Men hallå, taxibolaget, hur svårt kan det vara att inte tappa bort barn med autism under skolresan?!

För nån vecka sen höll jag på att sätta hjärtat i halsgropen när jag fick veta att en god väns son, Hugo – som har autism och utvecklingsstörning – hade blivit avsläppt vid fel hus av taxichauffören som körde honom hem med skoltaxi, eftersom Hugo tydligen tyckt att huset såg spännande ut och insisterade på att han bodde där. Väl avsläppt sprang Hugo in i  främmande människors garage och startade en grästrimmer.

Ja. Du läste rätt. Nioåriga Hugo, med autism och utvecklingsstörning, startade ensam en grästrimmer i ett främmande garage, under sin skoltaxiresa hem från specialklassen. Tack och lov hade taxichauffören inte gett sig av, utan lyckades få tag på Hugo, utan att någon kroppsskada uppstod.

Jag frågade då Päivi, som är Hugos mamma, om det kanske ändå inte var så att det här är nåt som behöver spridas? Att det är en såpass allvarlig incident att det inte räcker att ta upp det med taxibolaget bara? Men hon ville inte det – då.

Men nu har det hänt igen. Ungefär en vecka senare. Med en annan taxichaufför. Men den här gången åkte chauffören iväg, och lämnade Hugo ensam utanför ett främmande hus.

Hugo är sisådär nio-tio år. Han har autism och utvecklingsstörning, vilket är själva skälet att han åker skoltaxi till och från sin specialklass varje dag. På Hugos taxibeställning står det klart och tydligt att han ska, att han MÅSTE, lämnas till en vuxen.

I stället blev han avsläppt utanför ett främmande hus, ensam. Och när Hugos mamma såg taxin köra förbi utan sitt funktionsnedsatta barn, och därför stannade taxin och undrade var Hugo befann sig, då fick hon en utskällning av taxichauffören.

Vänta lite nu. Backa bandet. Inom loppet av en dryg vecka har samma tioårige autistiske pojke blivit borttappad på sin väg hem från skolan av två olika taxichaufförer?! Inte så att han rymt ut ur bilen eller försvunnit i smyg, utan båda chaufförerna har glatt och villigt lämnat av barnet-som-inte-får-lämnas-ensam, utanför ett godtyckligt hus, för att det autistiska barnet med utvecklingsstörning tyckte att det såg ut som ett bra ställe att gå av på. Och båda dessa chaufförer verkar tycka att det hela är samma autistiska barns fel?

På riktigt?! Hur puckad får man bli och ändå behålla taxikortet?

Jag önskar verkligen, verkligen att jag kunde säga att jag inte har hört liknande skräckhistorier förut, men jag kan räkna upp ett tiotal föräldrar i min bekantskapskrets och med barn som Hugo, som haft liknande märkliga skoltaxiupplevelser under de senaste två månaderna! Det här är inte en isolerad och idiotisk slump, utan någon sorts systemfel, med taxichaufförer som tappar bort barn på löpande band.

Hur kan det få fortsätta? Varför reagerar inte myndigheter eller kommunens upphandlare? Ska nåt barn behöva dö innan vansinnet tar slut, kanske ensam, med en grästrimmer, i ett främmande garage?

Jag tycker förstås att du som läser det här ska dela länken om Hugo, som uppenbarligen svävar i livsfara på sin alldeles vanliga skoltaxiresa. Allra helst med en indignerad fråga som ”Ska det få gå till så här?!”, på facebook eller twitter eller vad du nu föredrar för sociala medier. Gör det.

För hallå, hur svårt kan det vara att inte tappa bort funktionshindrade tioåringar under taxiresan hem från skolan?

10 reaktioner på ”Men hallå, taxibolaget, hur svårt kan det vara att inte tappa bort barn med autism under skolresan?!

  1. Så här hade vi det i Kungälv för två år sedan. Det slutade med att det aktuella taxi-bolaget fick en varning och när det inte blev bättre avslutades avtalet och taxi-resorna för våra barn blev väldigt mycket bättre. Ny upphandling gjordes så småningom, och hör och häpnad, samma bolag fanns med igen! Min dotter vägrade åka med dem, även om inte hon drabbades på detta sätt, utan det var otroligt struligt med sena bilar som skapade en oro. Nu har man en ny upphandling igen från skolstarten och det verkar det fungera.

  2. Pingback: Från punkt A till B, hur svårt kan det vara? | Livet med Autism, Aspbergers & ADHD

  3. Uch ja detta känner jag igen. Dock så har det bara hänt en gång att de lämnade min son på fel ställe, men han total vägrade att kliva ur bilen för det var inte hans skola. Men det har även hänt med min bror som har mycket allvarligare svårigheter.

    Tycker som du att det är viktigt att detta uppmärksammas, både för oss föräldrar/anhöriga men främst för barnen.

  4. Det är ju fruktansvärt! Egentligen borde taxischaufförer gå nånslags utbildning. De spenderar ju faktiskt rätt mycket tid med våra barn och borde kunna lära sig lite om bemötande och vad man kan förvänta sig av barnen osv.

  5. Pingback: Hugo som Hugo | M som i underbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.