Sex. Freakin. Månader.

Ååååkej hörrni. Så här är det. Efter tre år i kö och nio månader eller så under utredning har psykologen kommit fram till sitt diagnosförslag till läkaren, nämligen ADHD+”AS?”. Ingen överraskning för någon så långt. Men. Läkaren som ska ställa diagnosen och ev prova ut medicin har tid om ett halvår. Sex månader. Och det finns bara en läkare.

Japp. Ni läste rätt. Så då till frågan: Hur får jag ut min journal/underlaget för utredning för att hitta någon privat vårdgivare som kan träffa mig inom några veckor? Svaret:

”Jag… vet inte om det går att göra så. Ingen har nånsin ställt den frågan förut.”

Nähä, okej. Ingen som ligger i migrän 15 dagar i månaden år efter år har nånsin försökt hitta något sätt att inte behöva vänta ytterligare ett halvår på att kanske, eventuellt få träffa en läkare i ärendet som alla inblandade tyckt var självklart redan från början (vill ni veta hur många minuter det tog för den första läkaren jag träffade, som inte hade en aning om vad hen förväntades göra eftersom det var en psykologtid jag väntade på, att börja fnissa över det absurda i hela situationen?)

På det personliga planet är jag trött nu. Jättetrött. Men det har ju knappast något att betyda i sammahanget; det är nämligen så inom sjukvården att antingen slåss man och får hjälp eller så lägger man sig ner och ger upp. Och min talang för att ge upp är i stort sett obefintlig.

Annonser

8 responses to “Sex. Freakin. Månader.

 1. Mod är en del av ordet tålamod!
  Tack för allt du delar med dig – i stort och smått. Jag har tipsat mina pedagoger om att följa din blogg för att få än mer förståelse för sina elever.
  Hälsningar (rektor) U.

 2. Det. Är. Otroligt.
  Kämp on!

 3. Men herregud! Det rä ju helt sjukt! För att svara på din fråga (?) så ska du bara behöva be om utskrivna journaler och sen kunna vända dig till någon annan, precis när du vill. Det är deras skyldighet att skriva ut dina journaler om och när du ber om dem!

 4. Jag blir alldeles mållös, hur sjutton fungerar det inom sjukvården igentligen? Det är ju skandalöst, alla orkar inte kämpa….men det är kanske det de räknat ut, att många lägger sig ner och ger upp. Då blir de ju av med några i kön. Lycka till vännen, tappa inte din kämpaglöd !! Kram o kärlek till dig // Annelie

 5. What what what? Låter jätte jobbigt och aldeles absurt. Journalerna har du rätt att få ut?. Jag trodde att det fanns något som hette vårdgaranti och att det inte fick va så lång kö…. Kämpa på!

 6. Tack hörrni! Journalerna har jag ju rätt att få ut, så det är säkert inga problem. Frågan är väl om någon läkare är villig att ta vid, när utredningen inte tillhör hens mottagning. Jag vet inte. Just idag samlar jag bara kraft.

 7. Du kan säkert hitta en läkare som är villig att ta över fast risken finns att du måste gå till någon som inte är ansluten till landstinget… I min enfald trodde jag först att du kunde använda vårdgarantin ganska snabbt men så upptäckte jag att att tiderna skiljer sig åt. Här i Stockholm gäller 30 dagar till specialist men där jag tror att du bor har ni 90 dagar. Här har vi ju dessutom större befolkningsunderlag så det finns t o m läkare som enbart arbetar med att ta emot vårdgarantipatienter för att ställa in mediciner för NPF. ADHD Center i Stockholm brukar ta in en sådan läkare för föreläsningar om mediciner och det märktes att han verkligen kunde just medicinering.

  • Tack Peter! Jag har hittat en privat specialist, i Stockholm. Får se vad hen kan göra. Vårdgarantin gäller så att säga inte ”under pågående åtgärd”, så den kan jag inte åberopa tror jag. :-/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s