”Mediciner kan ge allvarliga skador & leda till självmord”

http://www.facebook.com/notes/leif-erik-thure-johansson/vissa-l%C3%A4kare-har-en-annan-syn/280050352009166

Jag gjorde misstaget (?) att kommentera ovanstånde länk, men kunde inte längre nå sidan inom 30 sekunder, så jag kommenterar här i stället.

Man kan inte väga ”må fint och fungera bra” mot ”medicin som kan vara farlig”. Man måste väga ”Mår dåligt och/eller har svårt att fungera” mot ”medicin som kan vara farlig”. Allt annat är meningslöst.

Jag bara väntar på att få läsa artikeln om hur svårt cancersjuka får skadligt cellgift som är potentiellt dödligt.

Artikeln innehåller så många faktafel att det är svårt att veta var man ska börja. Till exempel är det enbart personer med en intellektuell utvecklingsstörning som får skrivas in på särskola. Man medicinerar inte en utvecklingsstörning. Kanadas läkare förskriver visst centralstimulantia, The Lancet 2004 handlar inte om Sverige… Man blir förtvivlad över mängden fel helt enkelt. Det låter som en pressrelease från KMR (Scientologerna), som har starka religiösa – och ekonomiska – intressen i att svartmåla all psykiatri.

”Mediciner kan ge allvarliga skador & leda till självmord” Ja? What else is new? Om mediciner inte hade en tydlig verkan på den mänskliga organismen hade de inte varit mediciner. All medicin kan vara farlig, en del kan både leda till och användas för självmord. Var det någon som inte visste det?

Betydligt mer okänt är att tex obehandlad ADHD kan ge allvarliga skador och leda till självmord.  Att psykoser, ångest, tvång mm mm mm också kan leda till, och ofta leder till, allvarliga skador och självmord.

Är artikelförfattaren bekant med begreppet komorbiditet? Det är nämligen så att personer med ADHD oftare har andra svårigheter också, som Tourettes syndrom, bipolaritet eller OCD. Och vissa personer med dessa eller andra tillstånd riskerar att må väldigt dåligt av metylfenidat (så dåligt att de riskerar självmord) och väldigt bra av Strattera, för att medicinen har ett annat verkningssätt.

Själva grejen med ett alternativt preparat är just att den grupp patienter som riskerar farliga biverkningar av en medicin ska kunna behandlas med en annan medicin. Alternativet är att de inte kan behandlas alls med medicin, och så är det för många med ADHD idag. De behandlas inte med medicin för att medicinen inte ger rätt verkan eller för att de får biverkningar som är svåra. Den vanligaste är aptitlöshet, och det låter kanske inte så farligt, men för en tonåring som går ner 35 kg i vikt till 40+ kg är det faktiskt det.

De flesta mediciner kan ge allvarliga skador, liksom rätt mycket annat vi är omgivna av. En del av dem kan leda till självmord, det är därför de ska sättas in på rätt sätt och under överinseende av nån som till exempel vet när man ska använda Strattera och när man inte ska det, och varför det är så. Kunskap som artikelförfattaren tydligen saknar, med tanke på den sensationella vinkeln.

Som sagt, jag bara väntar på att få läsa artikeln om hur svårt cancersjuka får skadligt cellgift som är potentiellt dödligt.

10 reaktioner på ””Mediciner kan ge allvarliga skador & leda till självmord”

 1. Det verkar vara populärt av förvanskas, förvränga & tom påstå sig vara läkare om man säger sig vara mot droger.
  Jag tror att dessa personer är mer intresserade av att deras egna företag i amatör-behandlingsgrenen ska blomstra.
  Det är en skrämmande att det faktiskt finns en hel del småföretag som säger sig kunna ”behandla” ADHD,ADD, Asperger & Autism, enbart med kvalifikationer som fd. narkoman/alkoholist.
  Fast de kallar det autodidakt, jag kallar det pappskalle.

 2. Min obehandlade add gav mig två självmordsförsök,otaliga ärr på kroppen som jag tillfogat mig själv ochen ätstörning som jag fortfarande kämpar mot.
  För mig har det varit farligare att leva utan medicin, än vad den någonsin kunnat ge biverkningar..

