Städspel

Jag gjorde ett städspel häromdagen. Det har haft effekt, inte precis på Mathilda, men på de andra barnen. Jag räknar inte med att ordningen som plötsligt uppstått här (nåja, i vissa rum i alla fall) kommer att vara för evigt, men räcker det i några veckor är jag nöjd!

Dra ett städkort!Jag har gjort bilder och text på små städuppgifter och belöningar och laminerat i visitkortsfickor. Jag blandar leken och nån drar ett kort. Så gör de uppgiften på det kortet. Om kortet är ett belöningskort får alla som är med och leker belöning. Det kan till exempel vara att se en kort film, ta en godisbit, att vi läser en kort bok, lite saft/läsk.

När ett kort är draget och uppgiften gjord bestämmer jag om kortet behöver gå tillbaka i leken (som ”plocka 20 legobitar” oftast måste) eller om det inte behövs (som ”lägg kuddarna i kuddhögen i vardagsrummet” oftast inte behöver). Så spelar vi tills vi tröttnar.

Kollektiv belöning. Spänningsmomentet i att dra kort. Korta, enkla, tydliga uppgifter och glädjen över att klara av dem. Lust, lek och lärande. Jag känner mig genialisk! 😀

Här finns våra kort i visikortsformat och här finns en digital version för mobil eller dator. Hoppas det kan inspirera.

PS – man kan faktiskt skriva ut korten, klippa isär dem och använda dem som de är för att testa. Laminering är överkurs!

Gillade du det här inlägget? Dela med dig av det till andra som kan ha nytta av det genom att använda knapparna här nedanför.

12 reaktioner på ”Städspel

    • Det är kort jag skrev ut till mig. Googla Flylady.

      Room rescue är fem minuters röj i värsta rummet. På tid. Zonstädning är 15 minuter (eller vad man nu bestämmer sig för) i veckans zon. Fling boogie är att slänga 27 skräp/grejer så fort som möjligt. Hotspot är 2 minuters rensning av ett ställe där grejer samlas. Bra för lite större barn eller vuxna.

  1. Spännande och tack för tips… Ska verkligen testa detta… Kollar in era kort så får vi se vad mer jag kan behöva komplettera med för att anpassa för oss… Laminator har jag så de kör vi nog på… Ett ”spel” att ta med barnen då och då när min egen ork finns med också. =)

    • Jag ägnade mig åt close-up trolleri när jag var tonåring, så jag forcerar korten när det passar. Det vill säga bestämmer vem som ska dra vilket kort. Lite i samma stil. 😉

  2. Pingback: Städspelet på nätet | M som i underbar

  3. Pingback: Städinstruktioner ett steg i taget | M som i underbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.