Lång utandning

Andas ut. Vi har äntligen fått nytt läkarintyg för vårdbidraget. Ett bra intyg. Man vet aldrig på förhand, och Mathildas ”gamla” läkare har inte hand om henne längre och nu när hon träffade sin nya var gången hon nästan passerade för NT, om ni minns, bara det att precis allt hon svarade på hade hon tolkat på sitt eget lilla sätt så jag fick agera tolk och fiska fram svaren med mer specifika frågor…

Ett bra intyg. Som beskriver Mathilda väl, precis som det är, fast det gör en smula ont att läsa. Det roligaste är att intyget sammantaget låter ungefär som att läkaren tänkt så här, hela tiden, och krampaktigt försökt avstå från att skriva det: ”Hon har autism + adhd. Varför ska jag ens behöva specificera? Vet FK inget om autism? Varför???”

Och faktiskt speglar det min egen känsla rätt väl. Autism är autism. Varför ska det behöva specificeras mer än så när vi vet att det är en av de mest energikrävande funktionsnedsättningarna både för barnet själv och för föräldrar? Och lite sitter taggen kvar från gången när (den första, inte den nuvarande) FK-handläggaren frågade:

”Vad är det hon har?”
”Autism, eller ja, Aspergers syndrom lutar det väl åt mer specifikt.”
”Kommer det att vara i mer än 6 månader?”
”Vad menar du? Hon har autism…”
”Ja. Men kommer det att vara i mer än 6 månader?”
”Alltså, hon har autism… Det är medfött och livslångt…”
”Jaha.”

*ridå*

Annonser

6 responses to “Lång utandning

 1. Ja, jag tycker det är väldigt beska droppar att svälja att folk som i allmänhet inte vet ett dyft om NPF ska besluta om ekonomiskt stöd för familjer med NPF…

  Vi har inte ens orkat söka vårdbidrag ännu. Det känns som ett sisyfosarbete att upprätthålla myndighetskontakter som NPF-förälder.

 2. Hej,
  Jag brukar säga att man är autist och inte att man har autism. Som att t.ex man är homosexuell, man är svensk, man är kvinna osv.
  Hälsningar

  • Hej Lucyna! Det är olika hur personer med autism väljer att beskriva sig själva och andra. Mathilda säger att hon har autism. Därför säger jag det också. De vuxna jag känner säger oftare att de är aspies, autister, autistiska etc. Men jag själv tycker som du, att autist är något man är snarare än något man har. /Tina

 3. Ja *ridå* verkligen!
  Känner igen att det gör ont att läsa. Just det där att se det svart på vitt. Svårt att beskriva, man älskar ju sina barn i alla fall med sina funktionsnedsättningar. Jag tror det handlar om att någon annan suttit och gjort värderingar på nåt sätt.
  Kramar!

 4. Tack hörrni! Det är galet, hela vårdbidragsförfarandet skulle kunna förenklas så otroligt mycket. Men vi har en bra handläggare nu. Som ställer rätt frågor och känns kunnig. Så det känns bra.

 5. Alltså jag blir alldeles matt av att läsa det här! Hur är det möjligt att de som tar dessa viktiga beslut inte har en aning om vad det handlar om? Det borde vara ett krav! Som om ni inte redan kämpar i vardagen…ska ni behöva kämpa extra med sådant här, som bara ska funka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s