Lucia

Man kan säga att det året Luciafirandet på dagis inleddes med att Noah stod gömd bakom mig, pekade på sina lusseklädda kompisar och med panik i rösten frågade ”Vilka är dom?” var en ögonöppnare. Apropå NPF, prosopagnosi (att ha svårt att känna igen ansikten) och central koherens. Och apropå att vissa saker kanske vissa barn borde slippa helt?

En annan ögonöppnare var året när Mathilda var med i Luciafirandet på dagis för första gången. Eller med och med. Hon liksom kröp ut och in mellan alla de andra små barnen. Jag tror att hon var fyra. Det var där nånstans som dagis började flagga allt hårdare för att Mathildas dagar inte riktigt funkade. Eller inte alls funkade. Beroende på hur man ser det, från vårt perspektiv eller från hennes.

Idag har jag följt Mathilda till skolans Luciatåg, vi har suttit tillsammans med hennes klass i publiken, fast på en helt egen rad. Innan tåget kom in berättade jag en extra gång för Mathilda vad som skulle hända. Hon har kramat min hand hårt, hårt, och varit helt fokuserad på musiken.

När vi gick ut från lokalen var hon fortfarande spänd i hela kroppen, men glad. Vissa saker kan det hända att vissa barn vill göra ändå. Att titta på Luciafirandet är en sådan sak som är värd ansträngningen, tycker Mathilda. Sen ska vi ha en alldeles lugn och vanlig dag, med dimrade lampor och skumbad på menyn. Vissa mammor har nämligen en rätt lång erfarenhet av Luciadagen och hur den på olika sätt kan gå åt skogen när orken plötsligt inte räcker mer.

Det är svårt. Att hitta gränserna för orken åt någon annan, som inte riktigt kan hitta dem själv.

Annonser

4 responses to “Lucia

  1. Å, vad jag känner igen mig (oss)! ❤

  2. Ett tips till skolor är ju att alltid erbjuda alternativa aktiviteter till barn som inte orkar tillställningar som dessa. Vi har dessa dagar en tillflykt för elever som inte orkar. Ett för dem bekant klassrum, lite avsides från aktiviteterna där de kan måla, pyssla, läsa, vila spela spel med personal. Viktigt att även tänka på det när det är andra dagar som bryter ordinarie schema.

  3. Å, den där sista meningen fick tårarna att rinna. PRECIS så är det ❤ Och lucia är svårt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s