Omöjliga råd eller när tillståndet inte är kompatibelt med lösningen

Jag lyssnade på en framstående migränläkare. Han förklarade att det bästa för många migräniker är att äta många små måltider varje dag och att alltid sova och vakna samma tider. Så blodsockret hålls så jämnt som möjligt, och livsvanorna är desamma, för migränhjärnan tycker inte om oregelbundhet.

Migrän innebär ganska ofta illamående, kräkningar och avsmak för mat. En del får cravings efter sötsaker innan migränanfallet (som dock kommer oavsett om man äter socker eller inte), andra får avsmak för mat dagar i sträck. Och när man väl får ett migränanfall kan det enda som hjälper vara att sova i tre dygn. Inte precis grundvalen för regelbundna vanor, om jag säger så.

Du hör ju själv hur illa det rimmar.

Liknande kompatibilitetsproblem stöter jag ofta på inom NP-världen. Den strikta eliminationsdieten man föreslås ge sitt barn, utan mjölk och gluten, samma barn som enbart lever på filmjölk och en sorts makaroner att ett specifikt märke, och som i bästa fall inte kräks av allt annat utan helt enkelt låter blir att äta. Som i ”inte äter”. Alls.

ADHD-medicinen som personen förväntas ta flera gånger om dagen, varje dag. Många med ADHD har svårt att komma ihåg tider, även med hjälp av påminnelser. I själva svårigheterna – som medicinen behandlar – ligger en bristande uppmärksamhet på saker som hur det känns när medicinen börjar gå ur.

Den riktigt obehagligt slemmiga magmedicinen som min son med perceptionsstörningar som bland annat gör att han lätt kräks av vissa konsistenser förväntas ta mot sin NPF-mage. Min kompis som inte kunde få göra en Aspergerutredning enligt psykiatern ”förrän han rättat till sina dåliga sömnvanor”. Ett väldigt intressant krav, med tanke på att de allra flesta personer med AST har mer eller mindre allvarliga sömnstörningar…

Utöver den uppenbara risken för att man har blandat ihop hönan och ägget, så som psykiatern ovan, som felaktigt utgick från att vissa svårigheter berodde på sömnproblem, i stället för tvärtom (eller den ännu värre usla engelska studie som talade om hur viktigt det var att ge råd om regelbunden sömn för att barn som var mer hyperaktiva genomgående hade mer oregelbunden sömn… Ett riktigt skräckexempel inom vetenskaplig metodik), är det problematiskt på ett djupare plan: De få gånger när de föreslagna åtgärderna skulle hjälpa, eller faktiskt hjälper, men bara så länge personen förmår klara av dem.

Dåliga råd är en sak. En allvarlig och ofta förkrossande sak. Men snäppet värre måste ändå vara alla ”goda” råd som ska hjälpa mot det som gör det omöjligt att följa dem. Moment 22. Omöjliga lösningar. Och självklart får man skylla sig själv som inte bara följer dem.

Annonser

9 responses to “Omöjliga råd eller när tillståndet inte är kompatibelt med lösningen

 1. Påminner om när min mamma låg på sjukhem och trodde att någon skulle döda henne med vita tabletter (tur att Waran är blå). Läkaren på boendet fick iväg henne till en psykdoktor som skrev ut – vita tabletter. Suck.
  Som tur var kunde läkaren på boende ändra det till droppar som hon fick i saften. Enda gången jag gick med på att de lurade henne.

 2. Klockrent. Vår utredande psykolog sa att bästa sättet att bota sonens ångest, som gör att hela kroppen låser sig så han varken kan tala eller röra sig och får migränliknande huvudvärk när vi ska få honom till skolan på morgonen, var att han går till skolan varje dag. Häpp!

 3. Jag tänker på Ross W Greene, som säger att de första åren av sin praktik ägnade han åt att tycka att han gav utmärkta råd till människor som bara inte lyssnade på dem. 😉 Och sen började han fundera lite till… http://www.assistapp.se/likaolika/rosswgreene/index.html

 4. All utmattningsvård som bedrivs på en väldigt hög intensitetsnivå och den som är för utmattad för att orka får vända och klara sig bäst hen kan. Psykoedukation och andra psykosociala insatser för vuxna med ADHD som bara finns i stora grupper på kvällen trots att många av oss har problem att varva ner och behöver ta det lugnt om kvällarna. Utredningar (för smärttillstånd, systemsjukdomar, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och stressrelaterad ohälsa t ex) som är jätteintensiva och ställer helt orimligt höga krav på den som utreds i form av mental och fysisk uthållighet, skärpa och förmåga att förklara och uttrycka sig. Men visst, den som måste vila efter frukosten innan hen orkar duscha har säkert inga problem med en utredningsbelastning som skulle få vilken frisk, normfungerande person som helst att bli helt färdig…

 5. Min favorit är annars ätstörningsvården där dom kräver att man är motiverad och taggad till hundra procent för att få delta. Det bedrivs ingen typ av motavationshjälpande arbete ens i slutenvården där man hamnar när man är som längst ner i eländet utan lösningen när man inte tar sig framåt är att bli hemskickad på vad dom kalar för timeout eller paus för att hitta motivationen på egen hand. På egen hand… när man är sjuk för sist jag kollade räknades ätstörningar som sjukdomar. Många har som ett av dom största problemen just att hitta motivationen, att orka hålla ut och att fortsätta framåt men det får man inte hjälp med.

  Det är också många enheter som har en nolltolerans mot självskador. Dvs om en patient som vårdas i slutenvården/dagvården eller öppenvården skadar sig så upphör vården och man blir utslängd. Vilket är en helt absurd inställning när man faktiskt har att göra med människor med psykisk sjukdom där många har komplexa problem och flertalet sjukdomar/diagnoser. En person som använt självskadande som ett sätt att hantera sin ångest vet med all säkerhet redan om att det är dumt och destruktivt och känner både skuld och skam och vill helst låta bli men ibland så går det ju åt skogen och att då förutom misslyckandet i att göra något man inte ska så blir man av med en behandling man behöver.

 6. … och jag undrar nyfiket och kanske lite off topic: Ved heter migränläkaren?

 7. Och jag undrar nyfiket och kanske lite off topic: Vad heter migränläkaren?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.