Populäraste föreläsningen om hjärnan?

Mamman har föreläst om sensorisk overload, om hjärnan och stress samt nyttan av knästrumpor. Hon har pratat om raspiga ljudinspelningar kontra det riktiga ljudet och lagt godisar på små led och huller om buller för att illustrera effekten av när en stressad hjärna inte hinner sortera ljuden. Hon har också kopplat det generellt till ADHD och autism, och pratat om en hjärna som är känsligare för stress.

Pappan berättade om hur bra det är att vända strumporna ut och in, om obehagliga t-shirts kontra sköna skjortor och avslutade med: ”Vem vill åka moppebil?”

Gissa vem som vann populäritetspriset? 😉

Annonser

4 responses to “Populäraste föreläsningen om hjärnan?

 1. viveka Lyberg åhlander

  Spännande! Och ja.. Jag anar vem som vann. Men: med en väldigt ljuskänslig son med atypisk autism skulle jag väldigt gärna vilja ta del av något kring det där med raspiga ljud. Hos oss är det oftast ljudintensitet det handlar om och ibland kommentarer om raspiga röster (aningens nördigt kanske och kan ju ha att göra med mitt yrke: logoped) . Så har du någon länk eller tanke som du vill dela så är jag väldigt intresserad! Tack för en ständigt glädjande och informativ blogg!

 2. Tack Viveka! Tja, den här gången pratade vi om hur det kan komma sig att ljud som annars är rätt okej kan upplevas som jättestörande när man är trött eller stressad, men rent generellt finns det en del man kan göra åt sensoriska problem som att ljud är jobbiga (utöver det uppenbara, att undvika dem). Ett exempel är åtsittande plagg, som en maggördel typ gravidbälte, tyngdväst, stödstrumpor/knästrumpor. Trycket mot en större del av kroppen hjälper nämligen hjärnan att sortera bort ovidkommande intryck.

  Vissa typer av smärtstillande kan ha samma effekt, liksom viss medicin som normalt sett används mot tex ADHD. Melatonin har en väldigt dämpande effekt på sinnesintryck, men det blir ju många trötta av (av naturliga skäl, det är kroppens sömnhormon, men dämpar även signalerna i cortex i hjärnan). En del blir hjälpta av att utsätta sig för överväldigande sinnesintryck, liksom, stå på perrongen när tåget åker förbi eller liknande blandningar av många starka intryck. Det brukar ha effekt i upp till flera veckor. Lite som att hjärnan reglerar ner intrycken. Men just bara höga ljud är ingen bra idé att utsätta sig för, eftersom det riskerar att skada hörseln permanent.

  På hjälpmedelsfronten finns det formgjutna hörselproppar att få, liksom insatser i öronen som ”riktar” ljudet, att man måste vända örat mot den som pratar för att höra den, och på så sätt slipper många omkringljud som kan vara störande. Till datorer och ljudanläggningar använder vi equalizer/equalizerprogram för att få bort störande biljud eller rasp. Det finns även anläggningar och hörlurar som har ”aktiv dämpning”, det vill säga att de tar in ljudsignaler från omgivningen och sänder ut motvågor för att tysta ljuden.

  Sen finns förstås hörlurar och hörselskydd av olika sorter. Jag gillar Urban Ears Plattan (hörlurar/headset) för de dämpar hyfsat och har ändå en för prisklassen bra ljudåtergivning, samtidigt som de inte trycker åt på ett obehagligt sätt runt öronen. Som hörselskydd använder jag helst HappyEars hörselproppar, för de dämpar likadant i alla frekvenser och gör att det inte är lika jobbigt att ha hörselskydd. Allt blir liksom ”lika mycket tystare” med dem, och dessutom sitter de bra för mig.

  Många hörselskydd är gjorda för att dämpa andra frekvenser än den mänskliga rösten, vilket är väldigt opraktiskt om det är just röster som är störande. Då kan det snarare upplevas som att problemet blir större när man tar på dem i stället för mindre, och dessutom tror folk inte på en när man säger det. Väldigt irriterande. Men det finns olika typer av hörselskydd och man kan läsa på specifikationen vad de är tänkta för och hur de dämpar.

  • Tack Tina! Tryck mot kroppen skall vi absolut testa! Urban ears är poppis här i huset och som jag förstår det delvis av de skäl du nämner! Att de dessutom finns i orange är ett extra plus ☺️

   • Haha, ja färgerna ska ju vara rätt! Mina är cerise, efter stor vånda och en omröstning i bekantskapskretsen. Jag använder ibland hörselproppar innanför lurarna, riktigt skönt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s