Socialstyrelsen.se, Hög förbrukning av psykofarmaka bland placerade barn, november 2014)

Upprinnelsen till detta ståhej är att Socialstyrelsen håller på att ta fram ny statistik kring ADHD-diagnoser, medicinering, regionala skillnader och mönster. Så här kommenterar Socialtstyrelsens utredare Peter Salmi den nya statistiken:

– Siffrorna är inte särskilt förvånande. Det går inte att dra slutsatsen att barn som är födda sent på året i större utsträckning blir överdiagnostiserade. Det handlar troligen framför allt om att man upptäcker dessa barn tidigare, då de på grund av att de är så pass mycket yngre än sina klasskamrater som är födda tidigt på året, tidigare får problem i skolan, säger Peter Salmi.” (Föräldrakraft.se, ”Socialstyrelsen tar nytt grepp om adhd-läkemedel”, april 2015)

Det känns lite smart att inte läsa studier som fan läser Bibeln.

Det känns ännu lite smartare att läsa studier överhuvudtaget, innan man börjar prata om att separera barn från sina familjer. För det kan vara så att det finns skäl till att vi slutat att placera barn i den omfattning vi förut gjort, och i stället satsar mer och mer på att stötta föräldrarna…

Och om man vill flytta barn från deras familjer och till samhällets vård, för att de ska medicineras mindre… tja, då lyser det liksom igenom i varje stavelse att man inte läst på överhuvudtaget. Och det känns verkligen inte smart. Bara pinsamt.

Annonser

5 responses to “Pinsamt, DN och Hanne Kjöller. Läs på!

  1. Jennyinthewoods

    Barnuppfostran/ adhd/ medicinering och curlande föräldrar är verkligen älsklingsämnen för tillfället, och jag blir så arg över den okunskap som folk inte skäms en sekund över att vädra! Men att dn släpper igenom något sådant!! Får argtårar i ögonen! Vad bra att du har sån koll och sprider din kunskap.

  2. Man blir ju som sagt lite arg på alla dessa människor som uttalar sig som om de hade lösningar och alla förklaringar på allt utan ens det minsta lilla kunskap. Gammal skåpmat blir till ny fast än mer möglig… Suckar och tycker det är synd att de spekulerar och förstör för familjer som redan har nog att bekyra sig om utan den här hjälpen till stigmatisering. BLÄ!!

  3. Ja, det är väldigt tröttsamt och absurt att ett gäng tyckare ska äga debatten. :/

  4. Hej, finns det någon forskning på barn som är födda tidigt på året, hur de klarara sig i skolan, eller vad är forskningen/undersökningen baserad på?

    • Nej, det finns ingen sån forskning vad jag vet. I länken till föräldrakraft.se berättar utredaren som håller på med studien lite mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s