Om ADHD/ADD, energiåtgång och vad ADHD-medicinen egentligen gör

En film där jag mycket förenklat förklarar för min undrande åttaåring vad ADHD/ADD är och vad ADHD-medicinen egentligen gör:

9 responses to “Om ADHD/ADD, energiåtgång och vad ADHD-medicinen egentligen gör

 1. Lärde mig en sak på er film tror jag.
  Det är så att min son är ett sånt barn som kan hålla sig vaken i princip hur länge som helst om man inte lägger honom och säger att han måste ligga still, blunda och vara tyst. En nyår tänkte vi att han skulle få vara vaken men halv två på natten fick vi lägga honom och då var det fortfarande svårt att få honom att somna (han är bara fyra år).
  I alla fall, det jag tänkte att jag lärde mig på er film var att om han då är trött men vi inte ser det på kvällen, och han förbrukar extra mycket energi för att hålla sig vaken, kanske det kan vara orsaken till att han kan vara grinig och arg och ledsen en hel vecka efter att vi haft lite sena vanor under en helg när vi varit bortresta.
  Jag har ju tänkt så att om han är vaken till tio istället för åtta på kvällen, och sedan sover till tio, så har han ju fått 12 timmars sömn, som han brukar få fast mellan åtta och åtta då, men då kanske det är så att han förbrukat en massa extra energi så att de där 12 timmarna inte hjälper helt och hållet.

  • Så kan det vara. Det är också så att timmarna före midnatt ger bäst sömn i form av återhämtning och vila. Jag tänker på sömnhormonet melatonin och brist på det när du beskriver. Det är vanligt med melatoninbrist vid t ex ADHD eller andra NPF, och då blir man trött, men man blir inte sömnig. Melatonin är lyckligvis ett hormon man kan äta som kapslar, det behövs inga sprutor. Har ni pratat med någon läkare om lillkillens sömnsvårigheter?

 2. Bra berättat bara man kunde höra vad man sa. Det sprakar emellan åt så att jag har svårt att koncentrera mig på att höra vad ni säger. Går det att göra om detta ljudmässigt?

  • Jag ska försöka få till en bättre version, men det kommer nog att dröja. Det här var ju inget jag gjorde för bloggen, utan ett helt autentiskt rit-pratande.

 3. Kan tipsa om dessa böcker som verkligen hjälpt mig mycket:
  http://gluten-celiaki.blogspot.se

 4. Hej Tina!
  På tal om medicin, så undrar jag om du har erfarenhet om ifall medicin kan hjälpa till mot perceptionsstörningar?
  Visst, omvänt så ju lägre stressnivå – desto mindre jobbigt blir det med ljud etc. Men vet du om det finns dom som har upplevt att de tål ljud och intryck bättre med medicin än utan? Dom som brukar göra ont i kroppen.
  Nu väntar bara det sista besöket på utredningen och jag hoppas att det blir en öppning då jag äntligen kan få lite frid! (och medicin) 🙂

  • Mitt första personliga möte med ADHD-medicin skedde på Stockholms central. En liten stund efter att jag tagit den där första kapseln slutade människor prata så högljutt, och lamporna slutade flimra sådär oförskämt… Relativt många är hjälpta även med perceptionsstörningarna av medicinen. För några enstaka blir det värre med vissa mediciner. Men de flesta får någon form av lindring, skulle jag säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s