Tack, men nej tack!

Kära vänner och bekanta. Vid lunch hittade barnen en (blöt) säck med omärkta julklappar på vår trapp. Jag måste göra någon ledsen nu, trots att vi förstår att det var i all välmening: Gör inte om det. Det här får ALDRIG, NÅGONSIN hända igen!

Vi har jobbat i fyra timmar på att lugna familjen. Fler av våra barn har autism. Noah kan inte förstå varför det finns paket utan en avsändare, som inte är märkta med till vem det ska. Det är fel. Det är så fel att man kan börja tjura, eller bara släppa allt och gå och stänga in sig i ett annat rum och strunta i allt vad julklappar heter.

Det har varit gråt och katastrof här hemma. Våra barn förstår inte att när man öppnar ett omärkt paket kan det finnas nåt där i som var tänkt åt ett annat barn än en själv. De förstår inte att andra kanske inte visste vad man önskade sig, och blir ledsna över att få nåt annat än de tänkt.

Mathilda hanterar oväntade händelser och andras starka känslor (affekt) extremt dåligt. En stor del av eftermiddagen har hon valt att låsa in sig på sitt rum och bara vila från alltihop. Vi handlar alltid en del av Mathildas julklappar tillsammans med henne just för att hon inte kan hantera överraskningar. Mathilda och hennes syskon får alltid välja om de vill veta vad som finns i ett paket innan de öppnar det.

Hannah får ångest av val där hon inte kan överblicka konsekvenserna. Hon har gråtit över att hon inte vet vilka paket hon ska ta, eller vilka av de öppnade presenterna hon ska välja. Hon har gråtit över vad som är rättvist eller orättvist. Hon har gråtit över allt och lite till.

Vi har haft en helvetisk eftermiddag. Det är fortfarande gråt och katastrof. Alla kommer att vara trötta, griniga och bråkbenägna i flera dagar. Utöver att vi inte alls är i behov av välgörenhet, utan står helt frågande, blev det här väldigt dåligt för våra inflexibla och explosiva barn.

Vi förstår att det var någon som ville vara snäll. Vi uppskattar det. Men vi vill aldrig ha anonyma presenter igen, varken till jul eller till andra tider på året. Tack.

Annonser

3 responses to “Tack, men nej tack!

  1. Oh fy vad jobbigt för Er alla ❤ Konstigt gjort av någon ….. hoppas det lugnar ner sig … Styrkekramar .

  2. Verkar inte vara nån som känner er med andra ord, märkligt . Kramar

  3. Tack och lov har vi aldrig råkat ut för någon sådan händelse, jag har barn med liknande kaliber som du/ni har.
    Hos oss har vi främst för lillebror (idag 23 år) anpassat jul, födelsedagar etc. Han har också valt att veta innehållet för att han skulle palla med paket-öppnings-momentet.
    Å vad fel det blir när omgivningen inte lyssnar och försöker förstå.

    /AnnKatrin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s