Prosopagnosi

Mathilda-som-hävdar-att-hon-visst-känner-igen-folks-ansikten är sur. Hon hävdar envist att det var Liam som kom förbi och studsade lite och tittade på våra kaniner, när det i själva verket var Anton.

Liam har långt, vitt, korkskruvslockigt hår. Anton är kortsnaggat mörkblond. Fast nu hade Anton lite halvlångt sommarhår, visserligen rakt och mörkblont, men halvlångt. Och Mathilda känner visst igen ansikten!!!

Prosopagnosi är det latinska namnet för ansiktsblindhet, att ha svårt att skilja på olika ansikten, och ibland även på olika ansiktsuttryck. Det är vanligt inom autismspektrat, men förekommer ibland även utan neuropsykiatriska svårigheter. Svårighetsgraden kan variera väldigt, från den som inte ens ser människors ansikten utan bara en sorts suddig kroppsfärgad oval, till den som har svårt att känna igen nya ansikten och behöver längre tid på sig än andra att lära sig.

Den som har svårt att känna igen ansikten är inte alltid medveten om det. Många går faktiskt genom livet utan att reflektera över att de borde kunna se skillnad på olika ansikten, och att de flesta människor då och då tar fel på varann gör att den som har prosopagnosi kanske antar att alla har lika svårt med ansikten.
Att inte känna igen ansikten behöver inte vara ett särskilt besvärigt problem, för det finns många andra sätt att känna igen människor på. En kommer ihåg röster, en annan minns rörelsemönster, en tredje har en säker blick för hår och en fjärde glömmer aldrig ett par händer.
Det är väl bara att konstatera att vi människor är mer olika inuti än utanpå. Otroligt intressant när man tänker på det!
Annonser

One response to “Prosopagnosi

  1. Jenny - snart ägare till australorp/isbar!

    Hår är hopplöst! Folk klipper sig ju hela tiden! 😦 Om jag fick bestämma skulle alla alltid se likadana ut med samma kläder och hårfrisyr! OCH utrustade med stor, tydlig namnskylt! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.