Boktips: Kejsaren och jag – ett samarbete med autism

Bokomslag: Kejsaren och jag av Päivi Billing. Röd med en kinesisk drake.

Kejsaren och jag – ett samarbete med autism. Bok av Päivi billing.

Det var med stora förväntningar jag öppnade boken Kejsaren och jag – ett samarbete med autism som kom ut i höstas. Författaren Päivi Billing och jag har umgåtts på nätet i runt tio år, och jag visste redan att Päivi har både stor pedagogisk erfarenhet och en vilja av stål. Riktigt hur väl den kombinationen tjänat henne i samarbetet med autismen har jag nog inte förstått tidigare.

Kejsaren och jag börjar med en  annorlunda bebistid, lång före utredningar och diagnoser. Kejsaren gör inga direkta ansatser att börja ta sig fram för egen maskin. Mamma Piävi ligger på vardagsrumsgolvet och lär ut hur man ålar. Kejsaren är inte så väldigt intresserad, men med en lutande bordsskiva och lock och pock börjar han till slut att åla. Som läsare vill man hurra högt när det sker.

Kejsaren kan stå och vifta med sin favoritsladd timmavis i sträck. Uppenbarligen betyder det något, antagligen finns det något han får ut av det. Med stor uppfinningsrikedom tar sig Päivi in i leken och lyckas så småningom locka kejsaren att delta mer och mer i hennes och familjen värld.

Trots att boken beskriver svårigheter och hinder känns den inte som berättelsen om en kamp, som böcker av föräldrar till autistiska barn så lätt landar i. Boken handlar snarare om en mammas strävan efter kontakt och ett sorts enträget forskningsresande i det autistiska landskapet.

Familjen prövar att gå över till en annan typ av kost, och vardagen blir helt annorlunda. Plötsligt pratar Kejsaren, berättar vad han vill. Är det maten? Kan den verkligen spela så stor roll? Föräldrarna vågar inte riktigt tro att det är så. Men efter upprepade försök och upprepade missar går det knappast att förklara kasten mellan perioder av lugna samtal och hysterisk okontaktbarhet på andra sätt.

Det är vackert, hoppfullt och allt annat än flummigt. Här beskrivs både framsteg och bakslag på ett konkret sätt. Kejsaren och jag är en sorts handbok i att hitta pedagogiska och långsiktiga arbetssätt som i slutänden leder till  samspel och verklig förståelse. Boken innehåller däremot inga pekpinnar, den bara konstaterar: Så här har vi gjort. Det har gett de här resultaten. Det är ärligt, det är uppriktigt, det är förtvivlat, tårfyllt, humoristiskt och träffsäkert.

Kejsaren och jag låter läsaren följa med på en resa, en upptäcksfärd tillsammans med en mamma som drivs av en vilja att förstå och hjälpa. Och den lämnar mig med känslan av att allt är möjligt. Läs den!

7 reaktioner på ”Boktips: Kejsaren och jag – ett samarbete med autism

  1. Å den boken vill jag gärna läsa! Tack för din fina beskrivning av din väns bok! Jag följer din blogg mest på FB men då under mitt riktiga namn. Lämnar sällan kommentarer till dig längre men det beror inte på att jag inte berörs lika mycket av dina inlägg. Tvärtom du får mig eftertänksam, känner igen mig själv i din och vår familjesituation och t o m ett skratt bjuder du mig på!! TACK!! 🙂

    Anna

  2. Pingback: Vulkan | Lysande recension av Kejsaren och jag av Päivi Billing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.