 3. Vi har det inte lätt. Först så måste vi försvara psykiatrin emot alla dessa galenpannor.
  Sen blir vi tvungna att hårt kritisera psykiatrin eftersom dom ger vika för bl.a. sådana här galenpannor (fast egentligen ger dom vika för socialstyrelsens minsta vinkning, som i sin tur är lika vindkänsliga för sådana här galenpannor som en politiker en vecka före val.)

  Och under tiden lider väldigt många, vissa så mycket att dom drivs mot avgrunden.
  Vad har dom gjort för ont som blir behandlade så? Dom har ADHD, och det innebär tydligen att människovärdet har försvunnit totalt.
  Tragiskt, bara rent tragiskt.

 4. Jag hade förmodligen inte levt idag utan medicin. Jag blir så otroligt förolämpad av alla dessa idioter. Vad Socialstyrelsen gäller har de inte så lätt tror jag, hur gör man riktlinjer när man inte har vettiga studier att gå på? Fram med bättre forskning!

 5. Har inte läst artikeln men förstår kontentan av den. Just igår fick jag lära mig att man måste se till hur allvarlig åkomman (eller hur jag ska uttrycka det) är kontra hur våldsamma biverkningar man kan acceptera. Finns stor risk för ett stort lidande kanske man måste acceptera icke önskvärda biverkningar. Som tur är finns det ju för det mesta flera olika preparat man kan prova.

  Jag kom på att tänka på en annan aspekt. Hur många är det inte med tex ADHD som självmedicinerar? Har bekantskaper där det inte gått så bra då de använt droger eller alkohol i sin kamp för att dämpa sitt eget dåliga mående. Hur bra är det kontra kontrollerad medicinering?

  • Det är ju inte meningen att man ska få ”våldsamma biverkningar” det är därför det finns flera olika preparat & även licens preparat.
   Tyvärr börjar det bli svårt att byta, vi med NPF vågar ofta inte klaga längre i rädsla för att bli av med vår medicinering, pga nya olika riktlinjer där fokus hela tiden rör sig runt att hitta missbrukare.
   En helt vansinnig anpassning till de som helt vill stoppa vår enda fungerande behandling, något som man mycket effektivt dessutom fått allmänheten att uppfatta som tänkvärt & sant.
   Det är glädjande att det finns så många som du Liza som tänker självständigt som ser det verkliga problemet & inte låter sig påverkas av mediabruset.
   ”om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger blir det en sanning”

  • Har många gånger sedan tidig ålder gjort farliga saker och att jag lever än 42år gammal är nästan som ett av världens 7 underverk och att jag inte råkat ha ihjäl någon annan är ännu mer otroligt. Jag fick concerta för 2 månader sen. Är det farligt att äta den?
   Inget imot vad livet innan varit.
   Missbruk av alkohol, hasch och senare amfetamin.
   Fast när jag började med amfetamin som 30+are började livet klarna lite.
   Förespråkar alls inte självmedicenering men det hjälpe mig då, och med concerta dosen jag har nu har jag samma mående och funktion som när jag började med amfetaminet.
   Vilket jag tolkar som att jag som oerfaren tog tillräckligt små doser och blev då ”normal puckad” som nu.
   Det var innan jag började missbruka och tog mer och mer.
   Jag har varit stor rökare 1-3 paket om dagen. Farligt?
   Stor snusare 1-2 dosor om dagen. Farligt? Nja inte jätte.
   Fortkörare både med bil och mc passerat 250km/h ofta. Farligt? Dum fråga!!!
   Kan skriva några romaner om dumheter jag gjort och lever. Men nu ids jag inte mer. Livet är farligt med och utan medeciner

 6. Min mamma fick för ca 10 år sedan cellgifter mit bröstcanser, hon fick av de cellgifterna leukemi – vilket var konstaterat genom fler fall världen över, och cellgiften förbjöds 2007, hon har vart död i drygt 5 år nu.
  Det är garanterat farligare medicinering än ADHD medicin:).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.